Ökölvívás

2020.04.06. 09:30

Már csak egy kis rés maradt Csóka Nándor tokiói kapuján

A miskolci ökölvívó a londoni tornára nem jutott ki, Párizsban még ott lehet.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Volt egyszer egy London – a műfaj képviselői így emlegetik az angol fővárost az egykori híres vadnyugati film címét némileg „átültetve”. A világ egyik legnagyobb metropoliszában tartották az ökölvívók első olimpiai kvalifikációs viadalát, amelyre nem jelölték Csóka Nándort, a miskolci Hell Fight Club tagját – a rendezvényt felfüggesztették, az ötkarikás játékokat pedig egy évvel elhalasztották.

Nem tisztázták

– A nem is olyan régen zivataros hónapokat átélő Magyar Ökölvívó Szövetségben jóval London előtt kidolgoztak egy menetrendet – mondta Siroki Norbert, Csóka Nándor edzője. – Tavaly decemberben tartották az országos bajnokságot, és úgy határoztak, hogy azok, akik súlycsoportjaikban diadalmaskodnak, utazhatnak Angliába. Tanítványom az 52 kilóban lépett a kötelek közé, a későbbi bajnoktól kapott ki, így harmadik lett. A mindent eldöntő meccsét Szaka Istvánnal, a Fradi Madárfészek Akadémia sportolójával vívta, és 3–2-vel maradt alul. Mutatott produkciója alapján bárki nyerhetett, végül Szaka lett a győztes, párharcuk azonban folytatódott, mert a londoni indulást végül fehéren-feketén nem tisztázták.

A történet azzal folytatódott, hogy kimondták: megvárják a februári Bocskai István-emlékverseny, amely mindig nagyon erős torna.

– Kihirdették, hogy amelyik fiú előrébb végez, utazhat Londonba – folytatta Siroki Norbert. – Igen ám, de homok került a gépezetbe, ugyanis Csóka Nándor és Szaka István sem lett érmes. „Védencem” attól a kazah bunyóstól kapott ki, aki végül megnyerte a tornát, míg Szaka egy osztrákot vert, majd alulmaradt az indiai riválisával szemben.

London, majd Párizs

Így a Madárfészek Akadémia jelöltje mehetett Londonba, ahol azonban nem szerzett kvótát, ugyanis állítólag látványos mérkőzésen, de kikapott az ír Irvine-től.

– Májusban következett volna a második kvalifikációs küzdelem – említette a tréner, majd hozzátette: – Igen ám, de beütött a válság, a koronavírus átvette az „uralmat” Európában, így a versenyt törölték. Valamikor persze lesz Franciaország, most azonban, hogy Tokiót egy esztendővel eltolták, kapkodni sem kell, fő a biztonság. A kérdés természetesen jogos: ki utazzon Párizsba. A legigazságosabb az lenne, ha előtte valamilyen esemény keretében összemérnék tudásukat, és a majdani nyertest küldje ki a szövetség. Annyit tudunk, hogy az olimpiának van új időpontja, a második kvalifikációs tornának azonban nincs, és egyelőre nem is lesz, mert először a félbeszakított londoni viadalt kell befejezni. Az biztos, hogy amikor lehetőségünk lesz, az M1 Fitnessben elkezdjük az edzéseket, és gőzerővel fogunk dolgozni. A zárlat feloldása után tehetjük, hiszen az egyébként újcsanálosi Nándi már Miskolcon él.

Semmit nem tud

Csóka Nándor tehát nem jutott ki Londonba, de a majdani második, párizsi kvalifikációs tornán még szereplő lehet.

– A remény hal meg utoljára – mondta lapunknak az ökölvívó, majd így folytatta: – Pillanatnyilag nem tudom, hogy miként gondolják majd tovább ezt a történetet az országos szövetségben. Jómagam úgy gondolom, hogy ebben a súlycsoportban négyen vagyunk úgymond jók. Szóbeszéd volt, hogy én indulok vagy indulhatok Párizsban, most azonban erről természetesen még semmit nem tudok, de azt hiszem, hogy mások sem. Az biztosnak tűnik, hogy maradok az 52 kilóban, de fogyasztanom kell. Napjainkban átlagosan 55 vagyok, ennyiről jövök vissza, a leadandó három kilogramm nem sok, vagyis nem okozhat nekem gondot. Az nyilvánvaló, hogy vigyáznom kell a testsúlyomra, ennek következtében az étrendemre. Otthon vagyok, erősíteni, mozogni tudok, vagyis ha úgy tetszik, edzésmunkát végzek, persze nem olyat, mint normális körülmények között. Amennyiben kijutnék a második tornára, nyilvánvaló, hogy előtte és magán az eseményen is mindent megtennék a tokiói kiküldetésem érdekében, de ahogyan szoktam mondani, az ellenfelek is a ringben vannak vagy lesznek.


Út Japánba

Ismeretes, hogy a nemzetközi szövetség kizárása miatt a tokiói boksztornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi, és ugyanez vonatkozik a kvalifikációs viadalokra is. Az első kvótaszerző versenyt az európai sportolók számára Londonban tartották. Az eseményt ugyan elkezdték, de március 17-én, kedden a világot sújtó koronavírus-járvány miatt leállították. Az eredeti elképzelés szerint hetvenhét indulási jog talált volna gazdára az angol fővárosban. A londoni tornát valamikor folytatni fogják, aztán következik a második kvalifikációs rendezvény, a Párizsba kiírt küzdelem időpontja egyelőre szintén ismeretlen.


Ez volt az angliai terv

A tizenegy napos tornán a férfiaknál az alsó három súlycsoportban (52, 57, 63 kg) nyolc kvótát osztanak, a középső háromban (69, 75, 81 kg) hatot, míg a két felsőben (91 kg, +91 kg) négyet. A nőknél 51, 57 és 60 kilóban hat hely kel el, 69 kilogrammban öt, 75-ben pedig négy – közölte a tervet március 10-én a Magyar Ökölvívó Szövetség. A magyar csapat összeállítása ez volt, férfiak, 52 kg: Szaka István. 57 kg: Gálos Roland – egyedüli magyarként olimpiai kvótát szerzett Londonban. 63 kg: Fodor Milán. 69 kg: Kozák László. 75 kg: Bacskai Balázs. 81 kg: Tallósi Péter. 91 kg: Hámori Ádám. Nők, 51 kg: Tarnóczi Tamara. 57 kg: Szűcs Szabina. 60 kg: Pribojszki Kata. 69 kg: Oláh Eszter. 75 kg: Nagy Tímea.

(A borítóképen: Váradi Gábor, Csóka Nándor, Siroki Norbert (balról jobbra))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!