Mezőkövesd Zsóry FC

2019.08.19. 13:00

Cseri Tamás megint óriásit alakított

Az NB I.-es labdarúgó-­bajnokság harmadik fordulójában harmadik sikerét aratta a Mezőkövesd Zsóry FC.

Kolodzey Tamás

Pekár (fehérben) bűvöli a labdát a Puskás-játékosok gyűrűjében

A forduló előtt százszázalékos borsodiak (akik korábban a két újoncot verték meg otthon és idegenben) tartották magukat ahhoz az elvhez, amely úgy szól, hogy győztes csapaton ne változtass. Ennek jegyében bár játékra jelentkezett, de kimaradt a kezdőcsapatból a kisebb sérüléséből felépült Zivzivadze. A szombat esti csatára ideális időben és remek pályán került sor.

Valószínűleg

Meglepően kezdődött a találkozó. Folyamatosan a hazaiak térfelén pattogott a labda, a kövesdiek ritkán lépték át a félpályát. Ekkor nem lehetett tudni, hogy Pekárék tudatosan vonultak hátra, adták át a kezdeményezést a vendégeknek és lesték az alkalmat arra, hogy kontrázzanak vagy a Puskás adott bele mindent és szorította be őket. Ki tudja, hogyan alakul a találkozó, ha Knezevic kapufája bemegy, Szappanost szerencsére kisegítette a hálót tartó kellék, így együttese nem került hátrányba. Ezt követően előrébb húzódott a borsodi alakulat, melynek tagjai egyre többet birtokolták a labdát, de írhatjuk azt is, hogy kijöttek a dunántúliak szorításából, és már bátrabban és gyorsabban építkeztek. Érkeztek a lövések, amelyek még elkerülték a kaput. A küzdelem egyik legérdekesebb jelenete a 39. percben történt. Pekár kiugrott, eltolta a labdát Hegedűs L. mellett, majd nagyot esett. Az volt a kérdés, hogy a kapus szabálytalankodott-e vele szemben vagy a középpályás játszotta túl az akciót és tett rá egy „lapáttal”. Első ránézésre mindenki a saját hovatartozása alapján ítélte meg a szituációt, ezért segítségül kellett hívni az ismétlést, de ezt is többször meg kellett nézni a véleményalkotáshoz. Ebből végül az derült ki, hogy Bognár T. játékvezető valószínűleg jól döntött, amikor nem ítélt büntetőt (sőt műesésért vagy színészkedésért nyomban sárga lapot adott Pekárnak). Az első negyvenöt perc azzal ért véget, hogy a nagyjából egyenlő erők csatáját egy folytatásban majd gól döntheti el.

Álomszerű lövés

A szünetben, korábbi szokásától eltérően, Kuttor Attila nem határozott el cserét, és ezt – mint kiderült – jól tette annak ellenére, hogy akadt gyengébben teljesítő játékosa. A kitűnő formában lévő irányító Cseri ismét olyan alakítást produkált, amelyre hetek vagy hónapok múlva mindenki emlékezni fog: jobbal akkora gólt rúgott, hogy ha ezt valamelyik nyugati sztárcsapat színeiben teszi, akkor alakítását napokig mutatják a televíziók.

Megtették a magukét

A fürdővárosi előny a létező legjobb időben született meg, innentől kezdve a Puskásnak kellett valamit csinálnia ahhoz, hogy ne kapjon ki. Ez a valami azonban csak az adogatásban nyilvánult meg, a gólhelyzetig nem jutottak el a vendégek, de még a helyzetecskékig sem. Ennek okát persze nem csupán magukban kell keresniük, hanem a Mezőkövesd Zsóry FC hárítómunkájában. A jól tömörülő, fehérben futballozó sárga-kékek hátsó alakzata kiválóan rombolt, de a szűrők is megtették a magukét, az ívelgetéseket meg Szappanos biztos kézzel ölelte magához. Az idő múlásával egyre sürgetőbbé vált a meccs Sósék számára. Valószínűleg edzői utasításra gyakran léptek be a tizenhatoson belülre, szívességet azonban nem kaptak, senki nem volt hajlandó őket szabálytalanul szerelni. A Mezőkövesd okosan és ügyesen tartotta előnyét, a hazaiak hármat is cseréltek (beállt a gólerős Zivzivadze is), a Puskás szakvezetője pedig azzal sem akarta az időt húzni, hogy változtat, ennek jegyében csak a gyors Sós B.-t (aki korábban Mezőkövesden is futballozott) küldte be, de a fordulatot, azaz az egyenlítést nem tudta összehozni az Akadémia. Újra nagyon egységes, szervezett és helyenként jó futballt mutattak be a borsodiak, akik a lefújás után megint nagy ünneplést csaptak.

Álomszerűen

A hazaiak eddig álomszerűen teljesítenek, továbbra is százszázalékosak, és csak rosszabb gólkülönbségükkel szorulnak az Európa Ligából dicstelen körülmények között elköszönt MOL Fehérvár FC mögé.


Jegyzőkönyv

Mezőkövesd Zsóry FC – Puskás Akadémia FC 1–0 (0–0)

Mezőkövesd, 2214 néző. V.: Bognár T. (Búzás, Kóbor, Molnár A., Nazsa).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Eperjesi (6), Nesterov (6), Katanec (6), Vadnai (6) – Berecz Zs. (5), Karnitskiy (5) – Pekár (6), Molnár G. (4), Cseri (7) – Nagy D. (5). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Puskás Akadémia FC: Hegedüs L. (5) – Szolnoki (5), Meissner (5), Hadzhiev (5), Nagy Zs. (5) – Radics (6), van Nieff (6) – Knezevic (6), Henty (5), Urblík (5) – Vanecek (5). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Csere: Urblík helyett Sós (5) az 55., Cseri helyett Vajda S. (–) a 66., Nagy D. helyet Zivzivadze (–) a 74., Molnár G. helyett Silye (–) a 88. percben.

Sárga lap: Karnitskiy a 18., Pekár a 39., Vadnai a 86., Sós B. a 92. percben.

Gólszerző: Cseri (1–0) a 46. percben.

Hornyák Zsolt: – Először gratulálok a mezőkövesdiek győzelméhez. Sajnos csak az első húsz perc volt az, amit végig szerettünk volna játszani, ekkor több lehetőséget is kihagytunk, gondolok itt például Knezevic kapufájára. Tudtuk, hogy a házigazda védekezőjátékkal fog ellenünk felállni, és kontratámadásokkal szeretné hozni a találkozót. A huszadik perc után elveszítettük a türelmünket, és rosszul reagáltunk a hazaiak játékstílusára. Optikailag mi nyomtunk, tartottuk a labdát, de nem voltunk elég agresszívak, nem tudtunk kialakítani komoly lehetőségeket. A székesfehérvári mérkőzésünkhöz hasonlóan, most is rögtön a fordulás után gólt kaptunk, és ez igazán bosszantó. Nem szabad elvenni az érdemet a meccs egyetlen találatának szerzőjétől, de én úgy közelítem meg a dolgot, hogy nem támadtuk meg kellőképpen agresszívan, ezért maradhatott ott, olyan lövőhelyzetben. A második félidőben hiányzott az is, hogy a játékosaim beletegyék a szívüket a játékunkba, és így nem tudtunk kidolgozni egyetlen százszázalékos gólhelyzetet sem, így nem voltunk képesek legalább egy pont megmentésére.


A gól története

46. perc: Vadnai Pekárhoz passzolt, akitől Cseri elé került a labda.

A középpályás átvette, tett néhány lépést, majd 23 méterről, jobbal óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba (Hegedűs L. ugyan vetődött, de esélye sem volt arra, hogy kiüsse a játékszert), 1–0.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!