Tour de Hongrie 2020

2020.02.13. 19:00

Megyénk három városát is érinti a kerékpáros körverseny

Az idén 41. alkalommal rajtol el a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körverseny, amely megyénket is érinti.

Tóth Zoltán

Fotó: Ádám János

Körverseny szerdai útvonal-bejelentő gáláján elhangzott, idén is ellátogat a soha nem látott erősségű nemzetközi mezőny Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. Az egyik etap startja Sárospatakon, illetve Miskolcon lesz, míg Kazincbarcika ezúttal célállomásként várja a mezőnyt. S mert a 41. Tour de Hongrie rajtja előtt zajlik majd a Giro magyarországi rajtja három szakasszal hazánkban, igazi kerékpáros napok várnak májusban a sportág kedvelőire.

Csúcsmezőny!

S nem is akármilyen résztvevőkkel – hangsúlyozta mind Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, mind Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében –, hiszen elképesztő mezőny jött össze az idei körversenyre. Nem kevesebb mint nyolc World Tour-csapat (mint az Astana Pro Team, a TREK Segafredo, a Team Jumbo-Visma vagy a CCC Team) és nyolc Pro Team – közöttük a Gazprom-RusVelo, a Team Novo Nordisk, a Bardiani CSF-Faizané – mellett a kontinentális csapatok közül is indul a Kometa-Xstra, a Team Novák, a Giotti Victoria és az Adria Mobil is. Ott lesz a rajtnál a magyar válogatott, s persze több klub is indít magyar versenyzőket, összesen mintegy tucatnyit. Az öt versenynap alatt a mezőny 75 településen halad át, s összesen 861 kilométert kerekeznek a versenyzők. Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője lebbentette fel a fátylat az idei verseny útvonaláról. Kiemelte: miután a Giro Nyugat-Magyarországot érinti, a Tour de Hongrie elsősorban Kelet-Magyarországon halad majd. Egy nappal az olasz körverseny magyarországi három szakasza után, május 13-án Debrecenből indul útjára a csaknem 150 fős mezőny – csapatonként hét-hét bringás –, s 174 kilométert tekerve Hajdúszoboszlón lesz az első napi célállomás.

Másnap Karcag lesz a rajthelyszín, s 182 kilométer megtétele után Nyíregyházára érkeznek meg a versenyzők. A harmadik nap már megyénkben, Sárospatakon kezdődik, s a Bükk hegységet is érintve zárnak majd Kazincbarcikán. Május 16-án, szombaton Miskolcról rajtol a „király etap”, Gyöngyös és Mátraháza érintésével érkeznek fel hazánk legmagasabb pontjára, a Kékestetőn lévő célba 178 kilométer megtétele után. Végül a zárónapon Esztergomból rajtolva a Pilis kedvelt hegyes-völgyes terepein tekernek 156 kilométert, és ugyancsak Esztergomban, a bazilikánál zárul majd a 2020-as útvonal.

Meglepetésekkel készülnek

Az útvonal-bemutató gálán jelen voltak az érintett városok polgármesterei is. Nem véletlenül a három borsodi elöljárót arról kérdeztük: mivel készül településük a nagy napra?

Aros János, Sárospatak polgármestere ezeket mondta: „Európa egyik legnagyobb kerékpáros eseményének rajthelyszíneként először kapunk lehetőséget, bár több alkalommal is érintett már bennünket a Tour de Hongrie színes karavánja. Számomra ez két okból is hatalmas jelentőségű. Mint településvezető bemutathatom Zemplén és Tokaj-Hegyalja legszebb városát, kulturális és idegenforgalmi központját, Sárospatakot Európa és a világ televíziónézőinek is, hiszen csaknem 200 országban látják majd a magyar körversenyt. Másrészt testnevelő tanárként óriási a sportértéke, hiszen abban reménykedem: a Tour után a sárospataki gyerekek többsége kerékpárra pattan majd, tovább növelve az egészséges életmód iránti elkötelezettségüket. Nem mellesleg a gazdaságot is fellendíti, hiszen sokan mennek majd kétkerekűt vásárolni. Egy meglepetés installációval is készülünk, ami vélhetően a helikopteres kameráknak köszönhetően látható lesz majd világszerte Sárospatakról.”

Új feladatot jelentett

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere ezt nyilatkozta: „Az idén harmadik alkalommal látogat el a színek városába a Tour de Hongrie mezőnye. Mind a városlakók, mind a környéken élők és a diákseregünk nagy izgalommal készülnek az eseményre. Meglepetésekkel készülünk, amik bizonyára felkeltik majd a médiaérdeklődést. Bízom benne, olyan sikerünk lesz, hogy a jövőben is helyt adhatunk majd fontos helyszínként a körverseny célállomásának vagy éppen rajthelyszínének. Szeretnénk tovább öregbíteni ily módon is városunk hírét Európában és a világban is.”

Veres Pál, Miskolc polgármestere így fogalmazott: „Új feladatot jelent, hogy rajthelyszín leszünk, hiszen korábban a bükki hegyi verseny utáni befutók alkalmával a város a verseny lázában égett. Most egyszerűbb a helyzet, éppen ezért azt szeretnénk, ha Miskolc nevezetességeit végigjárva egy mezőnyrajt lenne Diósgyőr környékén vagy éppen Lillafüreden. Több kísérőren­dezvényt is szeretnénk erre felfűzni, ezek közül a legfontosabb az amatőrök számára rendezendő AmaTour Bükk kerékpáros verseny lesz, de számos más érdekességet is tervezünk a megyeszékhely kerékpáros egyesületeivel közösen. Bízunk benne, nemcsak az a néhány perc lesz érdekes a miskolciak számára, amíg a mezőny elhalad előttük, hanem a nap folyamán látottak és átélhető programok is. Miután a Tour de Hongrie történetében Budapest után nálunk fordult meg legtöbbször – a kilenc évtized alatt harminckét alkalommal – a körverseny mezőnye, igyekszünk ehhez megfelelő programokat összeállítani az érdeklődőknek.”

A televíziós

Mint azt Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elmondta: Magyarországon élőben láthatják majd a nézők a körversenyt, s mert az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie, várhatóan több mint 195 országban lesz nézhető a legrangosabb magyar kerékpárverseny.

(A borítóképen: Nikodemus Holler a 2019-es verseny kazincbarcikai szakaszán)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!