kenus tehetség

2019.10.29. 17:00

Más típusú alkattal (is) éremgyártó

Jó évet zárt Böszörményi Bendegúz a Borsodi Örökmozgó Vízisport Alapítvány kenusa.

Berecz Csaba

Böszörményi Bendegúz

Forrás: A sportoló fotója

Közeleg a tél, ezen a héten már fagyok is várhatók. Ezzel összefüggésben a miskolci Csorba-tó melletti vízitelepeken a legtöbben elpakolták már a hajókat, hiszen a kajak-kenusoknál véget ért az idény. A Borsodi Örökmozgó Vízisport Alapítvány sportolói is így tettek, köztük Böszörményi Bendegúz is, aki a sportszervezet legeredményesebb versenyzőjeként, 15 évesen a nemzetközi színtéren is letette a klub, és saját maga névjegyét. Azzal, hogy a nem hivatalos serdülő világbajnokságon kenu egyesben, az U15-ös korosztályban, két számban, 500 és 1000 méteren is ezüstérmet szerzett. A fiatal sportolótól az őszi szünet első napján, – az otthoni betonozásba besegítés szünetében – elsőként azt kérdeztük: olyan volt-e ez az idény, mint, amilyet tervezett?

Három számban is

– Az év elején az volt a fő cél, hogy a magyar bajnokságon, – ami egyben válogató volt az Olimpiai Reménységek Versenyére, vagyis a korosztályom nem hivatalos világbajnokságára, – jó eredményt érjek el – mondta Böszörményi Bendegúz. – Ez tulajdonképpen sikerült, hiszen három számban, 200, 500 és 1000 méteren is megszereztem az első helyet, ami számomra, az edzőm Révész Zoltán számára is visszaigazolta, hogy jó úton járunk, olyanon, ami elvisz a nemzetközi megméretés színterére. Ami pedig az előző hónapban, Pozsonyban volt. Az Olimpiai Reménységek Versenyén szintén három számban álltam rajthoz, és mivel kétszer is ezüstérmet szereztem, azt hiszem nem túlzás kijelenti azt, hogy ez egy jó év volt.

Böszörményi Bendegúz hazai vizeken, az utánpótlás bajnokságban nagy előnnyel végzett az élen, mindhárom távon magabiztosan nyert. És, hogy minek köszönhető mindez?

– Elsősorban a sok munkának, ami beletettem – válaszolta a fiatal kenus. – De e mellett szerintem az is mellettem szólt, hogy a mezőnytől egy picit eltérő típusú alkatom van, hogy nem vagyok annyira kigyúrt. Edzőnkkel együtt az a közös álláspontunk, hogy ennyi idősen még nem kell erre nagy hangsúlyt fektetni, az izomtömeg majd idővel úgyis jön, fölösleges elé menni, mert ezzel plusz kilók kerülnének rám, és nagyobb súlyt kellene lapátolni a hajóban.

Böszörményi Bendegúz öt éve kezdett el kenuzni, és a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tanulójaként gyűjtötte az idei szép éremtermést.

– Tíz éves voltam, amikor barátom elhívott, hogy próbáljam ki a magam kajak-kenuban, és ekkortól, vagyis az elejétől Révész Zoltán edzővel dolgozom – mondta a sokszoros magyar utánpótlás bajnok kenus, aki arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz összeegyeztetni a sportot a tanulással, így felelt: – A Zrínyiben sporttagozatos osztályba járok, úgyhogy a versenyekkel, felkészüléssel kapcsolatos hiányzásokat jobban tolerálják, mint ha egy normál osztályba járnék.

2020-ról

A következő év versenyszezonja ugyan még messze van, több hónapos, sok-sok futással tarkított felkészülés vár minden kajak-kenu sportolóra, így Böszörményi Bendegúzra is, akitől azt kérdeztük, hogy vannak-e már tervei a 2020-as esztendőre vonatkozóan.

– Remélem, hogy egészségben, és jó erőben tudom majd végig csinálni a következő évet, ehhez az alapot az alapozás adhatja, úgyhogy ezt most is nagyon komolyan fogom venni – mondta a Borsodi Örökmozgó Vízisport Alapítvány sportolója. – Bízom benne, hogy a jövő évi magyar bajnokságon is jó eredményeket érek majd el, és szeretném, ha ismét Magyarországot képviselhetném az Olimpia Reménységek Versenyén. Motivációm is a következő évre: szeretném, ha annak a grúz fiúnak, aki 500 és 1000 méteren is megelőzött Pozsonyban, a következő ORV versenyen, amelyet majd idehaza, Szegeden rendeznek, csak a dobogó második foka jutna, mögöttem. Van még egy gyönge elképzelésem is 2020-ra, amihez sok kellene, de dolgozni fogok rajta, hogy sikerüljön: szeretnék egy korosztállyal feljebb, az ifjúsági világbajnokságon rajthoz álló magyar kenu négyesbe bekerülni.

Böszörményi Bendegúz 2019-es eredményei

Graboplast Maraton Magyar Bajnokság (Győr, május 17-19.)

C-1, 15 km U15: 1. hely

Serdülő, ifjúsági, U23 magyar bajnokság (Sukoró, augusztus 8-11.)

C-1, 1000 m, U15: 1. hely

C-1, 500 m, U15: 1. hely

C-1, 200 m, U15: 1. hely

Olimpiai Reménységek Versenye (Pozsony, szeptember 9-13.)

C-1, 1000 m, U15: 2. hely

C-1, 500 m, U15: 2. hely

C-1, 200 m, U15: 5. hely

Országos Diákolimpia (Fadd-Dombori, szeptember 28-29.)

C-1, 1000 m, U17: 1. hely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!