Kosárlabda

2019.07.04. 09:30

Az éremjátékba jutás a tét

Pusztai Petra, a magyar női kosárlabda-válogatott játékosa nagyon várja a csütörtöki meccset.

Berecz Csaba

Csütörtök kora délután lépnek pályára Pusztaiék

Forrás: FIBA

A 37. női kosárlabda Európa-bajnokságon csütörtökön a negyeddöntőket rendezik meg: a magyar válogatott 12.30-tól Nagy-Britannia ellen játszik az elődöntőbe jutásért Belgrádban. Az Eb-n érdekelt 16 csapatból már csak nyolcan vannak versenyben, számukra az éremjátékba való bejutáson kívül van még egy tét, ugyanis a kontinensbajnokság első hat helyezett együttese jogot szerez arra, hogy részt vegyen az olimpiai kvalifikációs tornán. Ez egyben azt is jelenti, hogy a negyeddöntőben érdekelt válogatottak közül azok, akik ma nyernek, esélyt szereznek arra, hogy kijussanak az ötkarikás játékokra, a mai veszteseknek pedig szombaton lesz lehetőségük arra, hogy ehhez a körhöz csatlakozzanak a keresztjáték után (a magyar együttes szombati ellenfele vagy az elődöntőben vagy a 6 közé jutásért Franciaország vagy Belgium lesz).

Először

A magyar válogatott története során először játszik tétmeccset Nagy-Britannia ellen azok után, hogy a szigetországi női kosárlabda rohamos fejlődésnek indult a 2012-es londoni olimpiával összefüggésben (Nagy-Britannia 2011-ben volt először Eb-résztvevő). De a csütörtöki meccset nem a két csapat múltja, hanem a jelene fogja eldönteni. Három diósgyőri sportember tehet ezért, hiszen Cziczás László edzőként, Zele Dorina és Pusztai Petra pedig játékosként segíti az Aluinvent-DVTK részéről a válogatottat. Igaz, utóbbi játékos, akinek ez élete első felnőtt kontinensbajnoksága, még nem számít főszereplőnek, de a legutóbbi, törökök elleni csoportmeccsen több mint kétnegyednyi játékidőt töltött a pályán.

– Ami itt velünk történik, az a csoda kategóriájába sorolható – mondta Pusztai Petra, a DVTK 20 esztendős, néhány héttel ezelőtt a Zalaegerszegi TE NKK együttesétől igazolt játékosa. – Előzetesen senki nem számított arra, hogy a nyolcba kerülünk, hogy az Eb vége előtt pár nappal arról tudunk beszélni, hogy sikerül-e éremért játszani a kontinensbajnokságon. Életünk nagy lehetősége a Nagy-Britannia elleni negyeddöntő, veszítenivalónk nincs. Ebben a helyzetben mindegy, hogy ki ellen kell pályára lépni, az ellenfél kiléte másodlagos, nekünk elsősorban magunkkal kellett foglalkoznunk az elmúlt napokban, és ezt is tettük, azon voltunk, hogy a védekezést és a támadást minél jobban összerakjuk. A meccsen pedig jöjjön az, aminek jönnie kell.

Más az iram

Arra a felvetésre, hogy mit jelent számára, hogy a törökök elleni csoportmeccsen először játszhatott a felnőtt Eb-n, így felelt a fiatal kosaras:

– Örülök, hogy szerepet kaptam, és ezzel egy picit tehermentesíthettem a kulcsjátékosokat. Igyekszem mindenben segíteni a csapatot, ezt tettem eddig is, és így lesz ez a jövőben is. A törökök elleni felnőtt tétmeccs nagyon más volt, mint a korábbi utánpótlás Eb-k, teljesen más az iram, szinte minden egyéb is.

Pusztai Petrának a mostani felnőtt Eb-vel nem ér véget a nyara, augusztusban még az U20-as Európa-bajnokságon számítanak rá a korosztályos magyar válogatottnál.

– Nem tudom, hogy lesz-e, és ha igen, mennyi időm a pihenésre, hogy a felnőtt Eb után kapok-e pár napot, hiszen az U20-as együttesnek már elkezdődött a felkészülése – válaszolta érdeklődésünkre a diósgyőri kosaras. – Ez most nem téma, nem is igazán foglalkoztat, a Nagy-Britannia elleni mostani negyeddöntő az, ami érdekel, amit nagyon várok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!