olimpiai bajnokok

2020.02.19. 13:30

Hárman hétszer győztek

Nyári és téli olimpiai bajnokok ritkán állnak a kamerák elé.

Kolodzey Tamás

Két sportág, három világnagyság, öt ország, hét olimpiai arany és korszakadék – „csak” ennyi bravúrt szállítottak a képen látható versenyzők, akik a közelmúltban a Nemzeti Színházban tündököltek a rivaldafényben.

Most 177 diadal

Keleti (Klein) Ágnes a 100. évét tapossa, az 1956-os, ausztráliai Melbourne-ben tartott olimpia ötszörös tornászbajnoka, aki magyar–izraeli állampolgárként mindkét országban otthon van. Liu Shaolin Sándor (kínaiul: Liu Sao-lin) apai ágon kínai származású magyar téli ötkarikásbajnok. A 25. évében járó kiválóság a 2018-as, dél-koreai Phjongcshangban rendezett játékok férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltójának aranyérmese. A csapat tagja volt az öccse, a hamarosan 22 éves Liu Shaoang (kínaiul: Liu Sao-ang) is. Magyarország eddig 176 nyári és az említett 1 téli győzelemmel büszkélkedhet, az előbbi szám pedig Japán fővárosában, a július-augusztusban Tokióban sorra kerülő viadalon szinte bizonyosan túlhaladja majd a 180-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!