Kiállítás

2023.12.04. 20:44

„Miskolc éhezik a kultúrára”

Máger Ágnes festőművész tárlata nyílt meg hétfőn a Művészetek Házában, aki arról is beszélt, hogy a műveit mik ihlették meg.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

„Rég volt már kiállításom a Művészetek Házban, így most éreztem azt, hogy tárlatot nyissak a műveimből” – nyilatkozta portálunknak Máger Ágnes, képzőművész annak kapcsán, hogy hétfőn megnyílt a „Szép-kép” című tárlata. A festőművész arról is beszélt, hogy a kiállítás tartalmi része mellett láthatóak a rá jellemző színek. „Ezek melegszínek általában a vörösekhez közelítenek, földszínek, okkerek, narancsok, barnák és természeti színek” – mondta.

Tükrözik a mindennapokat

A művész elmondta, hogy a képei egy része természeti jellegű. „Ezek nem konkrétan tájképek, hanem a természetnek egy kisebb részét örökíti meg” – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy a képek élményrésze Gömörszőlősön születtek, ahol egy Művésztelepe van nyaranta és ezekkel ott találkozik. 

„A kiállításnak van egy narratív része is többek között a Főnix, az Üstökös, amely most idézi az ünnep hangulatát” – ismertette. A képzőművészetek gyakran tükrözik a korabeli kultúrát, társadalom és egyén élményeit. Az alkotók egyedi stílusukkal és kifejezőeszközeikkel egyéni hangot adnak munkáiknak, és hozzájárulnak a művészeti örökséghez és a kulturális párbeszédhez.

Miskolc éhezik a kultúrára

Máger Ágnes arról is beszélt, hogy Miskolc számára nagyon fontos. „1971 óta itt élek, a férjem révén és az eltelt idő igazi lokálpatriótává tett” – mutatott rá. Arra is rámutatott: a munkássága rendkívül ismert minden művészeti körben, mert szinte mindenhol megfordult már, amely a művészettel kapcsolatos. A képzőművész szerint Miskolcon nagyon befogadóak a kultúra az emberek. 

„Miskolc közönsége ki van éhezve a kultúrára ez egy-egy kiállításon is megmutatkozik, hiszen nagyon sokan érdeklődnek a tárlatok iránt” – mondta. Máger Ágnes azt is elárulta, hogy további alkotásokkal készül a jövőben, hiszen egy művész számára élethosszig tart az alkotás egy képzőművész számára.

Sokszínű művészet

A képzőművészet egy széles körű művészeti ág, amely különböző vizuális médiumokat használ a kifejezésre. Ezek a médiumok magukban foglalhatják a festészetet, a szobrászatot, a grafikát, a fotográfiát, a digitális művészetet és még számos más technikát és stílust. A képzőművészetek célja általában az érzelmek kifejezése, az esztétikai élmény nyújtása, valamint a társadalmi és kulturális üzenetek közvetítése. 

A festészet egyik alapvető művészeti forma, amely színek, formák és textúrák kombinációjával fejezi ki az alkotó gondolatait és érzéseit. Különböző festészeti stílusok léteznek, például az impresszionizmus, az expresszionizmus, a szürrealizmus, a kubizmus és a modernizmus.

Többféle módon

A szobrászatban a művészek olyan anyagokat használnak, mint például a kő, a fa, a fém, az agyag vagy a márvány, hogy létrehozzanak térben elrendezett alkotásokat. A szobrászat lehet absztrakt vagy reprezentatív, és különböző formákat ölt, például szobrok, domborművek vagy installációk formájában. A grafika a nyomtatott vagy rajzolt művészeti munkákra utal, amelyek vonalak, formák és árnyalatok használatával jelenítik meg az alkotó gondolatait. Ide tartoznak például ceruzarajzok, tusrajzok, rézkarcolások, litográfiák és sok más technika. 

A fotográfia a fényképezés művészete, ahol a művész fényérzékeny anyagokat használ az emlékezetes pillanatok rögzítésére. A digitális művészet a modern technológia segítségével számítógépes szoftverekkel és eszközökkel létrehozott műveket jelenti.

Összefonódnak

A művészettörténet és a képzőművészet szorosan összefonódó területek, amelyek egymást gazdagítják és segítik a művészet értelmezését és megértését. Művészettörténeti vizsgálatok segítenek az egyes művészeti alkotásokat, stílusokat és korszakokat szélesebb történelmi, társadalmi és kulturális összefüggésben megérteni. Így a művészettörténet hozzájárul a képzőművészet értelmezéséhez és értékeléséhez. 

A művészettörténeti megközelítés segít nyomon követni a művészeti fejlődést és változásokat az időben. Tanulmányozza az egyes művészek életét és munkásságát, az alkotások háttértörténetét, valamint azokat a művészeti mozgalmakat és stílusirányzatokat, amelyek befolyásolták az adott korszakot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában