Aluinvent-DVTK

2020.04.25. 09:00

Cziczás távozása után már vannak jelöltek

Fiatalokra építene a következő évadban az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata.

Berecz Csaba

Cziczás László

Fotó: Ádám János

Csütörtökön már beszámoltunk arról, hogy Cziczás László, az Aluinvent-DVTK eddigi vezetőedzője nem folytatja a csapattal a közös munkát, két év után távozik, azok után, hogy a korábbi, kedvezően alakuló tárgyalások után mégsem sikerült megállapodásra jutnia a klubvezetéssel.

Váratlan

– Nagyon sokáig minden arra utalt, hogy sikerül szerződést hosszabbítani Cziczás Lászlóval, de aztán változás történt, ami előfordul az edzői szakmában – mondta Völgyi Péter, az Aluinvent-DVTK sportszakmai igazgatója. – Kétségtelen, hogy ez egy váratlan fejlemény, de ebben a helyzetben, amit a koronavírus idéz elő, minden esetben nagyon megfontoltnak és türelmesnek kell lenni a klub minden döntése kapcsán. A DVTK-nál úgy kell most csapatot építeni, hogy egy olyan évad következik, amelynek a költségvetése jelenleg teljesen kiszámíthatatlan.

Völgyi Péter ez utóbbival kapcsolatban azt is mondta, hogy új gondolatokkal kell közelíteniük a következő évad tervezéséhez.

– A gazdasági környezet bizonytalansága miatt nagy valószínűséggel abba az irányba kell hogy elmozduljunk a hosszú távú jövőnk biztosítása érdekében, hogy elsősorban a fiatalok megtartására, ennek a magnak a bővítésére helyezzük a hangsúlyt. Persze kell hogy legyen rutinos játékos is a keretben, akitől, akiktől tapasztalatot szerezhetnek a tehetségek, de az szinte biztosnak látszik, hogy nem fogjuk négy külföldivel kezdeni a bajnokságot; a légiósok létszámát akkor lehet, akkor tudjuk bővíteni, ha a támogatóinkra ebben számíthatunk.

A játékospiacról

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a játékospiac áraira mennyire hat a koronavírus.

– Azt pontosan nem tudom, hogy a többi együttes miként áll, de a hozzám eljutott információk szerint a legtöbben olyan helyzetben vannak, mint mi, ugyanis sok csapat háza tájáról azt hallani, hogy a magyar játékosok megtartására törekszenek, a külföldiek szerződtetésével kivárnak. Dolgozunk azon, hogy tehetséges hazai kosárlabdázókat szerződtessünk, és vannak biztatóan alakuló tárgyalásaink is, remélem, hogy a jövő hét végéig sikerül összerakni a keret nagy részét – mondta Völgyi Péter, aki arra a kérdésre, hogy az Aluinvent-DVTK 2019/20-as keretének tagjai közül van-e valakinek érvényes szerződése a következő évadra, így felelt: – Két, a felnőtt válo­gatott keretének ajtaján kopogtató, illetve a küszöböt már át is lépett fiatalnak, Pusztai Petrának és Kiss Angelikának.

Felvetettük a sportigazgatónak, hogy a szerződtetni kívánt játékosok mielőtt döntenének, biztos, hogy kíváncsiak arra, hogy kivel kellene együtt dolgozniuk, hogy ki lesz a diósgyőri csapat vezetőedzője.

– Kétségtelen, hogy szerdától ez az egyik legfontosabb, leggyakrabban feltett kérdés – felelte Völgyi Péter. – És bár, mint mondtam, váratlanul ért minket Cziczás László távozása, de amióta erről tudunk, azóta azon vagyunk, hogy megtaláljuk az utódját. Megvannak a jelöltjeink, akikkel már szerdán este felvettük a kapcsolatot. A szóba jöhető edzőkkel tárgyalva nem hallgattuk el azt, hogy lehet, hogy a DVTK-nak nem lesz olyan erős kerete, mint amilyen az előző évadban volt, és most az a szakmai kihívás, hogy a fiatalok 1-2 éves munkával egy hazai szinten erős csapattá formálódjanak. Ehhez talán a legjobban fiatal magyar edző illene, egy olyan tréner, aki bizonyos értelemben a Cziczás László által megkezdett munkát tudná folytatni.

Az elköszönő edző

– Nem könnyű ebben a helyzetben bármit is mondani, mert a szándékom az volt, abban gondolkodtam, hogy maradok a DVTK-nál, és folytatom a munkát – mondta Cziczás László, az Aluinvent-DVTK-tól elköszönő vezetőedző. – De egy ilyen szituáció, ami egy szerződés esetleges meghosszabbításáról szól, olyan, mint egy mérkőzés a pályán, sok összetevős, és akár egy apró nüanszon is elbukhat. Minden jónak tűnt sokáig a tárgyalások során, de aztán mégis jött valami, ami miatt úgy kellett felálljunk az asztaltól, hogy ezt most mégsem akarhatjuk. Még mielőtt megkérdezné, hogy mi miatt történt ez, azt kell mondjam, hogy erről nem fogok beszélni. De nem is az ok a lényeg, hanem maga a döntés, ami most még, mivel nagyon friss, fájdalmas. Azért az, mert szerettem a DVTK-nál lenni, egy ilyen nagy klubnál dolgozni. A két év alatt rengeteg emlékezetes meccset játszottunk mind hazai porondon, mind nemzetközi színtéren. Jó lett volna tovább folytatni a munkát, az új, most még épülő csarnokot birtokba venni a Diósgyőr vezetőedzőjeként, de úgy tűnik, hogy az élet úgy akarta, hogy ez másnak adasson meg. Köszönöm, hogy itt lehettem, köszönet mindenkinek, aki valamilyen formában segítette a munkámat, a csapat eredményes szereplését. Nem feledem a drukkereket, a csodás hangulatú hazai mérkőzéseket, az idegenbeli meccseken a szurkolást, köszönöm a lelátói támogatást, amit kaptunk. Nem búcsúzok, csak elköszönök, mert így vagy úgy még biztosan találkozunk. Az ajtót szépen, halkan becsukom magam mögött, azzal, hogy talán egyszer még lesz a kilincsen a kezem.

Walker-Kimbrough új csapata

A legutóbb az Aluinvent-DVTK csapatában kosarazott amerikai, Shatori Walker-Kimbrough hazájában, az észak-amerikai női profi ligában, a WNBA-ben szereplő Phoenix Mercury játékosa lett. A tavaly a Washington Mystics gárdájával WNBA-bajnoki címet szerzett sportolót a fővárosiak előbb elcserélték a New York Liberty játékosáért, Tina Charlesért, de nem sokáig volt ez utóbbi klubnak a sportolója, a félbeszakadt magyar bajnokságban a harmadik legponterősebb játékosnak bizonyult Walker-Kimbrough, mert innen a Phoenix Mercurynek adták tovább.

(A borítóképen: Cziczás László távozik a piros-fehérektől)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!