ifjú tehetség

2019.11.27. 14:00

Világbajnoki címet és érmeket nyert a 13 éves fiú

Egy világbajnoki címmel, illetve egy vb- és egy Eb-ezüstéremmel tért haza Olaszországból Csontos Ákos.

Erdős József

Éltető Péter és Makranczi Renáta a LION Muay Thai Team két világbajnok versenyzőjével, Csontos Ákossal és Bodnár Sárával

Fotó: Erdős József

A tokaji LION Muay Thai Team versenyzője tizenhárom évesen lett világbajnok egy olyan nemzetközi tornán, ahol harminckét küzdősportszervezet mintegy hatezer versenyzője vett részt.

Ákos négy évvel ezelőtt kezdett küzdősportokkal foglalkozni Éltető Péter tanítványaként. Mestere elmondása szerint már az elején nagy érdeklődést mutatott a thai mozgáskultúra iránt, akkor heti három alkalommal vett részt a kétórás csoportos edzéseken. Két éve kapott először lehetőséget arra, hogy a nemzetközi mezőnyben megmérettesse magát. A franciaországi viadalra egy egész nyáron át heti öt napot edzett, élete első viadalán döntetlenre hozta a mérkőzést. Az ifjú tokaji harcos ezt követően döntötte el, hogy komolyabban szeretne foglalkozni a sporttal, így a csoportos tréningek mellett magánedzéseket is beiktattak, és a nyári nemzetközi edzőtáborban is kiválóan teljesített. Ennek köszönhetően nyílt alkalma arra, hogy részt vegyen az olaszországi világbajnokságon, amire heti öt napon át háromórás edzésekkel készült.

Ákos edzője, Éltető Péter azt mondja, egy ilyen felkészítés nagyon sok lemondással jár. Amellett, hogy minden szabadideje a tréningekkel telik, kiemelten kell figyelni az étkezésekre és az alvásra is.

Egy arany, két ezüst

Ákos az edzői elvárásoknak maximálisan eleget téve jó fizikai állapotba került a felkészülés során, így nem jelentett gondot a technikai dolgok kivitelezése. Az október 27. és november 3. között az olaszországi Carrarában (Toszkána) megrendezett Unified World Championshipsen harminckét küzdősport-világszervezet egyesítette világbajnokságát hatezer résztvevővel. A WMF nevű világszervezet itt rendezte meg Európa-bajnokságát is, Ákos két kategóriában indult a vb-n és egy kategóriában az Eb-n.

A világbajnoki aranyérmet a Kick-Box TOA (azaz kínai kick-box) nevezetű kategóriában szerezte meg, míg a vb- és Eb-ezüstöt a thai boksz szabályrendszerében érte el. Trénere azt mondta, a sok lemondásnak meglett az eredménye, számos nemzetiségű ellenféllel kellett küzdenie, különböző stílusú és modorú harcosok ellen. Ezekből pedig sokat tanult, s a későbbiekben is nagy hasznát veheti. Csontos Ákosra a következő nagy megmérettetés már csak jövőre vár, de a felkészülés addig is folytatódik.

Abaújszántói siker is

A tokaji fiú mellett egy abaújszántói lány is a legjobbak között végzett az olasz világtornán. Bodnár Sára idén tavasszal lett a LION Muay Thai csapatának tagja. Karatés alapokkal rendelkezik, de itt ő is thai bokszot tanul. Az őszi világbajnokságra öt hónapon keresztül készült, heti öt napon át háromórás, kemény tréningekkel. Sára világbajnoki aranyérmet szerzett UFR Light Contact kategóriában, ami mellé még két vb-ezüst is társult kick-box light és full contact kategóriákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!