járvány és sport

2020.04.16. 16:00

Egy nap egyszer mehetnek utcára Cipruson

Nagy Zoltán 36 NB I.-es meccsen védett Diósgyőrben, de 2004 óta Cipruson dolgozik.

Molnár István

Forrás: ÉM-archívum

Több olyan sportoló is él, dolgozik külföldön, aki, akik korábban megyei klubnál sportoltak, élték a mindennapjaikat. Az egyik ilyen Nagy Zoltán, aki annak idején két szakaszban is volt a Diósgyőr kapusa. A hosszabb ideje Cipruson munkálkodó korábbi hálóőrtől először azt kérdeztük, hogy jelenleg milyen a koronavírus-helyzet a szigetországban.

SMS-t kell küldeni

– Jó, ha lehet ilyet mondani rá. Az itteni kormány ugyanis hamar és szigorú intézkedéseket hozott – kezdte nyilatkozatát Nagy Zoltán, aki ezeket is hozzáfűzte: – Március 25-től teljesen lezárták az országot, a szupermarketek, gyógyszertárak és bankok kivételével minden be van zárva.

Kijárási tilalom van este 9-től reggel 6-ig. A legszükségesebb esetben, egyszer egy nap mehetünk el itthonról, és akkor is csak úgy, ha egy SMS-t küldünk egy központi számra. Az utakon pedig rend­őrök ellenőrzik, hogy megvan-e a visszaigazolt SMS, illetve jogosan közlekedsz-e az utcán.

Ezt követően az ottani bajnokságról faggattuk az Anorthosis Famagusta kapusedzőjét.

– Március 13-án edzettünk közösen, és a 14-én esedékes bajnoki mérkőzések már nem kerültek megrendezésre – fogalmazott. – Azóta mindenki home office-ban dolgozik. Az itteni szövetség folyamatosan figyeli az UEFA és a FIFA utasításait. Vannak különböző változatok arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan folytatjuk a bajnokságot, de természetesen a mindenkori helyzetet mérlegelve fogják az illetékesek meghozni a döntéseket. A játékosoknak és a kapusaimnak is a csapat erőnléti edzői által készített programot kell követniük. Én pedig próbálom hasznosan tölteni az időt, fejlesztem a tudásom, tanulmányozom a modern kapusedzői programokat. Ezáltal még jobban és hatékonyabban fogok tudni dolgozni a kapusokkal.

Daushvilivel együtt

Ennél a szakasznál megkérdeztük, hogy hány kapus tartozik a kezei alá.

– Idén öt kapus munkájáért vagyok felelős az első csapatnál – árulta el Nagy Zoltán. – A grúz válogatott kapus, Giorgi Loria mellett, aki élvezi az edzői stáb bizalmát, van két ciprusi kapusom, és minden nap dolgozok még két fiatal tehetséggel. A 18 éves grúz utánpótlás-válogatott és a másik 18 éves ciprusi kapus az általam kialakított program alapján egy héten többször is dupla edzésmunkát végez. Vagyis délelőtt velünk az első csapattal, délután pedig az U19 csapatával edzenek, és ott védenek a hétvégi bajnokikon. De sokszor tartok nekik külön edzést is. A grúz válogatott kapusom statisztikája kimagaslóan jó, ami hozzásegítette a csapatot ahhoz, hogy szinte folyamatosan vezettük a bajnokságot az első helyen. Mindegyik kapus teljesítményét kielemzem, és ezáltal megtalálom azokat a hibákat, amiket edzésen ki lehet javítani, illetve optimálisan fel tudom készíteni őket a mérkőzésekre. Azt is még hozzátenném, hogy a klubnál játszik a grúz középpályás Murtaz Daushvili, aki ugye néhány éve volt a DVTK játékosa. Tudja, hogy én is voltam ott.

Viszontagságosak voltak

Nagy Zoltán anno összesen 51 NB I.-es meccsen állt a gólvonalon, ebből 36 alkalommal a Diósgyőr színeiben (15-ször a Debrecenében).

– Először 1999 elején érkeztem Diósgyőrbe, az akkor még DFC-hez, az edző Szapor Gábor volt – emlékezett vissza első miskolci időszakára az egykori kapus. – 2000-ben igazoltam el Diósgyőrből, mindenképpen ki szerettem volna próbálni magam légiósként valamilyen másik ország bajnokságában, ezért nagyon örültem az izraeli ajánlatnak, ahol egy évet játszottam. Bár jó teljesítményt nyújtottam, és voltak is újabb ajánlataim Izraelből, sajnos különböző menedzselési hibákból kifolyólag lecsúsztam az újabb szerződésekről, és úgy döntöttem, hogy visszatérek Miskolcra. Az akkori szakasz, az évek elég viszontagságosak voltak, ezért aztán folyamatosan kerestem az újabb külföldi lehetőségeket. A nehézségek ellenére szép emlékeim vannak a Diósgyőrben töltött időszakról. Főleg az első évben, többek között a Temesvári Miklós által vezényelt csapatról, az abban való védésről. Jó volt érezni a szurkolók biztatását és a lelkes közönség előtt játszani. Sokat köszönhetek Veréb Gyuri bácsinak, akinek a keze alatt folyamatosan fejlődtem. 2004-ben viszont a diósgyőri csapat és a magyar foci körül kialakult helyzet olyan mértékben elkeserített, hogy meg sem álltam Ciprusig. Itt egy larnacai kis csapatba igazoltam. A tervem ugyanaz volt, mint Izraelben: meg akartam mutatni a tudásom, annak reményében, hogy valamelyik nagy múltú csapat felfigyel rám. Ez sikerült is, mivel az első év után rögtön az Anorthosis Famagusta ajánlott szerződést. Nagy álmom vált valóra akkor, amikor a Bajnokok Ligájában két mérkőzésen szerepelhettem ezzel a klubbal, a 2008/2009-es szezonban: a csoportkörben a hazai meccsen a német Werder Bremen, valamint idegenben, a görög Panathinaikos ellen védtem. A selejtezőn és a többi csoportmérkőzésen a kispadról éltem át a BL varázslatos hangulatát. Ezenkívül pedig játszottam az UEFA-kupában az angol Tottenham Hotspur ellen is.

Kevés esélyt lát

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Nagy Zoltán mennyire kíséri figyelemmel a DVTK eredményeit, illetve arról is faggattuk, hogy dolgozna-e valamikor Diósgyőrben, lát-e erre esélyt.

– Ha nem is napi szinten figyelem, de olvasom a csapat körüli híreket, és megnézem az eredményeit – mondta. – Ahogy látom, a magyar futballt körülvevő helyzet az utóbbi időben lényegesen javult. Gondolok itt az új stadionok építésére és általánosságban az anyagi háttérre. Ezért nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy újra a diósgyőri csapat sikereiért dolgozzak, de erre most azért elég kevés esélyt látok.

Névjegy: Nagy Zoltán

Születési hely: Berettyóújfalu

Születési idő: 1974. március 30.

Magyar klubjai játékosként: 1984–92: Berettyóújfalu BUSE, 1992–94: Debreceni VSC tartalék, 1994–95: Balmazújváros (NB II.), 1995–96: Hajdúnánás (NB II.), 1996–97: Tiszafüred (NB II.), 1997–98: Debreceni VSC (NB I., 15 mérkőzés), 1999–2000: Diósgyőri FC (NB I., 36 mérkőzés), 2000–2001: Hapoel Ramat Gan (izraeli), 2001–2004: Diósgyőri VTK (NB I./B).

Külföldi klubjai játékosként: 2004–2005: Alki Larnaca (ciprusi), 2005–2010: Anorthosis Famagusta (ciprusi), 2010–2011: Doxa Katokopias (ciprusi), 2011–2012 Omonia Aradippou (ciprusi).

Külföldi klubjai kapusedzőként: 2012–2013: Ethnikos Achna (első csapat), 2013–2014: Anorthosis Akadémia (Grassroots), 2014–2015: Anorthosis Akadémia (U14, U15), 2015–2016: Anorthosis Akadémia (U16, U17), 2016–2017: Anorthosis Famagusta (első csapat), 2017–2018: Anorthosis Akadémia (U19), 2018–2019: Doxa Katokopias (első csapat), 2019-: Anorthosis Famagusta (első csapat).

(A borítóképen: Nagy Zoltán Cipruson megtalálta a számításait)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!