Tour de Hongrie

2019.06.14. 09:00

Most minden a kerékpárról szólt

Egyszerre pezsdítette fel és lassította le Miskolc életét a Tour de Hongrie miskolci befutója.

Tajthy Ákos

Krists Neilands nyerte csütörtökön a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny miskolci szakaszát

Fotó: Ádám János

Egészen nyugodtan kijelenthető, hogy a kerékpár, a kerékpározás és természetesen a kerékpárosok, azon belül is a versenyszerűen a sportot űzők voltak a csütörtöki nap főszereplői Miskolcon – ahogyan arról többször is részletesen beszámoltunk, a borsodi megyeszékhelyen volt a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny egyik befutója.

A rangos megmérettetés alaposan felbolygatta Miskolc és a miskolciak életét – a verseny biztonságos megtartásához számtalan útlezárásra, terelésre, forgalmirend-változásra volt szükség, más útvonalon járt számtalan városi buszjárat is.

 

A helyenként akár kilencven percre is lezárt utak tényét ki-ki saját vérmérsékletének megfelelően fogadta: volt, aki lelkesen bátorította a városon átszáguldó kerékpáros konvojt, volt, aki alkalmi szurkolóként állt a kordonok mellé, miután a rendőrök megállították az autóját vagy éppen a buszt, amivel utazott és volt, aki nyűgként, bosszúságként élte meg a torlódásokat, dugókat.

Kommunikálták

A kommunikációra viszont nem lehetett (volna) panasza senkinek, az önkormányzat és a szervezők ugyanis már hetekkel ezelőtt elkezdték felkészíteni a helyieket a Tour de Hongrie érkezésére: kis túlzással az írott, az online sajtó, de a rádiók és a helyi televízió is ettől a hírtől volt hangos az utóbbi időben.

– A városháza az intézményeknek és a Miskolcon és a környéken működő nagyobb vállalatoknak, cégeknek, szolgáltatóknak is küldött tájékoztatást a versenyről, e-mai­lek, levelek sokasága ment ki a megelőző napokban, hogy még időben tájékoztatni tudják munkatársaikat – mondta el érdeklődésünkre Pásztor Imre, a miskolci polgármesteri hivatal vállalati és projektkommunikációs vezetője.

A pálya kiválasztása egyébként egy több hónapos szervezőmunka eredménye volt.

Számtalan szempont

– Sportszakmai szempontokat, helyi adottságokat, a helyi szervezők igényeit és természetesen számtalan egyéb technikai szempontot is figyelembe kellett venni. Utóbbi esetben gondolok például arra, hogy a verseny lebonyolításához megfelelő infrastruktúrára és megfelelő nagyságú területre van szükségünk, hiszen a versenyzőket egy több mint kétszáz járműből álló „flotta” és több száz ember kíséri – tette hozzá lapunknak Gombkötő Roland, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának tagja.

– A miskolci pálya egyébként már több éve hasonló útvonalon halad, az a tapasztalatunk, hogy a kerékpárosok és a szurkolók is szeretik, egyrészt azért, mert az jól versenyezhető, másrészt azért, mert a befutónál nem egyesével érkeznek a versenyzők, hanem adott esetben akár komolyabb csata is ki tud alakulni – hangsúlyozta.

A Tour de Hongrie miskolci kísérőrendezvényeként idén is megszervezték a Bike Dayt a Szent István téren. A hangulatos családi programon a kerékpározáshoz kapcsolódó attrakciók, programok vártak kicsiket és nagyokat: volt többek között körbringa, furcsabicikli-kiállítás, tanpálya, ügyességi verseny, sőt hangulatos koncertek is.

 

Gombkötő Roland elmondása szerint az ilyen és ehhez hasonló programok segítik a kerékpárverseny és úgy általában a kerékpársport népszerűsítését.

Népszerűbbé tennék

– Óriási segítség, hogyha a helyszínek is erőfeszítéseket tesznek a verseny sikeréért és programokkal segítenek minket, és a Bike Day egy ilyen rendezvény. Szerencsére nem egyedüli, hiszen a vendéglátó városok évről évre egyre jobban készülnek, egyre több helyen szerveznek saját rendezvényeket, és ez jó a településnek és nekünk is. Erősítjük egymást – mondta a szervezőbizottsági tag.

 

A Tour de Hongrie idén tizenegy magyar városban fordul meg, és – mint Gombkötő Roland hozzátette – a települések ma már versengnek azért, hogy a nemzetközi kerékpárverseny befutói lehessenek.

„Ami biztos: Miskolcot nagyon szeretjük és úgy érezzük, ez kölcsönös. Éppen ezért reméljük, hogy az eddigi jó együttműködés a jövőben is folytatódik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!