Strandkézilabda

2019.07.31. 15:30

Strandkézilabdában remekeltek

Szabó Tekla strandkézi­labdában szerzett Európa-bajnoki­­ ezüstöt.­­­

Tóth Balázs

Az U17-es magyar lánycsapat, soraiban Szabó Teklával

Forrás: Magánarchívum

Júniusban és júliusban rendezték a lengyelországi Stare Jablonkiban a felnőtt és az ifjúsági strandkézilabda Európa-bajnokságot. Az U17-es magyar lánycsapatban ott volt a Dunaújvárosban szereplő, mezőkövesdi Szabó Tekla is, aki csapatával ezüstérmet szerzett a kontinensviadalon.

A magyar válogatottak közül a felnőtt férfiak bronzérmesek lettek, a két női és az U17-es fiúcsapat ezüstérmes lett.

Jó a hangulat, tele a nézőtér, és mindenki élvezi a meccseket.

Beteljesült álom

Szabó Tekla elmesélte, klubja szezon közben értesítette arról, hogy a strandkézilabda-­válogatott toborzót tart, s egy csapattársával elmentek rá. Több körben választották ki a játékosokat, végül pedig beteljesült az álmuk, részt vehettek a lengyelországi Európa-­bajnokságon.

– Kicsit pörgősebb a játék, mint teremben. Nyáron általában jó az idő, szól a zene, a mérkőzéseket tengerparton vagy tóparton játsszák, ahol jó a hangulat, tele a nézőtér, és mindenki élvezi a meccseket. A magyar válogatottban mindenki NB I.-es csapat utánpótlásából került ki, páran már korábban is strandkézilabdáztak, ők stabilitást adtak a csapatnak, segítettek nekünk, kérdezhettünk tőlük. Végül védő lettem a csapatban, elégedett vagyok a munkámmal – beszélt első benyomásairól Szabó Tekla, aki könnyen megszokta, hogy a homokban másképpen kell mozogni.

Szabó Tekla

– Nagyon vártuk a meccseket. A csoportkörben a németek nagyon megfogtak minket, az elődöntőben a hollandok ellen nagyon szoros meccset játszottunk, de szerencsére mi kerültünk ki belőle győztesen. Sajnos, a döntőben a spanyolok ellen vereséget szenvedtünk. Sírás-rívás is volt utána, de később jobban érezzük majd, hogy mégiscsak második helyen végeztünk – értékelte a tornát a válogatott játékos.

Tekla most a Rudas Közgazdasági Szakközépiskolába jár, és a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémián kézilabdázik.

Mezőkövesden régen a fiúkkal edzett, ez szerinte nagy löketet adott annak, hogy Dunaújvárosba szerződjön, azóta a Kohász segíti a fejlődését. A válogatottság elérésében is sokat segítettek neki ott, köszöni a dunaújvárosi Meggyes Ritának, itthon Zubai Szabolcsnénak, Drizner Péternek és szüleinek a felkészítést.

Segítenek neki

Dunaújvárosban egyébként a legutóbbi szezonban kétszáznál is több gólt lőtt a serdülő első és az ifjúsági másodosztályban. Az új szezonra már megkezdték a felkészülést.

– Az elmúlt idényt nem zártuk úgy, ahogy szerettük volna. Voltak olyan meccsek, amelyeken nagyon jó játékot nyújtottunk úgy, hogy nem vártuk magunktól, de akadtak olyanok is, amelyek nem sikerültek úgy, ahogyan terveztük. Számomra nem annyira fontos, hogy mennyi gólt szerzek, persze jó, ha vannak gólok, de sokkal jobb, ha csapatként játszunk, s passzolunk, ha kell. Most kerültünk föl ifikorosztályba, a nagyok nagyon segítőkészek mindenben – mondta Szabó Tekla.

– Az én célom rövid távon, hogy az első osztályú ifiben a csapatban legyek, s azt szeretném segíteni a minél jobb helyezés elérésében. Hosszabb távon szeretnék NB I.-es szintű csapatba, válogatottba kerülni – árulta el Szabó Tekla, akinek húga, Aida is a Kohászban, az akadémián kézilabdázik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!