NB II.

2019.07.27. 13:00

Hétfőn derül ki, hogy mi lesz

Könnyen elképzelhető, hogy nem húsz csapattal indul az NB II-es idény, hanem kevesebbel.

A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő (fehérben) lehet, hogy elveszíti NB II.-es tagságát

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Tóth Balázs

Bár mindkét klub a pályán elért eredményének köszönhetően bennmaradt – a Vác 13. lett, a Balmazújváros pedig 17. az NB II. 2018/2019-es évadában –, elképzelhető, hogy egyikük sem lesz tagja a labdarúgó másodosztály 2019/2020-as küzdelemsorozatának. Ugyan a Magyar Labdarúgó-szövetség licencadó bizottsága korábban mindkét együttest működtető gazdasági társaságnak (Vác Futball Club Kft., Balmazújváros Sport Kft.) megadta az elinduláshoz nélkülözhetetlen licencet, mindkét helyen likviditási problémák, illetőleg létszámgondok léptek fel.

Sajtóhírek szerint nemcsak ennek a két NB II.-es csapatnak az indulása van veszélyben, hanem az NB I.-ből májusban kiesett Szombathelyi Haladásnak is van tennivalója az ügyben, hogy megfeleljen a licenckövetelményeknek.

Tartozás, tőkehiánypótlás

Az MLSZ – nem megnevezve az érintetteket – július 16-án az alábbiakat közölte: ,,A Szövetség az UEFA gyakorlatát követve nemcsak a nevezést megelőző időszakban, hanem azt követően a bajnokság megkezdése előtt, sőt a bajnokság teljes időszaka alatt is vizsgálja a licencelőírásoknak való megfelelést. A korábban megadott licenc visszavonható, egyes esetekben kötelezően visszavonandó, amennyiben a klub nem felel meg az előírásoknak. Az eljárás célja, hogy csak olyan sportszervezetek indítsanak csapatokat a bajnokságokban, amelyek képesek garantálni, hogy a csapat problémamentesen végigjátssza a teljes szezont. A klublicenc monitoring alapján indokolttá vált a Licenc­adó Bizottság összehívása, ennek okáról az érintett klubok részletes tájékoztatást kaptak. A bizottsági ülésre még a bajnokságok megkezdése előtt kerül sor.”

Sajtóhírek szerint a volt magyar bajnoknál jelentős tartozások halmozódtak fel, amelyek elérték a 100 millió forintot. A játékosoknak lejárt a szerződésük, és a dunakanyari klubnak nincs elegendő igazolt labdarúgója. A balmazújvárosi futballklubot üzemeltető kft. pedig július 26-ig (vagyis tegnapig) kapott határidőt a Magyar Labdarúgó-szövetségtől 196 millió forintos tőkehiánya pótlására, különben elveszíti az NB II.-es indulás jogát. A Haladásnál szintén a tőkehelyzet rendezését kell igazolni.

Lapunk információi szerint a licencadó bizottság hétfőn ül össze, és minden attól függ, hogy a grémium milyen döntéseket hoz.

KBSC-főpróba

Az osztály B.-A.-Z. megyei résztvevője, a Kazincbarcikai SC a hét végén, vasárnap játssza idei nyári utolsó felkészülési találkozóját. A sárga-kékek ellenfele vasárnap 11 órától a putnoki Elek Ákos Sportközpontban a Debreceni EAC együttese lesz. A KBSC a jövő héten, augusztus 4-én, vasárnap 17.30-tól a Soroksár SC vendégeként kezdi majd meg a 2019/2020-as másodosztályú bajnokságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!