Aluinvent-DVTK

2019.06.05. 09:00

„Amerikás” magyarral

Goree Cyesha személyében rutinos játékost szerződtettek a diósgyőri kosarasok.

Berecz Csaba

Goree Cyesha (zöldben) ellenfélként már játszott Miskolcon

Fotó: Vajda János

Az Amerikai Egyesült Államokban született, de magyar állampolgársággal is rendelkező Goree Cyesha szerződtetését jelentette be az Aluinvent-DVTK NB I.-es női kosárlabdacsapata kedden. A felkészülést augusztus 19-én kezdő piros-fehérekkel ott lesz a rajton a 25 éves, 4-es és 5-ös poszton bevethető, 191 centiméter magas kosaras. Goree 2015 nyarán érkezett Magyarországra, a CMB Cargo-Uni Győr csapatában három évadot húzott le, és ennek során együtt dolgozott Völgyi Péterrel, az Aluinvent-DVTK sportszakmai igazgatójával, aki akkor a Rába-parti együttes vezetőedzője volt.

Érdekesség

Az Amerikában született kosaras 2017. szeptember 13-án tett magyar állampolgársági esküt, és ezt követően mutatkozott be a magyar válogatottban. Érdekesség, hogy a piros-fehér-zöld színekben játszott első tétmérkőzésén, a Litvánia elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn 21 pontot szerzett, és ezzel jelentősen hozzájárult a bravúros 73–70-es győzelemhez, amely mint később kiderült, az Eb-re való kijutást eredményezte. Goree a magyar válogatottban tétmeccsen, hazai környezetben Miskolcon játszotta első találkozóját, és mind a hat Eb-selejtezőn pályára lépett, így az összes hazain is, amelyeknek mind Miskolc adott otthont. További érdekesség, hogy az amerikai–magyar kosaras, az első négy Eb-selejtező meccsen csapattársa volt a jelenleg DVTK játékosnak számító Medgyessy Dórának, akivel most is egy válogatottban, a 3×3-as együttesben készül az idei világversenyekre.

Az előző évadban

A DVTK által most szerződtetett csatár az előző évadot a Reyer Venezia gárdájában kezdte, és mivel az olasz csapat az Európa Kupában a piros-fehérekkel azonos csoportban volt, így mindkét meccsen pályára lépett ellenfélként. Mivel azonban a velencei gárda a csoportkörből való továbbjutása után, az egyenes kieséses szakaszban kikapott a döntőig menetelő francia BLMA Montpellier csapatától, a szintén Európa Kupa-szereplő Perfumerias Avenida Salamanca gárdájához szerződött át. A spanyol gárdával is játszott nemzetközi meccset, a sorozat későbbi győztese, az orosz Nadezdha Orenburg ellen a negyeddöntőben, majd az EK-búcsút követően a spanyol bajnokságban ezüstérmet szerzett.

– Elsősorban 4-es poszton számítunk Goreera, akinek a szerződtetésével az eddig még be nem töltött két üres légiós helyünk közül az egyik elkelt – mondta Völgyi Péter, aki arra a kérdésre, hogy magyar állampolgársága miatt miért számít légiósnak az új szerzemény, ezt válaszolta: – Azért, mert az érvényben lévő szabályok szerint nem számít hazai nevelésű sportolónak. Ugyanis a bajnokságban való szerepeltetés során nem az állampolgárság a döntő, hanem az, hogy a 22. születésnapja előtt játszott-e 30 hónapot magyar csapatban. Viszont a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szabályai szerint, mivel van magyar állampolgársága, európai uniós sportolónak számít Goree, nem amerikainak. Ami azért jó, mert így van lehetőségünk arra, hogy utolsó légiósunkat Európán kívülről szerződtessük, és ez alapján akár az amerikai Shatori Walker-Kimbrought is visszahozhatjuk, ha sikerül vele egyezségre jutnunk.

Szabály: a hazai nevelésű sportoló

Hazai nevelésű sportoló – állampolgárságra való tekintet nélkül azon 1998. 12. 31-én vagy előtte született sportoló, aki 22. életévének betöltése napjáig, illetve azon 1999. 01. 01-én vagy utána született sportoló, aki 21. életévének betöltése napjáig legalább 30 hónapon keresztül – egyben vagy megszakításokkal – Magyarországon működő sportszervezet vagy sportszervezetek igazolt sportolójaként volt nyilvántartva a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége informatikai rendszerben.

Az Aluinvent-DVTK keretéről

Érkezők: Pusztai Petra (Zalaegerszegi TE NKK), Cyesha Goree (magyar–amerikai, Perfumerias Avenida Salamanca).

Maradnak: Medgyessy Dóra, Maja Skoric (szerb), Chanel Mokango (kongói), Zele Dorina, Kányási Veronika, Szűcs Réka, Kiss Angelika, Frindt Nikolett, Katona Szidónia (sérülése miatt csak októberben csatlakozhat).

Kérdéses: Eperjesi Nóra, Shatori Walker-Kimbrough (amerikai).

Távozott: Szabó Fanni (?), Egle Silciute (litván, ?), Aija Putnina (lett, ?).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!