Aluinvent-DVTK

2020.03.02. 13:30

Kétszeri ráadás, soproni siker

Közönségszórakoztató meccset játszott az alapszakaszban a két legjobb helyeb végzett csapat.

Berecz Csaba

A női kosárlabda NB I 21. fordulója keretében vasárnap este Aluinvent-DVTK – Sopron Basket mérkőzést rendeztek a miskolci városi sportcsarnokban. Az alapszakaszban a hazaiaknak ez volt az utolsó meccsük, lévén a március közepére kiírt élvonalbeli találkozójukat, hét közben lejátszották, és nyertek is a PEAC-Pécs ellen, viszont a bajnoki címvédőnek a 22. fordulóban még pályára kell lépnie. A tavalyi bajnoki döntő két résztvevőjének mostani mérkőzése tét nélküli volt, ugyanis egy nappal a meccsük előtt, a Diósgyőr egyik riválisa közül a Szekszárd nyerni tudott Cegléden, a Csata viszont kikapott a Győrtől, és ezek miatt eldőlt, hogy a DVTK a Sopron elleni találkozó kimenetelétől függetlenül a második helyen zárja az alapszakaszt, a behozhatatlan Sopron mögött.

Mivel néhány nap múlva, csütörtökön Pécsett ismét egymás ellen kell pályára lépnie a Diósgyőrnek és a Sopronnak, a Magyar Kupa negyeddöntőjében, így a kérdés az volt a vasárnapi bajnokijuk előtt, hogy mennyire fogják felfedni egymás előtt a kártyáikat, ezen a gálamérkőzésen. Játszani, valamit kellett, és mivel győzni mindig jó, így lehetett érdekességekre számítani. Az, hogy Goree a DVTK-ban sérülése miatt nem tudott játszani, nem számított annak, lévén ez a helyzet már két hete fennáll, viszont az, hogy a Sopronnál Jovanovic nem volt keretben, az volt.

Az elsőben kerek

A meccs első gólját a vendégek olyan játékosa szerezte, aki szinte biztos, hogy nem lesz kezdő csütörtökön, ugyanis csak a bajnokság alapszakaszában kötelező szerepeltetni a meccsek első félidejében 20 év alatti játékost. Czukor triplára Morrison és Pusztai duplával, Walker-Kimbrough pedig hármassal válaszolt (7-3), aztán amikor Skoric gyors egymásutánban kétszer is pontos volt, és ezzel a Sopron két és fél perc alatt több mint tíz pontot kapott, időt kért edzőjük (11-5). És cserélt, irányítót és centert, Fegyvernekyt és Határt küldte be. A gólok a folytatásban is potyogtak, a 8. percben Medgyessy tripláját követően csaptak a levegőbe az ökölbe szorult kezek (23-16). Az első negyed utolsó minutumában négy hazai gól született, Walker-Kimbrough faultosa, és Morrison büntetői, és ezzel kerek lett a DVTK termése (30-21).

A második játékrész elején, éppen fordított volt a részeredmény, mint az első 10 percben (3-7), és mivel ezzel 33-28-ra módosult az állás, Cziczás edző időt kért. Úgy tűnt, hogy nem fér bele a soproniaknál, hogy elszórakozzák a meccset, azon voltak, hogy ledolgozzák a hátrányukat, és ezért a legjobbjaikat játszatták. A DVTK a játékrész közepén szünetet kért, a vendégek felemelkedését megállítandó (37-34), és ezután javult a védőjátékuk, de sok volt faultjuk, így a vendégek egymás után dobhatták a büntetőket. Mivel közben Cziczás edző „elvékonyította” csapatát, alapemberei többségét a kispadra ültette, Határ büntijei után 17 perc után visszavette az előny a Sopron (40-41), és csapatuk mehetett jobb hangulatban az öltözőbe (42-45).

Triplák

A harmadik menet elején Morrison egyenlített egy triplával (47-47), ám Weninger ugyanilyen értékű választ adott. Nem sokkal később Medgyessy és Skoric is a hárompontos vonal mögül talált be, utóbbival a DVTK átvette a vezetést (54-52), majd amikor előbbi megismételte a produkcióját, csapata kilencedik trojkáját jegyezve, soproni időkérés következett (57-52). Walker-Kimbrough kezéből jött a tizedik hármas, majd amikor ugyanő egy leindításos gólt ért el, és először vezetett kétszámjegyű különbséggel a Diósgyőr (64-53), ismét a vendégek kértek pauzát. A negyedből hátralévő két percben Brooks faragott a hátrányból két triplával, a túloldalon viszont csak egy büntető esett (65-59).

A döntés az utolsó negyedre maradt. Határ centergólja után (65-64) a hazaiak kértek időt, a folytatásban pedig Walker-Kimbrough és Morrison pontjaival lépdeltek (73-68). A 37. percben Brooks tempódobása után újra vendég előnyt mutatott az eredményjelző (73-74), a hajrában pedig, a sok fault miatt a büntetődobások szolgáltattak izgalmakat. 75-75 után Dupree góljára Skoric adott feleletet, és mivel több találat nem született a rendes játékidőben, jöhetett a hosszabbítás (77-77).

Hosszabbítások

A túlórában is folytatódott a közönségszórakoztató, változatos csata. A hazaiaknál a kipontozódott Kiss A. helyére beállt Zele villogott a ráadás elején (83-81), egy fordítás után (83-85) is ő egyenlített, és ez után következhetett az újabb hosszabbítás, a döntetlen állás miatt (85-85).

A második extra menetben háromszor is volt egyenlő az állás (91-91), az 50. perc végén viszont Dubei gólját követően két hazai helyzet is kimaradt, Brooks pedig két büntetővel lezárta a meccset.


Aluinvent-DVTK – Sopron Basket 91-95 (30-21, 12–24, 23–14, 12–18, 8–8, 6–10) – kétszeri hosszabbítás után

Miskolc, 900 néző. V.: Cziffra, Tóth C., Minár.

Aluinvent-DVTK: MEDGYESSY (14/6), Pusztai (4), WALKER-KIMBROUGH (26/9), SKORIC (22/12), Morrison (12/3). Csere: Kiss A. (7), Kányási (-), Szűcs R. (-), Zele (6). Vezetőedző: Cziczás László.

Sopron Basket: January (7/3), Czukor (3/3), Crvendakic (9/3), DUPREE (17), BROOKS (29/9). Csere: Fegyverneky (8), HATÁR (14), Dubei (4), Varga K. (-), Weninger (4/3). Vezetőedző: Gáspár Dávid.

Kipontozódott: Kiss A. a 41. percben.

Cziczás László: – Gratulálok a Sopronnak, megérdemelten nyertek, mert egy ilyen szurkolótábor előtt, amelyik nem nekik drukkolt, elbírták a rájuk nehezedő nyomást. A saját csapatomnak is gratulálok, hiszen az egyik fontos játékosunk, Goree nélkül is jól teljesítettek, és ez megsüvegelendő. Van négy napunk a kupa negyeddöntőig, megpróbálunk még jobban felkészülni a Sopronból. Jó formában van a csapat, ma nagyon közel voltunk a bravúrhoz, ha mi nyertünk volna, akkor sem szólhatott volna senki egy szót sem. Ez a mérkőzés jól szolgálta a kosárlabda népszerűsítését.

Gáspár Dávid: – Gratulálok a DVTK-nak, azt gondolom, hogy aki kijött erre a meccsre, ebben a szurkolók által teremtett fantasztikus hangulatban biztosan nem unatkozott, két olyan csapat csatáját láthatta, akik vérre menő küzdelmet folytattak, a presztízsért küzdöttek. És ez viszi előre a játékosokat, az edzőket. Voltak hibák, de a DVTK otthonában nyerni, egy ilyen kemény hét után, amelyet az edzésekre használtunk fel, nagy dolog. Nagyon büszke vagyok a játékosokra, hogy így álltak bele a meccsbe.

(A borítóképen: A diósgyőri Medgyessy (jobbról) 14 pontot gyűjtött | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!