fekvenyomás

2019.09.12. 13:30

Mészáros László újra Las Vegasban versenyez

A tengerentúli városban a miskolci fekvenyomó szeretné megvédeni a tavalyi Mr. Olympia címét.

Berecz Csaba

Mészáros László

Forrás: Mészáros László fotója

A múlt hét végén az Amerikai Egyesült Államokba utazott Mészáros László erőemelő, fekvenyomó, akit másodszor hívtak meg sportágának a világ egyik legrangosabb, ha nem a legrangosabb versenyére, a Mr. Olympia megmérettetésre. Az 50 éves sportember egy éve már letette a névjegyét Las Vegasban, a verseny helyszínén, hiszen súlycsoportját, a 140 kg-osok kategóriáját világcsúccsal nyerte, azzal, hogy a korábbi 275 kg-ot 280-ra javította.

A meghívásos Mr. Olympia versenyre – a felállított rekordnak köszönhetően – az idén is invitálták Mészáros Lászlót, akitől elsőként arról érdeklődtünk, hogy mennyire ismeri a mezőnyt, kik lehetnek a legnagyobb ellenfelei.

A súly

– Minden versenyzőnek a legnagyobb ellenfele az a súly, amit ki kell nyomnia – válaszolta a fekvenyomás hazai szövetségi kapitánya, majd így folytatta: – Úgy tudom, hogy harmincan indulunk ebben a súlycsoportban, hat amerikai versenyző van a mezőnyben, de azzal nem vagyok tisztában, hogy kik ők, mert a tengerentúliakat nem ismerem, az európai versenyeken nem találkozunk velük, ők egy másik világszövetség berkein belül méretik meg magukat. És mivel az Egyesült Államok egy nagyon nagy ország, itt folyamatosan tűnnek fel új sportemberek. Szóval nem sokat tudok a mezőnyről, a nevezők névsorát látva volt egy-két ismerős, de a többség biztos, hogy nem volt ott a tavalyi Mr. Olympián. De szerintem nekem nem velük, hanem magammal kell foglalkoznom, azzal, hogy amit magam elé célul tűztem, azt megvalósítsam.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a cél.

– Elsősorban a címvédés, ezen túlmenően az, hogy megdöntsem a saját magam által tartott világrekordot – mondta Mészáros László. – Utóbbival kapcsolatban az ad bizakodásra okot, hogy tavasszal volt már egy 285 kg-os eredményem. Mindezek mellett jó lenne, ha sikerülne abszolútban is győztesnek lenni. Ez tavaly nem jött össze, mert egy másik súlycsoportban volt egy orosz fiú, aki nálam is többet tudott kinyomni. Ő most tudtommal nem indul a versenyen, de ez nem jelent semmit, mert egy év alatt bárki sokat fejlődhetett.

Pénteken

Ez a megmérettetés, amelyen a miskolci fekvenyomó elindul, a testépítők egyik legrangosabbnak versenyének számít, 1965-ben abból a célból indították el, hogy versenyt szervezzenek a Mr. Universe (az akkori legrangosabb viadal) győzteseinek számára. A fekvenyomás csak jóval később került be a Mr. Olympia programjába, de tradicionális megmérettetés, a testépítés mellett a kezdetektől nagy rangot jelent itt szerepelni, jó eredményt elérni.

– Pénteken lesz versenynapom, három csoportban zajlanak majd a küzdelmek – válaszolta érdeklődésünkre Mészáros László, aki arra a kérdésre, hogy hány versennyel, milyen edzésprogrammal készült a Mr. Olympiára, így felelt: – Rövidebb volt a felkészülésem a korábbiaknál, hét hétbe sűrítettem bele a programot. Tavasszal az Európa-bajnokság előtt is hasonló volt a menetrend, akkor Európa-bajnok lettem, világcsúccsal, most is hasonlót szeretnék.

Névjegy

Névjegy: Mészáros László

Született: 1968. 12. 30.

Pályafutásának kezdete: 1986

Az első versenye: 1993

Magassága: 180 cm

Súlya: 135 kg

Súlycsoportja: 140 kg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!