muay thai

2019.05.23. 15:00

Darwinból jött, Bangkokba tart a muay thai versenyző

Megyénk sportolói ritkán versenyeznek a távoli Ausztráliában, ahol a napokban Spéth Norbert járt.

Kolodzey Tamás

A darwini dobogón, középen az aranyérmes Spéth Norbert

Forrás: A sportoló fotója

Az Arafura Games-en a muay thai 67 kilós súlycsoportjában versenyzett a diósgyőriek kiválósága, aki mindkét találkozóját megnyerte, így számára nem pénzkidobással végződött az ötödik kontinensre vezetett tizenkét napos kalandja.

Két sima siker

– A játékok műsorán több sportág és műfaj szerepelt – mondta lapunknak Spéth Norbert. – Az eseményre nevezés útján lehetett eljutni, a Magyar Muaythai Szakszövetség pedig úgy gondolta, hogy nekem mint az egyik legjobb európai harcosnak ott a helyem. Utamat így a szövetség fizette, és velem tartott Jászka Krisztián szövetségikapitány-helyettes. Az elit kategóriában két mérkőzésem volt: elsőre a tavalyi egyetemi világbajnok thaiföldi Kittisak Suksanguan került az utamba, és ez a csata sokkal nehezebb volt számomra, mint a második fellépésem, amelyet az ausztrál Lloyd Deannel vívtam. Mindkétszer simán nyertem, a legfontosabbnak persze azt tartottam, hogy bunyózhattam az első emberrel.

Négy vagy öt

Spéth Norbert már az idei esztendő legfontosabb versenyére, a július végi, Bangkokban sorra kerülő világbajnokságra készül.

– Addig már nem lesz meccsem – folytatta a borsodi kiválóság. – Az elutazásig úgy fest a programom, hogy edzés edzést követ, Fábián Kristóffal és Szakolczai Martinnal dolgozom, a munkámat pedig Jászka Krisztián vezeti és felügyeli. Ez azt jelenti, hogy beáll közénk, csiszol és finomít, magyaráz és lelkesít. Fellépésem pedig volt éppen elegendő, hiszen tavaly tizennyolcszor, az idei esztendőben pedig már ötször álltam a kötelek közé, több nem is kell. A vébén a papírforma szerint négy vagy öt csata várhat rám.

Arra a kérdésre, hogy milyen esélyekkel vág majd az újabb távoli útnak, a nagy küzdő hírében álló sportoló így felelt:

– Jók a kilátásaim. Nyertem Prágában, Antalyában, Vilniuszban és Darwinban, így okkal feltételezem azt, hogy Bangkokban is diadalmaskodni fogok. Egyébként az év viadalára készül a műfaj teljes krémje, a tét pedig egy újabb jutalomút lenne: Thaiföldön kvalifikálhatom magam az egyesült államokbeli Birminghamben 2021-ben sorra kerülő világjátékokra, de nem szaladok előre, most Délkelet-Ázsián jár az eszem.

Világjáró harcos

Ausztrália, Thaiföld, Egyesült Államok, köztük egy „kis” Európa: Csehország, Törökország, Litvánia.

– A jóhoz könnyű hozzászokni, persze alaposan meg kell dolgozni érte – jegyezte meg a muay thai helyi „külügyminisztere”. – Remélem, hogy minden úgy alakul, ahogyan tervezem, és Bangkokból is a legfényesebb éremmel térek majd haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!