Rallye

2019.07.08. 09:30

Két borsodi a dobogón

A 26. Veszprém Rallye-t az alkalmi beugró Bútor Róbert nyerte meg, Hadik András második, Balogh János harmadik lett.

Marosréti Ervin

Hadikék egy veszprémi ezüsttel zárkóztak összetettben

Fotó: Kacsándi Norbert

Az előzetes várakozások alapján némi meglépetésre, de a látottak alapján teljesen megérdemelten nyerte meg a hazai ralibajnokság hétvégi futamát Bútor Róbert és Tagai Róbert. A kettős ugyanis munkahelyi elfoglaltság miatt évente csupán egy-két alkalommal indul a versenyeken, ezért az éves összetett szempontjából nem tudnak, és nem is akarnak beleszólni a többiek csatájába. A Balaton-felvidéki murvás szakaszokon azonban remekeltek: nyolcból négy szakaszt megnyertek, de harmadiktól rosszabb helyen egyszer sem végeztek. Végül szűk húsz másodperces előnnyel zártak az élen.

A végén ésszel és hideg fejjel kellett autózni, nem engedhettük meg a pontvesztést.

Ismét ezüst

A címvédő is megtalálta a jó formát, Hadik András a néhány héttel ezelőtti Székesfehérvár Rallye-hoz hasonlóan most is ezüstérmes lett. A veszprémi dobogó értékét növeli, hogy az éves összetettben élen álló Vincze Ferenc, Bacigál Igor kettős defekt miatt nem tudott célba érni, ezért Hadikék abszolútban is közelebb kerültek az éllovashoz.

– Még úgy is nagy volt a por, hogy kétpercenként rajtoltunk. Elég nagy köveket kellett kerülgetni, ezért az volt a legfontosabb, hogy megússzuk a napot defekt nélkül – összegzett a veszprémi célban Hadik András. – Éppen ezért néhol igyekeztem óvatosan autózni, de néhány szakaszon megvolt a kellő lendületünk. A végén ésszel és hideg fejjel kellett autózni, hiszen nem engedhettük meg, hogy újabb pontokat veszítsünk. Bejöttünk másodikként, ami nagyon sokat ér. Veszprémben már az is győztesnek számít, aki átgurul a célkapun. Nagyjából most járunk a felénél, csökkent a hátrányunk, de a mostanihoz pontos és hibamentes hétvégére van szükségünk ahhoz, hogy legyen esélyünk a címvédésre. Az esélyeink megmaradtak még akkor is, ha a tavalyihoz hasonlóan ismét hátrányból kell visszajönnünk.

Stabilan, ismét a dobogón

A miskolci Balogh János és navigátora, Holczer Dániel ebben a bajnokságban rendkívül kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújt. A kettős rendre résztvevője a pódiumnak, több harmadik-negyedik hellyel rendelkeznek. Ez pedig azt jelenti, hogy összetettben továbbra is a második pozícióban állnak. A 26. Taxi4 Veszprém ­Rallye-t a dobogó harmadik fokán zárták, a murvás gyorsokon még szakaszt is nyertek.

– Kevés murvás tapasztalatunk volt ezzel az autóval, ezért igyekeztünk úgy menni, hogy ne kelljen a kelleténél nagyobb rizikót vállalnunk – tette hozzá Balogh János. – Nagy volt a por, ezért nehéz volt eltalálni a féktá­vokat, repkedtünk és rumlis eseményünk is volt. Ennek ellenére örülök, hogy a stabil, nyugodt, átgondolt taktikánk ismét egy szép sikert eredményezett. Eddig nem lehet panaszunk az évvel, de még csak most billentünk át a program féltávján, úgyhogy bőven lesz feladatunk, hogy az élmezőnyben megtartsuk a helyünket.

A magyar ralibajnokság nagyjából másfél hónap múlva folytatódik, a csapatok és a párosok most egy hosszabb nyári szünetre vonulnak. A következő futamot részben megyénkben rendezik, hiszen augusztus 23–25. között az Ózd-Salgó Rallye-val folytatódik a sorozat. A bajnokság idei ötödik versenyét aszfaltburkolaton rendezik meg.


A 26. Taxi4 Veszprém Rallye végeredménye:

1. Bútor Róbert, Tagai Róbert (Skoda Fabia R5) 1:02:46,6

2. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) +17,5

3. Balogh János, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5) +24,4

4. Turán Frigyes, Bagaméri László (Ford Fiesta R5) +40,9

5. Velenczei Ádám, Zsíros Gábor (Citroen C3 R5) +54,2

6. Osváth Péter, Papp Tamás (Skoda Fabia R5) +1:26,9

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!