Kosárlabda

2019.07.09. 17:30

Bőven elégedett az Európa-bajnoksággal

Zele Dorina is stabil tagja volt a kontinensbajnokságon szerepelt magyar válogatottnak.

Berecz Csaba

Zele Dorina (a labdával) a Nagy-Britannia elleni mérkőzésen

Forrás: MTI

Az idei női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott a 7. helyet szerezte meg. Nemzeti együttesünk várakozáson felüli teljesítményéhez három diósgyőri sportember járult hozzá, Cziczás László, az Aluinvent-DVTK szakvezetője a válogatott másodedzőjeként, Pusztai Petra és Zele Dorina pedig játékosként. Utóbbi kettő közül Zele Dorina volt az, aki minden meccsen pályára lépett. Hazatérése után őt kérdeztük elsőként arról: milyen volt, hogy élte meg az Eb-t?

Sikeres volt

– Ha röviden, tömören kellene válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy jól éreztem magam. Ha picit bővebben, akkor még azt tenném hozzá, hogy voltak olyan dolgok, amik lehettek volna egy picivel jobbak, de összességében pozitív volt a kontinensbajnokság, és sikeresnek mondható – jelentette ki a diósgyőriek válogatott játékosa, aki arra a felvetésre, hogy előzetesen kevesen gondolták volna, hogy a négy közé kerülésre is lehet reális esélye a magyar együttesnek, így felelt: – Az Eb előtt nagyon sokan abba a kategóriába soroltak minket, hogy meccset sem nyerve jövünk majd haza a csoportmeccsek után. Emiatt nagyon fontos volt a szlovénok elleni összecsapás, amit ha nem is jó játékkal, de csak sikerült megnyerni. Aztán az olaszok elleni meccs előtt a szlovénok nyertek a törökök ellen, ami meglepetés volt számunkra, és nem is gondoltunk bele, hogy mit jelenthet az olaszok esetleges legyőzése. Már csak azért sem, mert egy jobb csapat ellen kellett pályára lépnünk, és nem igazán mi voltunk az esélyesek. A vége győzelem lett, és azzal, hogy ez a csoportgyőzelmet is jelentette, egy jelentős részsikert hoztunk a magyar kosárlabdának. A törökök elleni utolsó csoportmeccs tét nélkülivé vált, és ha valaki ezt mondja az Eb előtt, hogy ez így lesz, látatlanban elfogadtam volna, de szerintem nemcsak én, hanem a válogatott egész stábja.

A válogatott kosarasnak felvetettük, hogy a csoportgyőzelem után, ami negyeddöntőt ért, a brit csapat ellen még szebb képet festhettek volna a magyar kosárlabdáról, hiszen egy olyan válogatottal csaptak össze, akik ellen lehetett volna keresnivalójuk.

– Az Eb előtti előzetes rangsorban minket tettek a 15. helyre, Nagy-Britanniát pedig a 16.-ra, vagyis az utolsóra. Ehhez képest játszott ez a két együttes negyeddöntőt, éppen egymás ellen – mondta Zele Dorina. – A két meglepetésegyüttes meccsén mi egy picit jobban megilletődöttek voltunk, mint ellenfelünk. Az Eb első találkozóján, Szlovénia ellen volt ehhez hasonló teher rajtunk, akkor ezt elbírtuk, és a végét a magunk javára fordítottuk, ám ez a britek ellen nem sikerült. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy végig ők irányítottak, az Euroligában edződött játékosaik rutinja mellettük szólt. Ennek ellenére a végén, az utolsó másodpercekben volt esélyünk, hogy föléjük kerekedjünk, de ahogy két éve az Eb-n, az olaszok ellen egy labdán múlt a továbbjutásunk, és megremegett a kéz, ez most is így történt.

Picit fájó

A belgák elleni mérkőzésről, az olimpiai kvalifikációs tornára jutásról szóló összecsapásról szólva azt nyilatkozta a diósgyőri kosaras, hogy az erőviszonyok ezen a meccsen sokkal jobban az ellenfél javára szóltak, mint az összes korábbi párharcokban, ezért is nevezte egy picit fájónak a britek elleni vereséget Zele Dorina.

Az Aluinvent-DVTK játékosa a saját egyéni szerepléséről, arról a felvetésről, hogy az első meccsen csak csere volt, utána pedig mindegyik találkozón kezdő, így nyilatkozott:

– Az egész Eb pozitív élményként marad meg bennem. Engem az nem igazán érdekel, hogy egy csapatban éppen kezdő vagyok vagy csere. A lényeg az, hogy azokat a feladatokat, amivel az edzőm megbíz, végre tudjam hajtani a pályán. Ennek érdekében igyekszem a maximumot nyújtani. Az Eb alatt folyamatosan megkaptam a pozitív visszajelzéseket a szakmai stábtól, úgyhogy bőven elégedett vagyok az elmúlt napokkal.

A diósgyőri kosarastól azt is megtudtuk, hogy innentől egy hónapon át a pihenés, a kikapcsolódás következik számára, egészen addig, amíg az Aluinvent-DVTK-val meg nem kezdi a felkészülést a 2019/20-as évadra.


Diósgyőri számok az Eb-ről

Csoportmeccsek

Magyarország–Szlovénia 88–84. Zele Dorina: csereként 18:28 perc, 8 pont.

Olaszország–Magyarország 51–59. Zele Dorina: kezdőként 14:22 perc, 7 pont.

Magyarország–Törökország 58–59. Zele Dorina: kezdőként 15:04 perc, 11/6 pont. Pusztai Petra: csereként 21:08 perc.

Negyeddöntő

Magyarország–Nagy-Britannia 59–62. Zele Dorina: kezdőként 19:07 perc, 5/3 pont.

Az olimpiai selejtezőtorna részvételért

Belgium–Magyarország 72–56. Zele Dorina: kezdőként 16:45 perc, 6 pont. Pusztai Petra: csereként 01:23 perc.


Európa-bajnokság

A vasárnap véget ért 37. női kosárlabda Európa-bajnokságot Spanyolország nyerte, miután a belgrádi fináléban legyőzték Franciaországot. A harmadik helyet az egyik házigazda, Szerbia válogatottja szerezte meg (a másik rendező Lettország volt), akik Nagy-Britanniát múlták felül. Az Eb-bronzérmes csapatnak az Aluinvent-DVTK kosarasa, Maja Skoric is tagja volt.

Döntő: Spanyolország–Franciaország 86–66 (32–21, 18–15, 20–20, 16–10).

Bronzmérkőzés: Szerbia–Nagy-Britannia 81–55 (25–16, 15–17, 21–6, 20–16).

A 37. Európa-bajnokság végeredménye: 1. Spanyolország, 2. Franciaország, 3. Szerbia, 4. Nagy-Britannia, 5. Belgium, 6. Svédország, 7. Magyarország, 8. Oroszország, 9. Olaszország, 10. Szlovénia, 11. Lettország, 12. Montenegró, 13. Fehéroroszország, 14. Törökország, 15. Csehország, 16. Ukrajna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!