Soha többé...

2024.03.30. 10:30

El sem kezdett versek: kiállítás és kötet Kabai Lóránt emlékére

Kabai Lóránt emlékkiállítása nyílt meg Miskolcon március 28-án a MissionArt Galéria miskolci épületében.

Boon.hu

A felvétel azon a búcsúesten készült, amelyet Kabai Lóránt emlékére rendeztek 2022 októberében

Fotó: Bujdos Tibor

Ugyanekkor könyvbemutatót is tartott: a 2022-ben, 45 éves korában elhunyt költő posztumusz kötete a napokban jelent meg El sem kezdett versek címmel. A kötetet először Budapesten, a MissionArt Galériában mutatták be, most volt a miskolci rendezvény. A könyvet a szerző még életében állította össze, de csak most, márciusban látott napvilágot.

Kabai-kotetbemutato-04-aj
Kabai Lórántra emlékeztek
Fotó: Ádám János

A kiállításmegnyitóval egybekötött kötetbemutatón a kötetről és az elhunyt íróról Antal Balázs író, költő, kritikus, irodalomtörténész, Tellinger András, a kötet végleges formáját megálmodó grafikus, Kabai Zoltán író, költő és Lóri barátai beszélgettek. Az eseményen felvételről Kovács Vanda előadásában hallhattak a kötet verseiből.

A miértre nincs magyarázat 

Antal Balázs a következő mondatokat írta a kötethez: "2022 áprilisában azzal az üzenettel kaptam kézhez e gyűjtemény kéziratát, hogy szerzőjük ezek után soha többé nem ír verset. Komolyan gondolta, de végül nevettünk. Nagyon. Nem hittem el, hogy ennyire rossz. De aztán igen, és még előtte a nevetés is abbamaradt. A miértre itt nincs magyarázat. És persze van, mert mindenben az van. Nehéz szavak sorakoznak e könyvben, váratlanok, idegenek, szótár után kiáltók. Másfelől kit érdekel a magyarázat. A képeket sem akarom a térképen elhelyezni, anélkül is minden ott van, ahova való. Minden, de nem mindenki. Van, ami visszavonhatatlan: többet már nem ír verset, nem fotózik, nem fest és van ennél rosszabb. Kabai lóránt 2018-tól kezdve írta és fényképezte e könyv anyagát, de a versekben régi versei szétszerelt szavait, sorait is fel lehet fedezni. Kétszer is kész minden. Új verset többé már nem ír. És van, ami ennél is sokkal rosszabb..."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában