Atlétika

2020.03.25. 14:00

A helyzetet tekintve ez a lehető legjobb döntés

A hétpróbázót Belek helyett Budapesten, az edzése után érte a hír, hogy plusz egy éve van.

Berecz Csaba

Nemes Ritának, a DVTK atlétájának ezekben a napokban a törökországi Belekben kellene készülnie, de a válogatott kerettag hétpróbázó, akinek még lehet esélye olimpiai kvótaszerzésre, e helyett Budapesten maradt, és ezen a héten a BOK csarnokban készül.

– Változatlanul Budapesten vagyok, októberben költöztünk össze a párommal itt, és onnantól az MTK sportolóival készülök, Szabó Dezső edző irányítása mellett – mondta tegnap délelőtt Nemes Rita. – Amióta ezt a döntést meghoztam, nagyon szépen alakultak a dolgok, egészen addig, amíg ezt a koronavírus veszély el nem kezdte átírni. A múlt szombaton indultunk volna edzőtáborba, most Belekben kellene készülnünk az előzetes program alapján. Két hete kezdtünk komolyabban arról beszélni, hogy mi változhat, mennyire alakulhatnak át a tervek, a jövő, és azóta ez minden edzésen téma volt. Igazából a múlt hét elején dőlt el végleg, hogy nem utazunk Törökországba. Ezt kiváltandó, Székesfehérvárra akartunk összehozni egy edzőtábort, hogy majd ott dolgozunk, aztán kiderült, hogy Fehérváron nem lenne hol edzenünk, úgyhogy maradt az MTK pálya, de aztán az is bezárt. Szerencsére az atlétikai válogatott néhány kerettagja lehetőséget kapott arra, hogy a BOK csarnokban készüljön, mert ha ez sem lenne, elképzelésem sincs, hogy hol edzenénk. A létesítmény használata szigorú feltételekhez kötött: sorszám alapján tudunk bejutni, nyilatkozatot töltünk ki, be kell tartanunk az lefektetett higiéniás szabályokat, és a edzések közben a megfelelő távolságra kell lennünk a csoport tagjaitól. Érdekesség, hogy korábban, ide, egy időben 15 ember mehetett be, a mostani csoportlétszám viszont 7 főnél nem lehet több.

Megkönnyebbültek

Feltettük a kérdést a sportolónak, hogy mennyire hisz abban, hogy július 24-én elkezdődnek az ötkarikás játékok Tokióban, amire Nemes Rita nem sokkal azelőtt, hogy kiderült volna, hogy nem rendezik meg az ötkarikás játékokat az idén, többek között azt válaszolta, hogy meglátása szerint a halasztásra van nagyobb esély. A tipp bejött, ugyanis nem sokkal azután, hogy erről szót ejtett, napvilágot látott az, hogy a tokiói olimpiát 2021-ben rendezik meg. A döntés után ismét hívtuk a hétpróbázót.

– Szerintem nagyon sokan megkönnyebbültek a döntés bejelentése után. Én az edzést követően tudtam meg a hírt, és a magam részéről úgy látom, hogy van még egy évünk, hogy jobbak legyünk – jelentette ki a DVTK atlétája, aki arra a kérdésre, hogy ez egyben azt is jelenti-e, hogy leállnak az edzésekkel, a következőket mondta: – Picit korai még erről beszélni, de szerintem szükség lenne a folytatásra, még ha nem is olyan intenzitással, mint amilyen az eddigi volt. Persze az edzésekkel kapcsolatban a legfontosabb kérdés az, hogy lesz-e hol megtartani a foglalkozásokat. A BOK csarnok lehet, hogy a hónap végén bezár, és ha nem lesz olyan szabadtéri helyszín, ahol a tréningeket megtarthatnánk, akkor csak szünet jöhet. De túl hosszú nem, hiszen az augusztus végi, párizsi Eb-t egyelőre nem törölték, és előtte még lennie kellene további formába hozó versenynek is. De ennyire most még nem kell előre szaladni, a koronavírus nagyban befolyásolja az versenynaptár újratervezésének lehetőségeit.

Jó döntésnek tartja

Felvetettük a sportolónak, hogy a halasztás bejelentése után pró és kontra vélemények is elhangzottak a döntéssel kapcsolatban.

– Szerintem jó döntés született, mert ez véget vet a bizonytalanságnak. Ugyanis sokan nem tudtak megfelelő körülmények készülni. Mondok egy példát: sajnos, az elmúlt napokban kénytelenek voltunk nélkülözni a masszőröket, akiknek ebben a munkakörben nagyon sok sportolóval kellene fizikai kontaktusba kerülniük, de ezt most nem teszi lehetővé a helyzet. Éppen ezért, én odahaza, esténként a páromat nyaggattam azzal, hogy helyettesítse a masszőrt. Vagy említhetném azt, hogy a BOK csarnokban a hétpróba számai közül a gerelyhajítást nem állt módomban gyakorolni, és igazából most sem tudom, hogy hol lesz erre lehetőség mostanában. Most az újratervezés időszaka következik az edzésprogramokban is, gondolom az edzők többsége fellélegezhet. Biztos vannak, akiket ez a döntés hátrányos érint, de helyzetet tekintve, ez a legjobb, ami születhetett.


Szűk mozgástér

Azt is megkérdeztük Nemes Ritától, hogy mennyire változott meg az élete az elmúlt napokban, hogy mennyire tud eleget tenni a ,,maradj otthon” felhívásnak.

– Csak az edzésekre járok. Mindenki otthon van, legfeljebb a boltba, vagy a gyógyszertárba megyünk, ha nagyon kell. Nagyon furcsa ez, de saját magunk és mások érdekében ezt kell most tennünk – válaszolta a DVTK sportolója.

(A borítóképen: Nemes Rita| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!