Helyi sport

2015.06.09. 08:39

Tábori (is) névadó lesz

Miskolc - Június 27-én avatják a Miskolci Egyetem sporttelepén kialakított atlétikai pályát.

Miskolc - Június 27-én avatják a Miskolci Egyetem sporttelepén kialakított atlétikai pályát.Bár az előzmények köztudottak, de a mondás szerint az ismétlés a tudás anyja: amikor elhatározták, hogy átépítik-fejlesztik a diósgyőri stadiont, amelyben úgynevezett aréna­rendszert alakítanak ki, nyilvánvalóvá vált az ott lévő atlétikai pálya „halála”.

Eltávolodtak a focitól

– Ekkor szembesültünk azzal a végérvényes ténnyel, hogy a stadionból örökre kiszorul a sportok királynője – kezdte Szász László egykori sikeres középtávfutó, a Miskolci Sportcentrum Kft. atlétikai referense. – A mintegy harminc évvel ezelőtt Diósgyőrött épített műanyagpálya az enyészet sorsára jut, hiszen azt nem lehet felszedni, máshová áthelyezni, ezért új helyszínt kellett keresnünk. Több komplexum jött szóba, végül sikerült elfogadtatnom a külföldön már régen polgárjogot nyert gyakorlatot: azt, hogy az atlétikának az egyetemi sporttelepen lesz a legjobb helye. Ezt a műfajt ugyanis addig lehet amatőrként, vagy egy picit magasabb színvonalon űzni, amíg a diák és a hallgató tanul, mert későbbi pályafutásához már tehetős szponzori háttérre van szükség. A gondolat jegyében kötöttünk ki az egyetemen, s miközben kinéztük a pályát, lényeges volt számunkra az is, hogy távolodjunk el a labdarúgástól. Modern atlétikai centrum ugyanis már nem képzelhető el a futballal való házassággal, a két sportág manapság nem foghat kezet, ez az idő lejárt.

A szándékot követték a tettek. Az elképzelést felkarolta és támogatta a Miskolci Egyetem rektora, a város polgármestere és sportirányítása, továbbá a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke is. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, majd a javaslat több „tiszteletkör” után a kormány elé került.

Teljes egyetértés

– Előzőleg minden szakember zöld jelzést adott a sportág egyetemre való költöztetésére – folytatta Szász László. – Utólag bebizonyosodott, amit én az első perctől tudtam, hogy ettől jobb megoldás, helyesebb elképzelés és döntés nem képzelhető el. Ennek jegyében a kabinet 2013 októberében 350 millió forintot szavazott meg a projektre, s ezt az összeget Miskolc városa később több mint 50 millióval toldotta meg.

A komplexum alapkövét 2014 áprilisában rakták le, szeptemberben pedig már birtokba vették a rekortán pályát, míg az egész létesítmény – amely magába foglalja a futófolyosót is – idén januárra lett készen. Jelenleg a végső csinosításnál, a parkosításnál és a takarításnál tartanak. Az eredeti projektben nem szerepelt a lelátó és a kerítés sem, ezek utólag kerültek a tervbe. Az avatóünnepségre június 27-én, szombaton 14 órától kerül sor: itt lesz Tábori László, a megyénkhez rokoni szálakkal kötődő hajdani 1500 méteres világcsúcstartó, aki Los Angelesből repül majd Miskolcra. Bár egyelőre „titkos”, de kiszivárgott, hogy a komplexum a 84 éves egykori kiválóság nevét is viseli majd. Arra a kérdésre, hogy az átadással miért csúsznak fél évet, az atlétikai referens így felelt:

– Csúszásról nem beszélhetünk, hiszen a rekortán és a futófolyosó januárra készen volt. Télen azonban nem akartunk avatási ceremóniát szervezni, ráadásul ezt nem volt mihez kötnünk. Miután elnyertük a junior és U23-as országos bajnokság rendezési jogát, akkor döntöttük el, hogy hivatalosan ezzel avatjuk fel. Az alkalomhoz illően rangos és népes mezőnyű verseny elé nézünk, ugyanis ez a korosztály a teljes magyarországi, igazolással rendelkező atlétikai állomány döntő részét képezi.

Télen-nyáron

Szász László ezután arról beszélt, hogy a komplexum a sportág teljes vertikumára alkalmas: télen-nyáron lehet rajtolni, gátazni, szökdelni, sprintelni, magasat ugrani, dobni – mindezt bárki megteheti szövetségi viadalon, vagy edzésen egyaránt. A megyeszékhelynek ilyen pályája még nem volt, most végre sikerült ledolgozni az atlétikával szemben fennálló harminc esztendős lemaradást. Hiányossága csupán egy van: nincs célfotó berendezése, de nem is érdemes a több millió forintba kerülő eszközt megvásárolni, hiszen évente csupán egyszer-kétszer lenne rá szükség, így bérlése sokkal olcsóbb megoldás.

Tagsági díj ellenében

A létesítmény – amelynek jelenleg egy fő- és két mellékállású dolgozója van – üzemeltetője a Miskolci Sportcentrum Kft. Illyés Miklós ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a fenntartási költséget egyelőre fél évre az önkormányzat biztosítja majd a kft. számára. A teljes évre szóló üzemeltetési összeg (a bérektől, a közüzemi díjaktól és a dologi tételektől függően) várhatóan 10–20 millió forint között lesz. Mivel a pálya az egyetemváros területén zárt helyen van, őrzéséről külön nem gondoskodnak, arról pedig később döntenek, hogy ki lesz a létesítmény kinevezett vezetője, továbbá az is egyértelmű, hogy pályamunkások nélkül a komplexum nem működhet. A pályát egyébként a Miskolc Városi Sportiskola atlétái használják, de a délutáni edzésidőn túl az egyetemisták is bármikor igénybe vehetik, ha befizetik az MVSI ezerforintos támogatói (tagsági) díját. Állagmegóvása érdekében természetesen mindenkinek sokat kell tennie, nagyon fontos például, hogy homok ne kerüljön a granulátumra, mert azt onnan sem lemosni, sem kiporszívózni nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!