Cselgáncs

2020.04.16. 09:00

Miskolc a második szülővárosa Tatsutónak

Shima Tatsuto szerint az illetékesek jó döntést hoztak az olimpia elhalasztásával.

Kolodzey Tamás

Fotó:

Hat esztendővel ezelőtt, 2014 áprilisában japán edző érkezett az MVSC-Miskolci Sportiskola dzsúdósaihoz. Az akkor mindössze huszonhárom éves Shima Tatsuto utánpótlás-specialistaként vette kezelésbe a Kubikba járó fiatalokat. A mindenkihez kedves, állandóan mosolygó, ugyanakkor szigorú és következetes tréner 2017 nyaráig dolgozott a zöld-fehéreknél, majd Svájcba ment, ám az edzésprogramjait máig használják a klubnál.

Lausanne-ban dolgozik

„Jelenleg is az alpesi országban dolgozom” – írta elektronikus üzenetében Shima Tatsuto, majd így folytatta: „A Judo Kwai Lausanne alkalmazottja vagyok, a városról most talán mindenki tudja, hogy itt van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye. A sport berkeiben az elmúlt napokban rengeteget beszéltek a hazámról, azaz Japánról, Tokióról, akárcsak erről a csodaszép földrajzi környezetben fekvő svájci településről. Azzal is mindenki tisztában van akár itt, akár otthon, hogy az ötkarikás viadalt 2020 július– augusztusáról 2021 hasonló időszakára tették át. Magam egyébként nagyon szeretem Svájcot, Lausanne-t, az itteni nagyon kedves embereket. A hallgatóim igazán motiváltak a dzsúdóra, ez engem is feldob és maximális erőbedobású munkára késztet.”

Őrzi emlékeit

Arra a kérdésünkre, hogy miként érezte magát Miskolcon, a távol-keleti szakember szó szerint áradozó sorokat írt:

„Csodálatos emlékeket őrzök magamban és a szívem mélyén a borsodi megyeszékhelyről. Nem túlzok, ha kimondom: Miskolc nekem a második szülővárosom. Nagyon sok időt töltöttem a tanítványaimmal és az edzőkollégáimmal: egymást érték a napi foglalkozások, a hazai és a külföldi versenyek, az edzőtáborok, az utazások, ezek a felejthetetlen benyomások máig egy vagyont érnek nekem. Nagyra tartottam és tartom napjainkban is a miskolci cselgáncséletet és az ezt alkotó közeget. Az ottani barátaimmal – akikhez természetesen szeretnék valamikor visszatérni, de a jelenlegi munkám és az ismert körülmények miatt most nem lehetséges – egyébként kiváló pálinkákat is ittam, azt hiszem, hogy ezeket hungarikumnak nevezik.”

Nagy szakmai kihívás

A japán nemzetiségű sportszakembernek természetesen szóba hoztuk a szülőhazájában sorra kerülő XXXII. nyári olimpiát, amelyről ezt közölte Shima Tatsuto:

„Úgy gondolom, hogy az egész világban kialakult körülményekre tekintettel a halasztás volt a legmegfelelőbb döntés. A koronavírus terjedése miatt ugyanis veszélybe sodorhatta volna a sportolókat és a közreműködőket. Az persze tagadhatatlan, hogy a leendő szereplők most nagy szakmai kihívás előtt állnak, és akár nehéz helyzetbe kerülhetnek. Gondolok a kvalifikációra, a felkészülésre, a formába hozásra és arra a csúcsformára, amit tizenhat-tizenhét hónap múlva produkálniuk kell. Viszont azt remélem, hogy valamennyien megbirkóznak majd ezzel a feladattal. Jómagam mellesleg hivatalos küldöttként nem leszek jelen a tokiói játékokon, hiszen nem dolgozom a svájci nemzeti válogatottal. Az eseményt nyilván követni fogom, és nagyon szurkolok majd a japán, a magyar, továbbá a svájci dzsúdósoknak, és bízom a jó szereplésükben.

(A borítóképen: Shima Tatsuto| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!