Tour de Hongrie

2019.06.07. 13:00

Két nap megyénkben is tekernek

A jövő héten tekernek végig az országon a Tour de Hongrie résztvevői.

Ezen az útvonalon tekernek

Forrás: ÉM

A Siófokon sorra kerülő prológgal kedden rajtol el, majd a Pilis, a Bükk és a Mátra emelkedőit megjárva vasárnap, az 5. szakasz végén Székesfehérvárott ér célba a 40. Tour de Hongrie mezőnye. A hagyományos magyar körversenyen 19 csapat több mint 130 kerekese küzd majd a minél előkelőbb helyezésekért. S mert az idei már a 2020-ban Budapestről rajtoló Giro d’Italia 21 napos körverseny egyfajta „főpróbája” is, nem véletlenül nagy az érdeklődés a jövő heti, összességében 890 km-es távú országúti kerékpárverseny iránt.

Legalább három

Amelynek csütörtöki sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos egyebek mellett azt hangoztatta: hihetetlen az az eredmény, amelyet az újraindítás utáni négy esztendőben elért a magyar körverseny. Amelyre mind komolyabb csapatok neveznek, ennek is köszönhetően megnőtt a szponzorok érdeklődése, arról már nem is beszélve, hogy világszerte 150 országban közvetítik az ötnapos eseményt a televíziós társaságok. Nagyon komoly az a fejlődés, amit a Tour de Hongrie az elmúlt évek alatt mutatott, s ennek is köszönhetően rajtol majd jövőre Budapestről az olasz körverseny, a világ egyik legnagyobb országúti kerékpáros versenye. Magyar versenyzőként korábban csak Bodrogi László indult a Girón, de azt szeretnénk, ha jövőre legalább három magyar kerekest is láthatnánk a 21 napos eseménysorozaton – emelte ki a kormánybiztos. Gondolatai után mutatták be a Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit, amelyek közül a sárgát a mindenkori összetett első helyezett viselheti, a zöld a pontversenyben vezető kerekesre kerül, a piros a hegyimenőé lesz, míg a fehéret a legjobb magyar kerekes húzhatja majd fel.

Emlékidézéssel kezdte szavait Pirczinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, felidézve a korábbi versenyeket, kiemelve: az idei Tour már nemzetközileg is jegyzett és elismert versennyé avanzsált. A kerékpársport ünnepe ez a hét – emelte ki –, hiszen a nemzetközi mezőnyben méretik meg magukat a magyar kerekesek a jól ismert hazai körülmények között. Ha nem lenne ez a verseny, a zászlóshajó hiányozna kerékpársportunkból – hangoztatta az elnök.

Dina profi szerződése

Hallhattunk arról, hogy a Tour de Hongrie főszponzora, a Cofidis, amelynek profi csapata is nevezett a magyar körversenyre. Egy új látványelemet hoz a főszponzor: a mezőny előtt mintegy fél órával egy karaván járja be az adott napi útvonalat, s a közönséget mintegy stimulálva készíti fel őket a kerekesek érkezésére. Itt jelentette be a CCC, hogy narancssárga mezes csapata leigazolta Valter Attilát, így a profi csapatban öregbítheti majd a magyar kerékpárosok hírnevét. És egy másik fantasztikus bejelentés: a Kométa – Ivan Basso és Alberto Contador legendás csapata – is magyar versenyzővel gyarapodott, kedden írta alá profi szerződését Dina Márton, aki már e csapat színeiben versenyez a Touron.

Végezetül a szervezőbizottság vezetője – egykori kiváló kerékpárosunk –, Eisen­krammer László szolgált több adattal arról, mennyire nem könnyű a szervezők dolga. Gondoljunk csak bele: 84 személygépkocsi, három rend­őrautó, 44 motorkerékpáros, négy lakóbusz és 6 mentő jelenti a konvojt egy-egy etapon. Két helikopter és egy kisrepülő segíti a légi felvételek készítését. Az útvonalat 968 rendőr, 1085 polgárőr és 300 egyéb segítő biztosítja, gondoskodva arról, hogy minden nap biztonságban eljusson a mezőny A-ból B-be. Szólt arról is: készülhetnek az amatőr kerekesek is! AmaTour Pilis, Bükk és Mátra elnevezéssel számukra rendeznek majd a mezőny megérkezése előtt versenyt, ugyanazon az útvonalon, amelyen majd a profik tekernek!

A Kékestetőre is

A szervezők nehezítettek az idei Tour de Hongrie szakaszain. A Siófokon rendezendő 4 km-es prológot követően Velencére utazik a mezőny, ahonnan szerdán már 194 km-es szakaszt kell teljesíteniük – miközben „meglátogatják” Dobogókőt is – az Esztergomban kijelölt célig. Másnap Balassagyarmatról rajtolnak, s a bükki emelkedőket, lejtőket maguk mögött hagyva érkeznek be Miskolcra. A péntek reggel már Kazincbarcikán találja a mezőnyt, amelynek tagjaira ezúttal két etap vár. Előbb Tiszafüredre hajtanak, majd kisebb pihenő után Hajdúszoboszlót veszik célba. Ahonnan Karcagra utaznak át, a szombati itteni rajt után következik a Király etap, amelynek során Kékestetőre is felkaptatnak a kerekesek, a cél ezen a napon Gyöngyösön lesz. Ahonnan Kecskemétre utaznak, ugyanis a vasárnapi befejező táv innen rajtol el, hogy Dunaföldvárnál átlépve a Dunát érkezzen meg a királyok városába, ahol a négykörös, amolyan háztömb körüli verseny végén lesz a székesfehérvári végső cél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!