mobilitási hét

2019.09.16. 14:30

Az eljutási versennyel kezdődött a miskolci mobilitási hét

A kerékpárosok idén is taroltak, a villamos viszont rontott korábbi eredményein az idei eljutási versenyen.

Tajthy Ákos

Az eljutási versennyel kezdődött a miskolci mobilitási hét

Fotó: Ádám János

Idén is a már hagyományos eljutási versennyel vette kezdetét az Európai Mobilitási Hét miskolci programsorozata: a megmérettetésen ezúttal is egy villamos, egy busz, kerékpárosok, egy autó és egy futó állt a rajtvonalhoz. A versenyzők hétfő reggel negyed nyolc körül indultak a Felső-Majláth végállomásról, a cél pedig – ahogy évek óta mindig – most is a Városház téren volt.

Az eljutási versenyen korábban mindig borítékolható volt, hogy a kerékpáros és a villamos végez az első helyeken, az elmúlt évben azonban történhetett valami, ami átírta az erőviszonyokat. 2018-ban a kerékpáros, a villamos és az autó ugyanannyi idő alatt, vagyis 22 perc alatt tette meg a távot a futó 35 perc alatt végzett, a sereghajtó pedig az 1-es busz volt.

A villamos rontott

Az idei végeredmény viszont még érdekesebb lett: első helyen a kerékpárosok végeztek 18 perc körüli idővel őket viszont az autó követte a maga 22 percével. A villamos az utóbbi idők legrosszabb idejét futotta, 28 perc alatt jutott el a Felső-Majláthról a Városház térre. A futó ezúttal is utolsó előtti, az autóbusz pedig – 2018-hoz képest két percet javítva – az utolsó lett.

Hortai Bence egyike volt a győztes kerékpáros „csapatnak”. Mint lapunknak elmondta, életének szerves része a kerékpározás, télen-nyáron bringával jár munkába, de a hegyekben is szeret tekerni.

-Hétvégén indultam a teljesítménytúrán is, ezt az eljutási versenyt viszont nagyon élveztem, reggeli frissítőnek sem volt utolsó – mesélte.

Tizennyolc éve

A versenyt követően Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, Egri Zsuzsa, a Factory Aréna vezetője és Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke nyitotta meg az idei programsorozatot.

 

-A mobilitási hét előrendezvénye ebben az évben is a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra volt, amelyen közel háromszázan vettek részt. Öröm számomra, hogy ilyen sokan választották ezt az egészséges mozgásformát a múlt hétvégén. Bízom benne, hogy az előttünk álló héten is így lesz, programban mindenesetre nem lesz hiány Miskolcon – hangsúlyozta Pfliegler Péter.

Az alpolgármester kiemelte, a mobilitási héthez idén már tizennyolcadik éve csatlakozik Miskolc, a rendezvény célja évről-évre az, hogy felhívja az autóval közlekedők figyelmét a környezetbarát közlekedési módokra.

-Az eljutási versenyen nem túl meglepő módon, idén is a kerékpárosok nyertek, ezzel be is bizonyították, hogy kerékpárral milyen könnyű közlekedni minden nagyvárosban, így Miskolcon is – tette hozzá.

A szeptember 16. és 22. között megrendezett mobilitási héthez szervesen kapcsolódik a Tekerj a Suliba mozgalom is, melyhez idén már a tavalyi duplája, összesen tíz helyi intézmény csatlakozott. „A program lényege, hogy a diákokat ne a szülők vigyék el autóval iskolába, hanem válasszanak egészséges és környezetbarát közlekedési módot, bringát, rollert, vagy akár a lábát, azaz sétáljon” – részletezte Pfliegler Péter.

Változatos programok

Egri Zsuzsa elmondta, a teljesítménytúrát és az eljutási versenyt követően a hét folyamán lesznek még sport- és egészségnapok és városrészi mobilitási napok is.

-A belvárosi miskolci mobilitási nap szeptember 20-án lesz a Szent István téren szeptember 22-én pedig ahogy egész Európában minden nagyobb városban, nálunk is változatos programokkal vár mindenkit a Nemzetközi Autómentes Nap, de ezen a napon rendezik meg a 18, Barátság Maratont is – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!