Judo

2019.07.05. 13:00

Ötszáz pontja már van, azonban még ezer kell

A Papp László Sport­arénában tartják az olimpiai kvalifikációs Budapest Judo Grand Prix-t.

Kolodzey Tamás

Gercsák Szabina és Flórusz János hamarosan elkezdi az alapozást

Forrás: ÉM-archívum

A július 12. és 14. közötti viadal nevezési rekordot hoz: nyolcvannyolc ország hatszázötvennégy judósa lép tatamira.

Csúcsdöntés

– A sportág történetében még sohasem vettek részt ilyen sokan Grand Prix-viadalon – mondta Flórusz János, a DVTK szakosztályelnök–vezetőedzője. – Az eddigi magyarországi csúcs – amely egyben a nemzetközi szövetség, az IJF World Judo Tour történetének GP-rekordja is – nyolcvanhat ország ötszázhetvenhárom sportolója, ez dől meg a jövő héten. A diósgyőriek képviseletében magától értetődően ott leszünk a fővárosban, bár – és ez érdekes, sőt különös szerepkör – most csak nézők leszünk, de a jelenlegi funkciónkat sem szabad lebecsülni.

Arra a kérdésre, hogy a megfigyelői státuszuk miért lényeges, a szakember így felelt:

– Köztudott, hogy Gercsák Szabina gerincműtéten esett át, ennek következtében fél éve nem versenyzett. Mivel egyik-másik ellenfelének folyamatosan változik a repertoárja, szemügyre kell vennünk őket. A gyakorlatban ez úgy fest, hogy ami rossz, azt átalakítják, megpróbálják eredményessé tenni. Stílust váltanak, új technikákat tanulnak, mi pedig csapdába esnénk, ha nem néznénk meg a várható riválisainkat. Ennek jegyében a Grand Prix után, a versenyeken nyújtott teljesítmények alapján elkezdjük a világranglista első húsz helyezettjének elemzését, így szinte végig Budapesten leszünk, jegyzeteket és felvételeket készítünk.

A jövő héten

A vezetőedzőtől információkat kértünk Gercsák Szabina egészségi állapotáról is.

– Tanítványom szépen halad a gyógytornával, a ko­molyabb alapozást pedig a Grand Prix-t követően kezdi el, és az edzésmunkájába ekkor építjük be a judót is. Hozzáértő és laikus egyre többször tudakolja tőlem, hogy százalékos arányban mennyit teszek a tatamira való visszatérésére. Nos, erre százat adok, azaz abszolút biztos, hogy újrakezdi majd a versenyzést. A többi – gondolok a majdani eredményességére – viszont megjósolhatatlan… Elárulom, hogy mostanában egyre többször számolgatunk: Szabina egyáltalán nem csúszott ki az időből, a korábban gyűjtött pontjai sem tűntek el. Most ötszáz egysége van, egy Grand Slam esetleges megnyerése – amellyel tokiói szereplőnek vallhatná magát – pedig ezer pontot hozna neki a konyhára. A kvalifikációs szakasz jövő májusig tart, sőt utána még rendeznek egy masters viadalt, és akik ezen „labdába” rúgnak, szintén mehetnek majd Japánba.

Nagyágyúk a GP-n

Budapesten jó néhány nagyágyút, olimpiai és világbajnokok sorát láthatja a közönség. Ott lesz a tatamin Rio de Janeiro ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi, a japán Ono Sohej, a brazil Rafaela Silva és a szlovén Tina Trstenjak. Fellép a londoni bajnok, a kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Takato Naohisza, Tonaki Funa, Abe Hifumi, Sisime Ai, Hasimoto Soicsi, Arai Chizuru, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar, míg a világranglistát vezetők közül a magyar fővárosba repül a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a japán Josida Cukasza és Arai Csizuru.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!