Vívó VB

2019.07.16. 08:30

Diósgyőri vívó is a hatvannégyben

Nagy Kinga remekül vívott a vívó-világbajnokság hétfői napján.

Nagy Kinga (jobbra) remekül vette az akadályokat

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Hétfőn megkezdődött a nagyüzem a budapesti BOK-csarnokban, az idei vívó-világbajnokság helyszínén. Női párbajtőrben 189 egyéni indulót számláltak, a 16 kiemelt mellett 173 hölgy lépett pástra kora reggeltől. Az indulókat huszonöt 6-os, illetve 7-es csoportba sorsolták. A Diósgyőri VE versenyzője, Nagy Kinga a 11-es számú hetes csoportba került, és a csoporton belül, a körmérkőzések során remekül vette az akadályokat: öt ellenfelét legyőzte, mindössze a grúz Maia Gucmazovától szenvedett vereséget, így biztosan bejutott a 128-as táblára. Ezután várta következő ellenfelét a 64-ért, bízott abban, hogy sikerül olyan riválist kifognia, akin sikerül túljutnia. Muhari Eszter 5 győzelemmel egyből a 64-es táblára került, míg ehhez Budai Dorinának, Kun Annának és Nagy Kingának még egy-egy asszót kellett teljesíteni a csoportkör után: Budai 15–14-re, Kun 15–9-re kapott ki, és kiesett.

Ihletett formában

Utolsóként Nagy Kinga a világranglistán 100 hellyel előtte álló kazah Assel Alibekova ellen lépett pástra. Türelmes, okos vívással az első harmad után 6–4-re, a másodikat követően 12–11-re vezetett, és az utolsó harmadban pazar találatokkal végül 15–12-re nyert. Győzelme után boldogan értékelt: „óriási öröm ez számomra, pláne, hogy hazai környezetben, a szüleim és a nagyszüleim előtt ekkora sikert értem el. Akartam nagyon ezt a győzelmet, sokat tettem érte, a felkészüléstől kezdve. Ihletett formában vívtam, azt hiszem, nem is rosszul. A 64 között biztos felszabadult leszek, remélem, sikerül meglepetést okoznom.”

Hogy mennyire nem volt rossz a teljesítménye, azt Kovács Iván, a női párbajtőrözők vezetőedzője erősítette meg: „Kinga győzelmének külön azért örülök, mert sokan kritizáltak, miért őt választottam. Nos, ékes bizonyítékát adta, hogy helyesen döntöttem, és érdemes őt menedzselni. Remek tusokat vitt be sokkal ismertebb ellenfelének, igen megfontoltan, hatékonyan vívott, hallgatott a tanácsainkra. Ami a többieket illeti: Muhari szenzációs vívást mutatott be, sajnálom viszont, hogy Dorina és Anna nem jutott a főtáblára.”

Folytatás csütörtökön, 8.30-tól, a 64-es táblán.

A kardozók

Megkezdték a selejtezőket a férfikardozók is, ahol 162 induló volt: közülük 16 kiemelt, így 146-an léptek pástra hétfőn. Szilágyi Áronnak nem kellett tegnap szerelést öltenie, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szatmári András pedig selejtezőre kényszerült. Mindhárman megnyerték mind a hat csoportmérkőzésüket, így egyből feljutottak a 64-es táblára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!