DVTK sportlétesítmény

2019.10.08. 20:00

Az újabb mérföldkő egy alapkő

Már van mire építeni: lerakták a multifunkcionális kosárlabdacsarnok alapkövét.

Berecz Csaba

Sántha Gergely a DVTK elnöke, Szabó Tamás a DVTK ügyvezetõje, Bodnár Péter a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének fõtitkára, Csöbör Katalin országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP), Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár és Alakszai Zoltán jegyzõ (b-j) elhelyezik a DVTK Multifunkciós Sportcsarnok alapkövét

Fotó: Vajda János

Ünnepi eseményre került sor kedden Diósgyőrben, elhelyezték annak a multifunkcionális kosárlabdacsarnoknak az alapkövét, amely közel 5 milliárd forint értékű beruházás keretében, a jövő év végére készülhet el.

Vendégek

Ez alkalomból érkezett az építkezés helyszínére, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége főtitkára, dr. Alakszai Zoltán, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő; a házigazdák, Sántha Gergely a DVTK sportegyesület elnöke és Szabó Tamás, a DVTK Kosárlabda Kft. ügyvezetőjének a meghívására. A DVTK stadion és a DVTK edzőközpont közötti részen megrendezett alapkőletétel előtt a stadion VIP termében a felsoroltak közül öten mondtak beszédet.

Elsőként dr. Szabó Tünde szólalt fel, és elől járóban azt mondta, hogy most egy olyan beruházás indul meg, ami a város életében jelentős, köszönhetően annak, hogy az itt élők bizonyították, hogy a sportszerető városlakóknak szükségük van erre a létesítményre. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy a XXI. századnak megfelelő, korszerű infrastruktúrával segítse a sport fejlődését, az építendő multifunkcionális kosárlabdacsarnok pedig elsősorban a szurkolókat szolgálja majd, és miután elkészül, akár 3500 fő láthatja az itt megrendezésre kerülő eseményeket. Szabó Tünde fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az ország egyik legjelentősebb sportberuházása indul meg itt, és a sportnak olyan bázisa lesz, amely nem csak a kosárlabda mérkőzéseknek, edzéseknek adhat otthont, hanem más sportágak rendezvényeinek is. ,,Nívós környezetben végezhetnek magas szintű szakmai munkát a sportolók, a szurkolók pedig méltó közegben kísérhetik ezt figyelemmel” – jelentette ki dr. Szabó Tünde, aki azt is megemlítette, hogy reményei szerint az új létesítmény hozzájárul majd ahhoz, hogy minél több fiatal válassza a rendszeres sportolást.

Az egyik utolsó

Bodnár Péter, a kosárlabda szövetség főtitkára első mondatában örömét fejezte ki, hogy egy olyan beruházás elindításánál lehet jelen, amely hosszú távon szolgálja majd a sportágat, majd felsorolta, hogy a kosárlabda, válogatott- és klub szinten milyen eredményeket tud felmutatni napjainkban. Ennek során az utánpótlás nemzeti együttesek idei eredményeiről is büszkén beszélt, továbbá azt is megemlítette, hogy a 3X3-as női válogatott révén esély van arra, hogy jövőre, 40 év után ismét legyenek magyar kosárlabdázók az olimpián. A szakági sportvezető kijelentette, hogy a fejlődéshez a szakemberek mellett szükséges az infrastruktúra fejlesztése, és ebben a most elindított diósgyőri csarnok építése az egyik utolsó ilyen nagy volumenű beruházás, ugyanis hasonló mértékű TAO-s kvóta megadására a szövetségnek a jövőben már nem lesz lehetősége (lapunk információja szerint közel 2 milliárd forint TAO-s pénzt használnak fel az építkezésnél, a következő évtől pedig – a tervek szerint – 1,2 milliárd lehet a plafon, amit a szakági szövetség adhat). Bodnár Péter azt is mondta, dr. Alakszai Zoltán jegyző, polgármester jelölt felé fordulva, hogy a diósgyőri kosárlabda támogatásának nincs felső határa, majd örömét fejezte ki, hogy hosszú évek adminisztratív előkészítő munkája után látszik a vége egy olyan sportberuházásnak, amilyenhez hasonlót, ilyen összetett projektet egyik sportszervezet sem nyújtott be.

Az eredmények

A jegyzőként és polgármester jelöltként felszólaló dr. Alakszai Zoltán elsőként arról számolt be, hogy az alapkőletétel napján Miskolcon járt Orbán Viktor miniszterelnök, akivel találkozásuk során áttekintették a miskolci fejlesztési terveket, és ezen megbeszélésükön a kormányfő biztosította őt arról, hogy a város tovább tud haladni a fejlődés útján. A jegyző ezután felsorolta az elmúlt időszakban megvalósult miskolci sportinfrastruktúra fejlesztéseket (az uszodai felújításokat, atlétikai centrum-, a kettes jégpálya-, a József utcai rekortán futópálya-, s fitnesz parkok megépítését, a sportcsarnok felújítását, miskolctapolcai versenymedencék átadását, a sporttagozatos általános iskola megteremtését, a diósgyőri stadion átadását, valamint a múlt héten a birkózók által is igénybe vett DVTK Medical központ avatását), majd kifejtette, hogy a sport városépítő szerepe kiemelkedő, az elért eredmények, sikerek pedig öregbítik Miskolc hírnevét. A városi vezető az egyetemi, martinkertvárosi és avasi sportparkok említése után a diósgyőri sportligetről azt mondta, hogy itt is szükség van az infrastruktúra fejlesztésére, több szempont miatt, és ezek között az utánpótlás nevelést emelte ki, illetve azt is mondta, hogy a csarnok megépítése után több jelenetős hazai, és nemzetközi rendezvénynek tud Miskolc otthont adni. Beszéde végén pedig mindenkinek gratulált, akinek köze van ahhoz, hogy az alapkövet letehetik.

Csöbör Katalin, aki országgyűlési képviselőként, valamint az Aluinvent-DVTK társadalmi elnökeként volt jelen, felidézte a miniszterelnökkel folytatott egy korábbi beszélgetését, amely arról szólt, hogy egy jelentős sportsiker után Magyarországon egyfajta álszerénység jelenik meg, de ő is azon az állásponton van, mint Orbán Viktor, hogy ezekben a helyzetekben merni kell büszkének lenni. Mint mondta, az új DVTK stadion után, a mellette megépülő multifunkcionális csarnok olyan lesz, amire büszkének lehet lenni, hiszen az új létesítmény a magas szintű igényeket is képes lesz kielégíteni.

A házigazdák nevében

A házigazdák nevében Szabó Tamás, a DVTK sportegyesület főtitkára, a klub beruházási és üzemeltetési igazgatója, a DVTK Kosárlabda Kft. ügyvezető igazgatója sporttörténetinek nevezte ezt az eseményt, mint mondta, 100 éve várnak a diósgyőri sportolók, szurkolók arra, hogy Diósgyőrben egy csarnok épüljön. Felidézte, hogy néhány éve a kosárlabda klub felvállalta elindította ezt a kezdeményezést, amelyet erősített, hogy időközben Magyar Kupát nyert, és bajnoki ezüstérmet is szerzett a női kosárlabdacsapat, és mindemellett 7 éve folyamatos szereplője a nemzetközi kupasorozatoknak. Szabó Tamás a mellett, hogy fontosnak nevezte az első csapat eredményességét, az utánpótlás értékét is kiemelte, megemlítve a kormányhivatallal évekkel ezelőtt elindított, az országban egyedülálló regionális képzőközpontok kialakítását, a klubnál sportoló 400 fiatalt, akik közül néhányan a korosztályos válogatottakban is bemutatkoztak. A diósgyőri kosárlabda első számú vezetője azon reményének adott hangot, hogy a csapat eredményessége felnő majd a megépítendő új csarnok szintjéhez, és az élvonalbeli együttes megszerzi majd az első bajnoki aranyat, és esetleg nemzetközi szinten is sikerül kupát nyernie. Szabó Tamás megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozók, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége munkatársainak segítségét, valamint a DVTK részéről közreműködök támogatását, hogy eljuthattak ezen fontos mérföldkőig, az alapkőletételig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!