súlyemelés

2019.12.17. 11:00

Egy kis plusz még kellett volna Izraelben

Féderer Benjámin képviselte a megyei súlyemelő utánpótlást a múlt héten Izraelben.

Molnár István

Pátrovics Géza és Féderer Benjámin Izraelben

Forrás: A sportoló fotója

Az előző héten rendezték meg Izraelben, Eilatban az U15-ös (serdülő), és az U17-es (ifjúsági) súlyemelő Európa-bajnokságot. Az eseményen 11 fős magyar csapat vett részt, a borsodi színeket Féderer Benjámin, a Kazincbarcikai VSE versenyzője képviselte. Pátrovics Géza edző tanítványa az idősebbek között lépett dobogóra, a 81 kilogrammos súlycsoportban szakításban 15., lökésben 11. lett, összetettben pedig tizenkettedik.

Hiányérzet szakításban

– Miután tavalyhoz képest korcsoportot váltottam, ebben az évben, ezen az Eb-n is az volt a cél, hogy megnézzük: milyenek itt az ellenfelek, mit lehet itt elérni – nyilatkozta Féderer Benjámin. – A 81 kiló éppen az a súlycsoport, amelyik úgymond a középosztály, itt vannak a legtöbben, és emiatt itt is a legnehezebb éremközelbe kerülni. Ha megnézzük a mostani legjobb hat emelőt a súlycsoportomban, akkor mindannyian 300 kiló felett zártak összetettben. Szóval már az Eilatba való indulás előtt is a tíz-tizenkettő környékére saccoltam magam. Szerettem volna 260 kilót hozni, sajnos, nem úgy jött ki a lépés, a B-csoport küzdelmeit viszont megnyertem, ennek örültem. Szakításban az első és a második gyakorlatom nem sikerült, amiket nagyon bántam, fejben nem voltam százszázalékos, nem tudom, hogy miért, a 111 kg harmadikra lett meg. Lökésben a harmadik kísérletem volt a legjobb, szinte tökéletes mozdulatsorral emeltem fel a 145 kilót. Az itthoni munka, az Európa-bajnokságra való felkészülés hibátlan volt, kint mégis hiányzott az a pici plusz, remélem, legközelebb az is meglesz. Jövőre szintén rendeznek ifjúsági Európa-bajnokságot, valamint világbajnokságot is, bízom abban, hogy mind a kettőre el tudok jutni, és majd azokon előkelőbb pozícióban végzek. Addig, 2020 őszéig 20-25 kilót lehet javulni, de ha nem jön közbe semmilyen hátráltató tényező, mondjuk sérülés, akkor akár 30-35 kilogrammot is. Most, ilyenkor, év végén lazább edzések vannak, szabadon azt csinálok, amihez kedvem van, az alapozás majd január 6-tól kezdődik.

Négy kilogrammal

– Szép környezetben rendezték ezt az Eb-t, jó körülmények között, minden egy helyen volt: mérlegelés, verseny, edzéslehetőség, valamint bőséges étkezés, ami szintén nagyon fontos – mondta Pátrovics Géza. – Szerettük volna, ha mind a hat gyakorlata jól sikerül Benjáminnak, amiből csak három lett, szerintem azért, mert kicsit megzavarta az erős mezőny. Az egyéni legjobbja 260 kg, ezt a junior országos bajnokságon érte el, ettől egy picivel, 4 kilóval elmaradt. Az előzetes nevezés miatt nem került az A-csoport küzdelmeibe, viszont a B-csoportot, amelyben tízen voltak a huszonegyből, megnyerte, ezt az ő lökése zárta. Tavaly az olaszországi U15-ös kontinensviadalon, a 77 kilóban lökésben és összetettben ezüstérmes volt, szakításban bronzérmes, tehát most egy korosztállyal feljebb szerepelt. Még jövőre is az ifjúságiak közé fog tartozni, lesznek olyan riválisok, akik kikerülnek innen, és lesznek, akik csatlakoznak a serdülőkből.

A masters versenyző, vezetőedző egy másik fontos KVSE-s pillanatról is beszámolt:

– A hét végén Tégláson vettünk részt a Hajdú Kupán, amelyen klubunk versenyzője, a 2000-es születésű Holló Szilárd 356 kilós összetettel zárt, 156 kilós szakító-, és 200 kilós lökés junior országos csúccsal a +109 kilósok között. Arra 13 éve nem volt példa itthon, hogy valaki kétmázsás lökést produkáljon, az olimpikon Nagy Péteren kívül. Aki egyébként szintén ott volt ezen a rendezvényen, és nagy figyelemmel követte Szilárd szereplését.

U17-es súlyemelő Európa-bajnokság (Izrael, Eilat)

Férfiak, 81 kg (21 induló)

1. Daniel Kuzmichev (Oroszország) 317 kg (142, 175)

2. Tudor Bratu (Moldova) 314 kg (140, 174)

3. Maksim Moguchev (Oroszország) 313 kg (143, 170)

... 12. Féderer Benjámin (Magyarország) 256 kg (111, 145)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!