öttusa

2019.08.07. 09:30

„Előléptették”, és egyéniben indul a kontinensviadalon

Guzi Blanka a „tartalékból” előrelépett, így pénteken a felnőtt öttusa Eb-n egyéniben indul.

Berecz Csaba

Guzi Blanka a felnőttek között először képviseli Magyarországot

Forrás: Magánarchívum

A miskolci Swimming Pentathlon Club öttusázója, Guzi Blanka ezen a héten Angliában, Bath városában a felnőtt Európa-bajnokságon versenyez. Eredetileg úgy volt, hogy női váltóban indul, a magyar válogatott párizsi felkészülésére is ezért kapott meghívót Kállai Ákos szövetségi kapitánytól. A kéthetes franciaországi edzőtáborban – amelyen végig jelen volt Guzi Blanka klubedzője, Fázold Henrik is – történt egy olyan esemény, ami átírta az eredeti terveket.

Nem ezen az áron

– Nem titkolom, nagyon szerettem volna egyéniben indulni, de persze nem így, nem ezen az áron, hanem úgy, hogy az edzéseken, a versenyeken bizonyítom be, hogy ott a helyem a legjobb négy versenyző között – mondta Guzi Blanka. – Alekszejev Tamara néhány hete az országos bajnokságon éppen előttem végzett, aranyérmes lett, sajnálatos, ami vele történt, a Párizsban, lovaglás közben elszenvedett kéztörése, innen is kívánom neki, hogy gyors legyen a felépülése. Az ő kiesésével kerültem át egy másik kategóriába, és picit furcsa a helyzet így, hogy nem a saját magam által kiharcolt jogon, hanem egy csapattársam sérülése miatt léptem előre, de ebben a helyzetben is ugyanaz érvényes, ami eddig: arra kell törekednem, hogy a maximumot nyújtsam.

Eredetileg úgy volt, hogy Magyarországot női egyéniben Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta és Gulyás Michelle képviseli, és Guzi Blanka váltóban, Réti Kamillával áll rajthoz, de a bajnok kiesése miatt változott a „leosztás”, a tartalékszerepből a 20 éves miskolci öttusázó előrelépett, váltóban nem indul, ott Barta Luca jut majd szóhoz a helyén.

Teljes távon

– Nem egészen egy hete tudom, hogy egyéniben állok rajthoz, és nem fél-, hanem a teljes távon kell majd versenyeznem, és tisztában vagyok azzal, hogy nagy lehetőséget kaptam a sorstól – mondta Guzi Blanka. – Az előfutamok pénteken lesznek, és azért fogok küzdeni, hogy sikerüljön a döntőbe jutnom. Nem áltatom magam, hihetetlenül nehéz dolgom lesz, szinte biztos, hogy három selejtezőcsoportot is megtöltenek majd az indulók, megy majd a harc a 36 fős döntőbe jutásért, ugyanis a jövő évi olimpiának ez az első válogatóversenye. Aki az Eb-n az első nyolcban végez, az a saját országának kvótát szerez, de egy nemzet csak egy indulási jogot kaparinthat meg Bathban, és ha az első nyolcban egy országból több sportoló is lesz, akkor a mögöttük lévő országok jutnak ötkarikás kvótához. Biztos vagyok benne, hogy a versenyen rajthoz állók többsége a felkészülését úgy időzítette, hogy lehetőleg a kontinensbajnokságon legyen csúcsformában, úgyhogy ez nagy verseny lesz. Számomra mindenképpen, hiszen a felnőttek között most először képviselhetem Magyarországot.


Európa-bajnokság

A mix váltó (amelyben Simon Sarolta és Szabó Illés indult) kedden lapzártánk után ért véget.

Augusztus 7. (szerda): női és férfi váltó (Barta Luca/Réti Kamilla, Bereczki Richárd/Málits István)

Augusztus 8. (csütörtök): férfi elődöntő (Demeter Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám, Regős Gergely)

Augusztus 9. (péntek): női elődöntő (Földházi Zsófia, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Kovács Sarolta)

Augusztus 10. (szombat): férfi döntő

Augusztus 11. (vasárnap): női döntő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!