Megye II.

2019.07.02. 13:20

Nemet mondó aranyosok

Bajnokságot nyertek, mégsem váltanak osztályt az aszalóiak.

Kolodzey Tamás

Dr. Mészáros István polgármester (középen) vette át az aranyérmeket Oláh Ferenctől, az MLSZ megyei társadalmi elnökségének tagjától (balról) és Török Dezsőtől, a megyei közgyűlés elnökétől

Fotó: Ádám János

A megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság Északi csoportjában külön versenyt vívott egymással az Aszaló Sportegyesület és a Miskolci VSC csapata. Végül a Szikszóhoz közeli, csaknem ezerkilencszáz lelkes község gárdája diadalmaskodott: 64 pontjával utasította maga mögé a 61 pontos „vasutasokat”.

Edzés nélkül

– Egyértelmű céllal vágtunk a sorozatnak – mondta Hanyecz Béla edző. – Kimondtuk, hogy minket csak az első hely érdekel, vagyis megpályázzuk a bajnoki címet. A malmunkra hajtotta a vizet, hogy Szabó László elnök és Szalánczi István szponzor nagyszerű keretet hozott össze, így nekem a konyhakész alapanyagból könnyű volt főznöm. Amikor egy héttel a rajt előtt Aszalóra kerültem, kis túlzással azt sem tudtam, hogy kik alkotják a keretet. Volt egy edzőmeccsünk, a következő fellépésünket pedig már az első bajnoki jelentette. Több játékost nem is láttam, a kezdőcsapatot külső segítséggel raktam össze, és kis idő elteltével találtam meg mindenkinek a helyét. Aztán összeálltunk, és ahogyan gördült előre az őszi, majd a tavaszi szezon, úgy vált egyértelművé, hogy kétszereplős lesz a csoport, bár magam még az Alsózsolcával is számoltam.

Az aranyérmes alakulat érdeme, vagy a helyi hátország súlyos kritikája az, hogy az Aszaló SE csapata edzésmunka nélkül vett részt a küzdelemsorozaton és szakította át elsőnek a célszalagot.

– Az is nagy bravúr volt tőlünk, hogy a Kubikban kettős emberhátrányban játszva győztünk az MVSC ellen – folytatta Hanyecz Béla. – Nálunk a csapategység és a lelkesedés mindent vitt, közben önmagunkat is le kellett győznünk. Arra gondolok, hogy rossz minőségű pályán játszottunk, az aszalói ősfüvet ugyanis össze sem lehetett hasonlítani a miskolciak „biliárd asztalával”. Mindent mérlegre téve: teljesen megérdemelten diadalmaskodtunk, okkal voltam büszke a fiúkra.

Motiváció nélkül

Akik közül a tréner kiemelte az ötvennégy gólos Lázi Lászlót, továbbá Stefán Szabolcs és Ádám Attila középpályásokat.

– Ők oroszlánrészt vállaltak magukra, de a társaik is hozzátették a magukét a bajnokság megnyeréséhez – jelentette ki az edző. – A csapatnak egyébként csak egy aszalói tagja volt, a többiek például Borsodszirákról, Miskolcról és Putnokról jártak hozzánk. A gyerekek hozzáállásáról csak felsőfokon beszélhetek. Három forduló volt még hátra, az Alsózsolca, az MVSC és a Varbó elleni találkozóink következtek, amikor kitudódott, hogy ha bajnokok leszünk, akkor sem vállaljuk a megyei I. osztályt, de ez senkit nem befolyásolt, minden játékosunk ugyanúgy hajtott tovább, mint korábban. Nem a pénztelenség vagy a pályánk állapota nyírt ki minket, hanem a „gyerekanyag” hiánya. Egyszerűen nem értem a szabályozást: ha egy településen nincs elegendő diák vagy a labdarúgással barátkozó fiú, akkor kivételt kellene tenni, a klubot muszáj lenne felmenteni a kötelezettségek alól. A mögöttünk hagyott bajnokságban mi a saját U19-es ificsapatunkat is alig tudtuk kiállítani, hogyan tehetnénk ezt még lejjebb, a fiatalabb korosztályokkal. Szóval maradunk a megyei II. vonalban, hogy velem vagy nélkülem, még nem tudom. Amire szerződtem, azt megvalósult, most nehéz felhajtóerőt találni, töröm is a fejem az esetleges folytatáson. Hamarosan összeülünk és egyértelműsítjük a helyzetet…

Anyagi és játékoskérdés

Hanyecz Béla hozzászólt ahhoz a „vitához” is, hogy szükség van-e a három megyei kettes csoportra:

– Csak azokon a településeken van futball, ahol lelkes emberek élnek, hobbijuk ez a sportág és becsülettel teszik a dolgukat. Természetesen magányos farkasként sehol nem jutnak semmire, szükség van a polgármesterek és a képviselő-testületek támogatására. A sorozat színvonalát nem tudom megítélni, a tavalyival vagy a két évvel előttivel összehasonlítani, mert erre nincs rálátásom. A tavaszi idény hajrájában rengeteg gond merült fel: visszalépések, elmaradt mérkőzések, levonulások, létszámhiányos szereplések, meghibásodott buszok, fegyelmi ügyek és így tovább. Nincs elég felnőttjátékos – olyan is előfordul, hogy a hatvanéves elnök játszik –, baj van az utánpótlás-neveléssel, mert szép lassan elnéptelenednek a községek. A sorozatnak nem tesz jót, hogy olyan egyesületek neveznek, amelyek különböző okok miatt nem tudják befejezni a bajnokságot, ezért irreális helyzetet teremtenek. Szóval így nem jó, de az is hátrányos lenne, ha sok falut adminisztratív eszközökkel zárnának ki a sportág vérkeringéséből. Mert akkor az egyetlen, a végeken lévő sportolási lehetőségtől fosztanák meg az ott élő fiatalokat és a községek szurkolóit. Az illetékesek feladata, hogy megtalálják a mindenki számára legjobb megoldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!