Sakk

2019.08.15. 16:30

Volt, aki dupla gázsiért sem igazolt át

A szabályváltozás miatt romlottak a diósgyőri sakkozók bajnok­esélyei.

Kolodzey Tamás

Dr. Mátyás Imre

A DVTK élvonalbeli sakkozói három év alatt három ezüstérmet szereztek, így azzal „nyitottunk” dr. Mátyás Imre szakosztályvezetőnél, hogy a soron következő idényben bizonyára célba veszik a dobogó tetejét és arannyal akarnak ünnepelni, de ő lehűtötte a reményeinket.

Pontszámítás lesz

– Megváltozott a szabály, most már az egyes találkozókon megszerzett pontok összesítése számít majd – közölte a sakkozók elöljárója. – Az a gárda diadalmaskodik majd, amely minden meccsén 8-9-10 vagy még több egységet gyűjt. Ez a számítási mód a legnagyobb költségvetésű kluboknak kedvez: a bajnoki diadalhoz gyakorlatilag az összes találkozón a létező legerősebb összeállításban kell asztalhoz ülni. Ennek jegyében muszáj szerepeltetni a legjobbakat, akik között sok külföldi van, és mi ezt valószínűleg nem engedhetjük meg magunknak.

Dr. Mátyás Imrétől ezzel kapcsolatban megkérdeztük, hogy költségvetésük eléri-e már éves szinten a húszmillió forintot, mire azt a feleletet kaptuk, hogy ez egészen jó lenne, de nincs és valószínűleg nem is lesz ennyi pénzük.

Hűségesek

A DVTK kerete alapvetően nem változik az előző szezonhoz képest. Ezzel kapcsolatban érdekes információt vagy inkább személyes tapasztalatot osztott meg lapunkkal a szakosztályvezető:

– Április végétől sok tárgyalást folytattam a kiszemeltjeimmel, de rájöttem arra, hogy a sakkozókat nehéz megmozdítani, ugyanis sokkal hűségesebb fajták, mint a labdajátékosok. Akadt olyan nemzetközi mesteri címmel rendelkező beszélgetőpartnerem, aki a kiesés ellen küzdő alakulatának akkor sem fordított hátat, amikor a jelenlegi pénzéhez képest dupla gázsit ígértem neki. Más sportágakban ilyen aligha fordul elő Magyarországon, a versenyzők a jobb anyagiakért hanyatt-homlok otthagyják az egyesületüket. Megjegyzem még, hogy olyan sakkozók is a látókörömbe kerültek, akit viszont túl drágák voltak, és nem tudtam, tudtuk őket megfizetni. Az átigazolási szezon egyébként szeptember elején zárul, ránk nézve pedig hízelgő, hogy tagjaink közül eddig senki nem jelentette be távozási szándékát.


Továbbra is Lillafüreden

Az NB I.-es csapatbajnokság novemberben, dupla fordulóval kezdődik. A DVTK továbbra is az egész mezőny legszebb helyszínén, a lillafüredi Palotaszállóban fogadja ellenfeleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!