öttusa

2020.02.05. 15:00

Biztató jeleket lát Guzinál a kapitány

A miskolci Swimming Pentathlon Club versenyzője reméli, hogy sikeres idénye lesz.

Tóth Zoltán

Guzi Blanka futás közben

Forrás: Magánarchívum

Fotó: Buza Virag

Szombaton a férfidöntőkkel véget ért a Budapesten rendezett Peridot Nemzetközi Fedettpályás Öttusaverseny. A B kategóriás megmérettetésen részt vett a miskolci Swimming Pentathlon Club kiválósága, Guzi Blanka is.

Szerepléséről kérdeztük a legilletékesebbeket és a versenyzőt is. Kállai Ákos szövetségi kapitány mind a négy, döntőbe jutott versenyzőjéről ejtett pár szót beszélgetésünk során.

– Kezdjük a sort a remekelő Gulyás Michelle-lel, aki mindenkit meglepett – bevallom, még engem is – ötödik helyével. Nem titkoltan az edzőtáborban mutatott teljesítménye alapján várható volt, hogy kitesz magáért, de eredménye a nagy neveket felvonultató versenyen kiemelkedő volt. Remekelt úszásban és lovaglásban, jól vívott, a kombinált számban pedig igazán bevállalós teljesítményt nyújtott. Ami Alekszejev Tamarát illeti, selejtezőbeli eredménye alapján többet vártam tőle. Nem tudom, mi történt vele a döntős úszásnál – azt mondta, besavasodott –, ami azután rányomta bélyegét a vívására is. Bár hibátlanul lovagolt, a laser runban már nem tudott előbbre lépni. Földházi Zsófi a selejtezőben – figyelemmel arra is, hogy az év végén lábműtétje volt – remekelt, kár, hogy éppen pénteki, sikeres államvizsgája miatt nem döntőzhetett. Formája biztató arra nézve, hogy mindenképpen szeretnénk, ha a már olimpiai kvalifikációval rendelkező Kovács Sarolta mellett valamelyikük megszerezné a még lehetséges egy kvótát.

Reméli, így lesz

És akkor térjünk át az SPC versenyzőjére, Guzi Blankára.

– Ami Blankát illeti, az edzőtáborban láttam biztató jeleket tőle. Még a vívásában is, amit klubedzője pocséknak tart. Sokkal dominánsabb, ami ugyan most pontokban nem mutatkozott meg, de mindenképpen jó jel! Sokkal kreatívabb, tudatosabb, látszik, mit akar csinálni a páston. Remélem, fejlődése ebben a számban is töretlen lesz. Lovaglása is rengeteget fejlődött, nem véletlenül teljesített hibátlan pályát. A kombinált számot pedig mintha rá szabták volna. Ebben a mezőnyben hat helyet előrelépni a döntőben megsüvegelendő teljesítmény! Még akkor is, ha az öt lövőhibája sok! De ő a jövő embere, ráadásul maga is kritikusan értékeli versenyzését, hiszen elmondta nekem: még maradt benne. Tavaly is hasonlóan kezdett, s év közben jöttek az egyre jobb eredményei. Remélem, így lesz ez az idén is, s akkor ki tudja, hol a vége…

Ha nem lenne…

A szövetségi kapitánnyal ellentétesen vélekedett a miskolciak kiválóságának teljesítményéről klubedzője, Fázold Henrik.

– Ami az úszását illeti, egyenletes, hiszen 35 másodperc körüli ötveneket teljesített. Ha ez lemenne 34-es hosszakra, akkor egy szavam sem lenne! Vívás. Ha ez a szám nem lenne, Blanka rendre a világ legjobbjai között végezhetne. De mert ez öttusa, jó lenne, ha ebben sikerülne javulnunk, nem is keveset. Mert a kombinált számban kiváló, a lovaglásban jó, úszásban most közepes. És megint ott lyukadunk ki: van egy ötödik tusa, aminek a nevét sem mondom ki – a hiányzó elem. Szeretném, ha ebből valóban öttusa lenne, mert akkor rendre élmezőnyben végezhetne a különböző versenyeken. Ezen igyekszünk javítani, remélem, ebben versenyzőm is partner lesz. Ha igen, úgy a jövőben sok sikert érhet majd el az öttusában.

Előbb-utóbb sikeres lesz

Mi sem természetesebb, kíváncsiak voltunk a leginkább érintett, Guzi Blanka véleményére is. A kistokaji kiválóság így válaszolt:

– Ami az úszást illeti, meglátszik, hogy decemberben nem tudtam edzeni. Ha ez összejött volna, talán jobb eredményt érhettem volna el. Vívás! El kell hinnie, nagyon készültem fejben is erre a számra. Bár nem voltak jók az eredményeim sem a selejtezőben, sem a döntőben, magam is éreztem biztató jeleket. Megyek tovább ezen az úton, s biztos vagyok benne, előbb-utóbb sikeres lesz ez a számom is. Lovaglásban magam is úgy érzem, sikerült fejlődnöm, remek összhang alakult ki döntőbeli lovammal. Ennek köszönhető a hibátlan pálya, még ha lehettünk volna gyorsabbak is. A kombinált számban a selejtezőben a szokatlan talajon biztonsági futásra és lövészetre törekedtem, hogy bejussak a legjobbak közé. A döntőben a futásomat jónak ítéltem, az öt lövőhiba azonban sok volt. Jócskán maradt még bennem, de mert én abban bíztam, három versenyzőtársamat sikerült megelőznöm, s végül hat helyet léptem előre, nem lehetek elégedetlen. Még ha tudom is: a jövőben több kell ennél. Bízom benne, sikeres idény elé nézek. TZ


„Ma már csak vegzálunk”

Közismert, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt tervezte: a közeli jövőben – ha csak nem változik meg a versenyrendszer – leveszi az öttusát a nyári játékok programjáról. Emiatt is a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöksége az elmúlt hétvégén Lausanne-ban tanácskozott: miként változtathatnának a versenyrendszeren annak érdekében, hogy olimpiai versenyszám maradhasson a sportág. Végül az a döntés született: egy focimeccs idejébe, 90 percbe sűrítik az úszást, vívást, lovaglást és a kombinált számot, egyfajta kieséses rendszerben. Hogy erről mi a véleménye a klubedzőnek, erről is kikértük Fázold Henrik véleményét.

– Valamikor mi öttusanemzetnek számítottunk, ma már csak „vegzálunk” Balczóék, Fábián Joelék „árnyékában”. A világ már messze jár tőlünk. Az igazi öttusanemzetek mára Franciaország, Németország, Anglia, Olaszország lettek, s hozzájuk zárkózott fel Japán és Egyiptom is. Ahhoz, hogy régi hírünknek megfelelően teljesítsünk ebben a sportágban, nagyon sokat kell tennünk! De nem azzal, hogy triatlonná degradáljuk a sportágat, vagy modern kori gladiátorok csatározásává tesszük az öttusát. Mert amiről most döntöttek a potentátok – kilencven perc alatt megrendezni a párok viadalát – korántsem segíti a sportágat! Amely annyi változáson ment már át az utóbbi évtizedekben, hogy egyre inkább elveszti igazi öttusa jellegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!