Mezőkövesd Zsóry FC

2019.12.15. 18:00

A harmadik helyen tértek téli pihenőre

Szombaton idegenben játszott és zárta az évadot a Mezőkövesd Zsóry FC csapata.

Molnár István

A mérkőzést eldöntő gól előtti pillanatok

Forrás: paksifc.hu

Az élvonal 16., utolsó őszi fordulójában annak a Paksnak az otthonában lépett pályára Kuttor Attila együttese, amely augusztus 31-én, még Sivic Tomislav edzővel a kispadon 2-0-ra győzni tudott a Kavicsos-tó partján. A kövesdiek az egy héttel korábbi, Diósgyőr elleni hazai vesztes találkozó után három helyen módosított kezdőcsapattal álltak ki az atomvárosban: Farkas D., Katanec és Berecz (utóbbi kettő eltiltás miatt maradt ki) helyett Eperjesi, Nesterov, illetőleg Bertus kapott szerepet. A zöld-fehérek hosszú nyeretlenség után a 15. fordulóban Székesfehérváron lepték meg a Mol Fehérvár FC-t (2-0), így bizakodva várták a szezonzárót. A két csapat közös statisztikája azt mutatta, hogy a Mezőkövesd eddig még nem tudott mérkőzést nyerni Pakson, kétszer kikapott, míg két alkalommal döntetlent játszott. A PFC hazai mérlege a második legrosszabb volt a mezőnyben (2 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség), míg a vendégek voltak a fehérváriak mellett a másik csapat, amely idegenben még veretlenül állt (4 siker, 3 döntetlen). Április 20.-a óta (Puskás Akadémia – Mezőkövesd 1–0) a látogatók minden idegenbeli bajnokijukon betaláltak, amely sorozat már kilenc mérkőzést számlált.

Meg nem értés hátul

Már az első perctől fogva kezdeményezőbb volt a Kövesd, a 3. perc végén egy ötletes vendég szögletvariációt lehetett feljegyezni. A hazaiak öt védős szisztémát választottak, az előző hét után újra, úgy gondolták, ha ez akkor eredményes volt, miért ne lehetne ezúttal is. Meglepetésre a paksi alakulat szerzett vezetést, amihez kellett a borsodi védelem hathatós asszisztálása is. A szerencsés gól után a Paks ott folytatta, ahol előzőleg, visszaállt a saját térfelére, és igyekezett labdaszerzések után gyors kontrákat vezetni, mint amilyet például Könyves mutatott be. A 21. percben Pekár kínálta meg távolról Ráczot, a dunántúliak kapusa szögletre hárított. Inkább a hatékonyságra ment rá a Paks, mintsem arra, hogy a labdabirtoklásban ellenfele fölé nőjön. Szabadrúgásokban is jobb volt ekkor a Kövesd, de igazán olyan variációt, amely veszélyes lett volna, nem tudtak kitalálni, megvalósítani Bertusék. Cserit keresték a vendégek, ő mozgatta csapatát, kereste az embereket, ám lyukat, és ezzel együtt lövési lehetőséget nem tudtak találni a paksi védelmen. A 32. percben éppen Cseri ívelését követően a labda Rácz kezében halt el, viszont nem sokkal ezután Nesterov röviden passzolt hátra, a kövesdiek szerencséjére a labdához jutó Könyves szorongatott helyzetben volt, így 4 méterről a bal felső fölé lőtt. A 37. percben Zivzivadze laposan lőtt, 10 méterről, a paksi kapus védett, mígnem a 44. percben ígéretes kövesdi passzolgatás után lesen állt meg a támadás, Zivzivadze éppen túl volt azon a bizonyos határon. A vendégek próbálták azt hozni amit az eddigi meccseken, ám ez csak jobbára a paksiak büntetőterületéig tartott, ott, onnan azonban nem engedett lehetőséget a hazai gárda.

Kihagyták a helyzeteket

A 49. percben Szappanos háromszor is védett, Kecskés, Papp és Böde kísérleténél is helyén volt. Élénk volt ekkor a mérkőzés, a Kövesdnek mennie kellett a gólért, mint ahogyan azt az első félidőben is tette, de a Paks is szerette volna megduplázni az előnyt. Az 53. percben Bertus adott be balról, Nagy D. 8 méterről, középen nem találta el a kaput… Közben jobboldali védőt váltott Kuttor Attila, Eperjesi jött le, az előzetesen kimaradt Farkas D. pedig ment be, hogy jobban segítse a támodásokat. Rendületlenül csinálta saját futballját a vendéggárda, ugyanakkor a Paks csak nem akart ,,behorpadni”, koncentráltak voltak hátul, mindig tudták, hogy hová kell helyezkedni, és kit kell követni, szerelni. Zivzivadze sem találta el a labdát helyzetben, ami nagy luxus volt… A 65. percben Könyves ,,jelentkezett”, de Szappanos védett, tehát benne volt a meccsben a 2-0 is. A borsodiak szakvezetője a 70. percben középpályást csatárra cserélt, amivel egyértelmű volt a szándék: egyrészt Takács magasságának, erejének kihasználása, másrészt ezzel együtt a gólszerzés. Volt is Farkas beadása után Takácsnak kísérlete, ami az is maradt.

Maradt a hazai térfélen már a Kövesd, le kellett támadni, azonban ezzel adódott terület a Paksnak. Böde a 82. percben került helyzetbe, aztán Zivzivadze óriási ziccert hagyott ki. A 85. percben a játékvezető helyesen nem adta meg Karnitski lesgólját, az állás nem változott, így a Mezőkövesd egyrészt elveszítette őszi idegenbeli veretlenségét, másrészt második alkalommal sem tudta legyőzni a Paksot. A kiesés elől menekülő hazaiak emellett ezúttal sem kaptak gólt Cseriéktől, akik annak ellenére, hogy az utolsó három meccsükön mindössze egy pontot zsebeltek be, megőrizték dobogós helyüket a tabellán, és ezért, ezen félévért mindenképpen kijár a dicséret.

Jegyzőkönyv: Paksi FC – Mezőkövesd Zsóry FC 1–0 (1–0)

Paks, 800 néző. V.: Pintér (Szécsényi, Becséri).

Paks: Rácz (6) – Osváth (6), Lenzsér (6), Gévay (6), Kelemen (6), Szabó (6) – Windecker (6), Simon Á. (5), Kecskés (5) – Könyves (5), Böde (5). Megbízott vezetőedző: Osztermájer Gábor.

Mezőkövesd: Szappanos (5) – Eperjesi (4), Pillár (5), Nesterov (4), Silye (4) – Bertus (5), Karnitski (5) – Pekár (5), Cseri (6), Nagy D. (5) – Zivzivadze (5). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Csere: Simon Á. helyett Papp (5) a 38., Eperjesi helyett Farkas D. (6) az 51., Pekár helyett Takács T. (-) a 70., Könyves helyett Kulcsár (-) a 81., Kecskés helyett Báló (-) a 88. percben.

Sárga lap: Osváth a 36., Könyves a 77., Lenzsér a 78., Bertus a 85., Pillár a 88. percben.

Gólszerző: Windecker (1-0) a 11. percben.

Osztermájer Gábor: – Nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen erősségű csapat ellen gyűjtöttük be a három pontot. Gratulálok a játékosaimnak, hogy győzelemmel búcsúztatjuk az évet!

Kuttor Attila: – Az öltözőben is elmondtam a srácoknak, hogy nagyon büszke vagyok rájuk, mert jó futballt mutattunk be. Úgy látszik, hogy az év végére pont az a kicsi hiányzott, ami a győzelmet jelentheti egy ilyen találkozón. Azon fogunk dolgozni, hogy a jövőben Fortuna is mellénk álljon.

A gól története

11. perc: Böde játszott a bal oldalról a vendég 16-oson belülre, ahol Nesterov lábáról a vendégek kapuja felé pattant a labda. Silyen és Szappanos azonban nem értette meg egymást, Windecker viszont ott termett, és közelről a hálóba lőtt, 1-0.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!