Aluinvent-DVTK

2019.09.24. 10:00

Sporttörténelmi meccs előtt a DVTK

A diósgyőri női kosárcsapat szerdán a csúcssorozatban olasz gárda ellen kezdi az idényt.

Berecz Csaba

Egy nap múlva Euroliga-selejtezőt játszik az Aluinvent-DVTK csapata

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

Szerdán az első tétmeccsét játssza a 2019/20-as évadban az Aluinvent-DVTK női csapata. A piros-fehérek rendhagyó módon nemzetközi meccsel startolnak, nem is akármilyennel, a klub történetében először Euroliga-meccsen lépnek pályára. A legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjében a legjobb 16, vagyis a csoportkörbe jutásért zajló oda-visszavágós párharc során az olasz Reyer Venezia lesz az ellenfelük. Az első meccset szerdán 18.30-tól a miskolci városi sportcsarnokban vívja a két fél, a visszavágóra Velencében, a jövő héten szerdán 19.30-tól kerül sor.

Jó és sikeres

A DVTK ezt a lehetőséget a tavalyi bajnoki ezüstérmének köszönheti, és nagyjából ugyanaz a gárda, amelyik megdolgozott ezért a bajnoki medálért, most nemzetközi szinten méretteti meg magát. A rangos mérkőzés előtt a diósgyőri együttest működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét, Szabó Tamást kérdeztük elsőként arról, hogy mennyire volt nehéz egyben tartani a tavalyi gárdát, hiszen egy jó szezon után általában nő a sikeres emberek ázsiója, a játékosmenedzserek szívesen srófolják felfelé az árakat.

– Relatíve nem volt nehéz megtartani a játékosok többségét, aminek az egyik fő oka az, hogy jól érzik magukat itt Miskolcon, a másik, hogy vannak eredmények, hogy van egy támogatói kör, amely elkötelezett a csapat támogatása mellett, és persze az sem mellékes szempont a játékosok számára, hogy az ország legjobb, legnépesebb női kosárlabda-szurkolótábora áll mögöttük – mondta Szabó Tamás. – Jó és sikeres közösséget alkotnak, nemcsak a játékosok, hanem a vezetőedzővel, a klub többi munkatársával együtt, mindenki. Ezt a kollektívát erősítendő szerződtettük le Goreet, aki ismeri a magyar viszonyokat, és szívesen is jött ide, az előbb felsoroltak miatt.

Keresztülhúzta

Bár Goree megszerzése kétségkívül erősítést jelentett, néhány hete ennek az ellenkezőjét is elszenvedte a DVTK, mivel kongói centerük, Mokango súlyos sérülést szenvedett.

– Különösen fájó ez, hiszen úgy tartottuk, hogy Mokango lesz az egyik fő erősségünk, és vele egy abszolút összeszokott csapattal vágunk neki az évadnak. Aztán jött egy ­rossz mozdulat… Sajnos a sors keresztülhúzta a számításainkat, és nem volt mit tenni, kellett keresni egy olyan játékost, aki betöltheti a kiesés miatt keletkezett űrt. Úgy gondolom, hogy ezt Morrison személyében sikerült megtalálnunk. Reméljük, hogy Mokangót látjuk még ebben az évadban játszani a DVTK-ban, a bajnoki rájátszásban. Egy ilyen súlyos sérülés sosem jön jókor, de ha ennek meg kellett történnie, mégis csak jobb, hogy most esett meg, mert volt lehetőség a szezon előtt az új szereplő beépítésére. Ugyanez októberben vagy novemberben, amikor javában zajlik az évad, sokkal nehezebb lenne.

Egyszer már lemondták

Az új játékos már pályára léphet a szerdai Euroliga-selejtezőn, ami nagy mérföldkő a klub történelmében, de ugyanakkor nagy kihívás is vezetői szinten, hiszen az esetleges Euroligába jutás esetén jelentős kiadásokkal kell szembenéznie a klubnak. Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük Szabó Tamástól, hogy anyagi szempontból nem lett volna-e „biztonságosabb”, ha elengedik az El-selejtezőt és az Európa-kupára neveznek.

– Egyszer, 2015-ben már lemondtunk erről, azért, mert akkor úgy ítéltük meg, hogy a csapat még nem volt elég érett arra, hogy ilyen kihívás elé állítsuk. Most más a helyzet – válaszolta az ügyvezető. – Az azóta eltelt időszakban nagyon sokat léptünk előre mind szakmai, mind pedig klubszervezettségi szinten, illetve szakemberállományban. A felkészülési időszakban a görög Olympiacos elleni edzőmeccseken is bizonyította a csapat, hogy érdemes volt az El-re nevezni. Ha sikerül bejutni a csoportkörbe, biztosan nem mi leszünk a versenysorozat fő esélyesei, de az biztos, hogy már a meccs előtt is büszkék lehetünk arra, hogy eljutottunk ide. Ugyanis a múltban soha egyetlen miskolci csapat sem játszott még sportága legrangosabb nemzetközi klubsorozatában, és ebben a DVTK női kosarasai lesznek az elsők. Vagyis a szerdai sporttörténelmi mérkőzés lesz.

Mint minden sportszervezetnek, így az Aluinvent-DVTK-nak is az a célja, hogy minél nagyobb sikereket érjen el, és ha sikerül az El-csoportkörbe bejutni, akkor 14 meccs vár ránk. Igaz, hogy távoli helyekre kell elutazni, de ezzel együtt is a sportág legjobbjait, világ-, Európa- és olimpiai bajnokokat láthatunk vendégül. Most ott tartunk, hogy a diósgyőri kosárlabda 2011-es újraindulása után stabilan Európa húsz legjobb csapata között vagyunk, pár éven belül pedig szeretnénk elérni, hogy az első tízben legyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!