Aluinvent-DVTK

2019.07.16. 17:30

Eb-ezüst, All Star-tagság

Kiss Angelika, az Aluinvent-DVTK kosarasa nem tér haza, Bangkokba, az U19-es vb-re utazott.

Berecz Csaba

Kiss Angelika (bal szélen) jól játszott a kontinensviadalon

Forrás: FIBA

Vasárnap ért véget a Bosznia-Hercegovinában megrendezett U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokság, amelyen a 16 csapatos mezőnyben a magyar válogatott a 2. helyet szerezte meg. A döntőig jutott együttest szövetségi edzőként Völgyi Péter, az Aluinvent-DVTK sportszakmai igazgatója irányította, aki az NB I.-es felnőtt diósgyőri együttes egyik játékosával, Kiss Angelikával is együtt dolgozott az ezüstöt hozó kontinensbajnokságon.

Fotó: FIBA

– Nem teljes az öröm, a döntő után nem is volt nyoma ennek, hiszen nyerni szerettünk volna, aranyéremre vágytunk, szerettünk volna sporttörténelmet írni, ugyanis magyar utánpótlás-válogatott még soha nem nyert világversenyt – válaszolta Szarajevóban arra a kérdésünkre Kiss Angelika, hogy öröm vagy egy kis szomorúság kísérte ez ezüst megszerzését. – Egy finálét elveszíteni fájó dolog, hiszen ezzel elment egy nagy lehetőség, viszont döntőbe jutni, ott játszani, az jelentős teljesítmény. Ha picivel jobban koncentrálunk vasárnap este, akkor most felhőtlen öröm jellemezné minden mondatomat. Szomorúság talán már nincs bennem, a letörtségünket látva a francia csapat nagyon kedves volt velünk, a döntő után elhívtak minket egy helyre, nemcsak a játékosokat, hanem az egész stábot, így az este nem túl rossz hangulatban ért véget, amikor álomra hajtottuk a fejünket, az ezüst nem tűnt csúnyának.

Arclegyintés

A 18 éves kosarasnak felvetettük, hogy az egyenes kieséses szakaszban a magyar csapatnak picit nehezebb dolga volt, mint a végül aranyérmet szerzett olaszoknak, hiszen nekik csak a spanyolok elleni negyeddöntőben kellett igazán jól teljesíteniük.

– A nyolcaddöntőben, a belgák ellen nagyon nehéz dolgunk volt, ilyenre nem számított egyikünk sem. Szerintem ez a hosszabbításos meccs, az itt kapott arclegyintés felébresztett minket, figyelmeztetője volt annak, hogy ez egy Eb, itt mindenkit nagyon komolyan kell venni. A csehek ellen nem is volt gond, és a franciák elleni meccsen is megvolt a kellő koncentráció – mondta Kiss Angelika, aki arra a megjegyzésre, hogy ez a meccs egy döntővel ért fel, miközben a másik elődöntőben az olaszok azt az orosz csapatot intézték el könnyedén, akiket a csoportmeccsek során a magyar is, így felelt: – lehet, hogy az Eb utolsó előtti napján az olaszoknak picivel könnyebb dolguk volt, és ez is számított a fináléban, de nekünk sokkal jobban kellett volna játszanunk a döntőben, mert ettől többre is képesek lettünk volna.

Fotó: FIBA

Arra a felvetésünkre, hogy jobb csapatuk van-e az olaszoknak, túl azon, hogy vasárnap ők diadalmaskodtak, és ha 10 meccset játszana egymás ellen a döntő két résztvevője, ezeken mennyi magyar siker születne, Kiss Angelika azt válaszolta, hogy nyolc, majd hozzátette, hogy a kettőből az egyik olasz siker a mi válogatottunk szempontjából a legrosszabbkor született.

A DVTK játékosa az Eb-ezüstérem mellett még egy szép relikviával gazdagodott Szarajevóban, ugyanis beválasztották a torna All Star-csapatába, a legjobb ötösbe, ahová rajta kívül még egy magyar, Dombai Réka is bekerült.

Fotó: FIBA

– Amikor az All Star-csapatot hirdették ki és bemondták a nevemet, nagyon-nagyon meglepett – idézte vissza a vasárnapi eseményeket Kiss Angelika. – A csapattársaim utána mondták, hogy ők biztosak voltak abban, hogy helyet kapok ebben az ötösben, nekem viszont ez meg sem fordult a fejemben, mert minden gondolatom az arany körül járt. Hogy mit jelent ez az elismerés, most még nem igazán tudom, de nagyon jóleső érzés, és ebben a pillanatban úgy látom, hogy ez a legszebb kis díjam, amit valaha kaptam.

Világbajnokságon

A diósgyőri kosaras számára ez Eb lezárultával nem érkezik el a nyári pihenés ideje, ugyanis az U18-as válogatott teljes kerete hétfőn Thaiföldre utazott, hogy részt vegyen a szombaton kezdődő U19-es világbajnokságon. Arra a kérdésre, hogy ez az újabb megméretés egyfajta bónusz-e a nyári szünet előtt, így felelt Kiss Angelika:

– A világbajnokság az világbajnokság, függetlenül attól, hogy az Eb-t annak kezdete előtt fontosabbnak nevezte a szakvezetés. De ez utóbbin már túl vagyunk, és most már a vb-n szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni. Nehéz csoportba kerültünk, Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok ellen meccselünk az elején, ami amennyire hátrány, annyira előny is lehet az egyenes kieséses szakaszban. Ugyanis ezeket az erős ellenfeleket egy ideig elkerülhetjük, és talán a másik csoportból egy könnyebb csapatot kapunk a nyolcaddöntőben. Szeretnénk meccseket nyerni a vb-n, és ahogy az Eb-n, lépésről lépésre haladni.

Völgyi Péter az Eb-ről

A magyar U18-as leány kosárlabda-válogatott szövetségi edzője, Völgyi Péter, egy napot aludva az Eb-re, a vb-re indulás napján röviden így foglalta össze a maguk mögött hagyott kontinensbajnokságot: „összességében nem szégyellnivaló, amit elértünk. Ha az összképet nézzük: hat győzelem mellett egy vereséget szenvedtünk, utóbbit a legfájóbb pillanatban, mérkőzésen. Viszont az egyenes kieséses szakasz első találkozóján, a nyolcaddöntőben a belgák ellen egy kosárnyira voltunk attól, hogy kizúgjunk a nyolc közül, és ehhez képest döntőt játszottunk. Mivel a fináléban nem sikerült nyerni, picit szomorkás volt a hangulat vasárnap este, ugyanis kicsivel nagyobb erőtartalékokkal legyőzhettük volna az olaszokat. Sajnos a felkészülés, az érettségik és sérülések miatt kusza volt, messze volt az optimálistól. Ennek ellenére az Eb-n meccsről meccsre léptünk előre, talán csak a döntő volt ez alól kivétel. Mindettől függetlenül büszke vagyok a csapatra, az elért ezüstéremre, és büszke vagyok a stábra is, hiszen mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a gárda a lehető legjobb eredményt érje el.”


Az U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokság végeredménye:

1. Olaszország

2. Magyarország

3. Franciaország

4. Oroszország

5. Spanyolország

6. Németország

7. Lettország

8. Csehország

9. Fehér­oroszország

10. Lengyelország

11. Izrael

12. Belgium

13. Litvánia

14. Bosznia-Hercegovina

15. Horvátország

16. Szerbia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!