Guzi Blanka

2019.09.11. 07:59

Katonának áll, és Kínába küldik

A kistokaji öttusázó számára a múlt heti világbajnokságokkal még nem ért véget az idény.

Berecz Csaba

Guzi Blanka a világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mozgalmas heten van túl Guzi Blanka, a miskolci Swimming Pentathlon Club sportolója, aki a múlt héten Budapesten megrendezett öttusa- és laser run világbajnokságon kétnaponta állt rajthoz. Hétfőn öttusa női váltóban Simon Saroltával az 5. lett, szerdán az egyéni öttusaverseny selejtezőjéből nem sikerült bejutnia a pénteki döntőbe, így ezen a napon laser runban, vagyis a futás és a lövészet kombinációs vb-jén, a junior nők között egyéniben és csapatban indult, és világbajnok lett, majd vasárnap szintén laser runban Bőhm Csabával, a junior mix váltóban végzett az első helyen.

Többszörösen

Túlzás lenne azt állítani, hogy minden a tervek szerint alakult, hiszen Guzi Blanka előre eltervezett programja többszörösen átalakult.

– Először úgy volt, hogy az öttusaszámokban hétfőn a váltóban és vasárnap a mixben indulok, és esetleg laser runban pénteken – mondta a Kistokajban élő sportoló. – Aztán két hete hétfőn, amikor Földházi Zsófia megsérült és kiderült, hogy nem tud indulni az egyéni versenyben, tulajdonképpen eldőlt, hogy szerdán nekem is rajthoz kellene állnom. Amellett, hogy sajnáltam a versenyzőtársamat, azon voltam, hogy éljek a lehetőséggel, szerettem volna bejutni a pénteki döntőbe, ami azzal járt volna együtt, hogy a laser run egyéni számát kihagyom. Nem jött össze öttusában a fináléba kerülés, ami miatt szomorú voltam. A laser runról magamban korábban már lemondtam, de aztán csak arra jutottam, hogy miért ne induljak, úgyhogy rajthoz álltam. Vasárnap pedig, bár előzetesen arról volt szó, hogy öttusa mix váltóban Kardos Bencével párban indulunk, de végül a szövetségi kapitány választása Gulyás Michelle-re esett, ezért helyette laser runban mentem mix váltót. Őszintén megmondom, ezen a nagyon sűrű héten ekkor élveztem a legjobban a versenyzést, ezen a napon már nem volt bennem feszültség.

Amiből győztesen

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire volt megerőltető ez a hét a sportoló számára.

– Ez a hét abból a szempontból nem volt kellemes, hogy egyik nap végén sem tudtam azt mondani: kiadtam azt a maximumot magamból, amire képes vagyok – mondta Guzi Blanka. – Váltóban sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, szerdán az egyéniben sem, és a laser run időeredményei sem voltak a legjobbak, úgyhogy van bennem hiányérzet. Viszont van, amiből úgymond győztesen jöttem ki, hiszen hétfőn és szerdán olyan buzdítást kaptam, mint senki. Komolyan mondom: kirázott a hideg a pályán, nekem volt a leghangosabb táborom a világbajnokságon. Ez nagyon jó érzés volt, köszönöm mindenkinek, aki szurkolt nekem, értem.

Arra a kérdésre, hogy családtagok, barátok alkották-e a tábort, azt felelte Guzi Blanka, hogy részben, és rajtuk kívül voltak a sportág szimpatizánsai, akik általában a magyar versenyzőknek drukkoltak, de többen eljöttek Kistokajból is miatta, köztük olyanok, akiket alig vagy egyáltalán nem ismer(t).

A vb-futóterepről

Az öttusa- és laser run világbajnokságon szokatlan terepen, homokon rendezték meg a futószámot, erről a következőket mondta érdeklődésünkre Guzi Blanka: ,,Remélem, hogy a homokot egy életre elfelejtik, és soha többé nem kell ilyen terepen versenyezni. Számomra nagyon szokatlan volt, nem tudtam azt nyújtani ezen a talajon, ami bennem van”.

Nem ért véget

Azt is megkérdeztük a fiatal sportolótól, hogy véget ért-e a világbajnokságokkal a versenyidőszak, kapott-e egy kis pihenőt.

– Kedden már edzettem, hétfőn csak azért nem, mert oltást kaptam, és az orvos azt javasolta, hogy azt a napot hagyjam ki – felelte a Swimming Pentathlon Club versenyzője. – Nem mondom, hogy nem hiányzik egy kis szabadság, de van még egy verseny, a katonai világjátékok, amelyen részt veszek a jövő hónapban, úgyhogy mostantól erre készülök.

Megkérdeztük az idén három junior laser run vb aranyat szerzett sportolótól, hogy csak nem katonának állt-e, amire igennel felelt.

– Eskütétel még nem volt, és azt se kérdezze, hogy milyen rangban leszek – hangzott a válasz. – Most intéződik a belépésem, kértem a felvételemet, azok után, hogy a Magyar Honvédségtől májusban érkezett egy felkérés a Magyar Öttusa Szövetséghez. Olyan sportolót kerestek, aki szívesen részt venne az október 18–28 között Kínában sorra kerülő világjátékokon öttusában. Az én érdeklődésemet felkeltette ez a lehetőség, úgyhogy valószínűleg hamarosan katona leszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!