Birkózás

2019.07.10. 15:00

A nagyok helyett a kicsikre

Deák-Bárdos Mihály csak kiigazításokat tervez a megyei szövetség munkájában.

Kolodzey Tamás

Deák-Bárdos Mihály

Forrás: ÉM

A közelmúltban elnökváltás történt a karfiolfülűeknél: többszörös olimpikon és világbajnoki ezüst­érmes vette át Rónai Kálmán elárvult posztját, a korábbi első ember ugyanis lemondott.

Közgyűlés lesz

– Emberemlékezet óta dolgozom a birkózósportban – mondta a civilben a Miskolci Sportiskola szakmai vezetőjeként ügyködő szakember. – Versenyzői múltam mindenki előtt ismert, a sportvezetői talán kevésbé. Akik nem tudják, azok számára mondom el, hogy 2015 januárja óta vagyok elnökségi tag a Magyar Birkózó Szövetségben, tavaly decembertől szakmai alelnökként szolgáltam a megyei testületben, a DVTK-nál pedig ugyancsak elnökségi tagként funkcionálok. Jogilag úgy fest a helyzet, hogy az elnök távozása esetén a szakmai alelnök veszi át a pozíciót, esetünkben ez történt. Most örökös vagyok, de természetesen minél előbb igyekszem magamnak kellő legitimációt biztosítani, terveim szerint hamarosan összehívom az elnökséget és a teljes tagságot, melynek támogatását kérem.

Deák-Bárdos Mihály ezután kijelentette: sajnálja, hogy így alakult, de ha már bekövetkezett, akkor kötelességének érezte, hogy fejest ugorjon a mély vízbe.

– Az országos testületben is bejelentettem, hogy milyen „baleset” ért szűkebb pátriámban – folytatta az új elnök. – Köszönettel kezdem: hálás vagyok Rónai Kálmánnak azért, amit az elmúlt évtizedekben a sportágért tett. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a birkózóké lett az egyik legjobban működő megyei sportszervezet, tisztában vagyok a felmutatott eredményeivel és azzal is, hogy nagyon nehéz lesz betölteni a maga után hagyott űrt.

Mindenkivel beszél

A megyei elnökség népes tábort képez, az elnököt alelnökök, elnökhelyettesek és elnökségi tagok támogatták, most az a nagy kérdés, hogy ez a döntő, részben Rónai Kálmánhoz kötődő rendszer fennmarad-e. Erről így vélekedett Deák-Bárdos Mihály:

– Az elődömet rengetegen segítették. Abban reménykedem, hogy nem fordítanak hátat nekem sem, és továbbra is felvonulnak a megyei szövetség mögé. Testületünket sokféleképpen lehet patronálni: például gazdaságilag, szakmailag, de akár lobbitevékenységgel is. Mindenkivel igyekszem beszélni, előbb vagy utóbb valamennyi tisztségviselőre sor kerül.

Rónai Kálmán működése alatt országos rendezvények tucatjai kerültek Miskolcra, se szeri, se száma nem volt a magyar bajnokságoknak, a nemzetközi viadaloknak és nagy kérdés, hogy mi lesz ezután.

– Itt némi hangsúlyváltást tervezek – szögezte le Deák-Bárdos Mihály. – A nagy versenyek rendezése helyett inkább a kis szakosztályokat támogatnánk, az eddigitől erősebben képviselnénk az érdekeiket. Azt szeretném, ha szponzorálnánk az edzőtáboraikat, a versenyeiket, s mindezeket abból a forrásból, amit össze tudunk szedni. Ugyanis az érdemi munka az egyesületek szakosztályaiban folyik, és ha melléjük állunk, még jobb eredményeket érhetnek el. Szót váltottam a klubok vezetőivel: például az abaújszántóiakkal, a kazincbarcikaiakkal, a bekecsiekkel és a szerencsiekkel, hogy a diósgyőrieket ne is említsem, hiszen köztük vagyok. Az biztos, hogy az év végi, hagyományosnak mondható rendezvényünket sem kívánom megszüntetni, igenis kapjanak jutalmat azok, akik erre rászolgálnak.

Sok kicsi sokra megy

A megyei szövetség az országostól nem kap működési támogatást, így saját magának kell előteremtenie a pénzügyi keretét.

– Szó sincs arról, hogy milliókban gondolkodunk – árulta el Deák-Bárdos Mihály. – Az a lényeg, hogy minél több helyről kapjunk valamennyit, mert a mondás szerint a sok kicsi sokra megy. Új tisztségemben az az első nagy feladatom, hogy tető alá hozzam az országos veteránbajnokságot, amelyre szeptember elején kerül sor, ez a seregszemle a harmincöt esztendőtől feljebb lévők viadala. Utána már elsősorban a korosztályos eseményekre koncentrálom a forrásainkat.


Schmitt Pál és Németh Szilárd

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség megbízott első embere újságolta, hogy az Ózdon ismét életre keltett Ózdi Kohász Sportegyesületet az országos szövetség felvette a tagjai közé. Annak érdekében, hogy a nagy múlttal rendelkező városban ismét kiteljesedjen a birkózás, Deák-Bárdos Mihály tervei szerint meghívják Schmitt Pált, a Nemzet Sportolóját, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét és Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!