Előadás

2023.10.10. 18:54

Petőfiről tudhattak meg titkokat a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Egy előadással és egy könyvbemutatóval folytatódott a több hónapos rendezvénysorozat a Thália-házban.

Boon.hu

Mikita Gábor tart előadást

Fotó: Bujdos Tibor

Szeptember 25-től november 12-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat. Miskolcon Öt év az örökléthez címmel tartanak előadássorozatot a Thália-házban. Száz éve született Petőfi Sándor, minden magyar ember szívéhez közel álló költőnk. A centenárium miatt tehát most a Nemzeti dal szerzőjéről tudhattak meg titkokat az érdeklődők. 

Több aspektusból mutatták be az ismert költőt 

Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus úgy nyilatkozott, két kiállításon is főszerepet kapott Petőfi. "Egyfelől mint lázadót mutatjuk be a költőt, másfelől mint barátot a Tompa plusz Petőfi című tárlatunkon és a IX. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálén. Óriási koponya volt, mindösszesen öt év alatt írta meg életművét, amivel beírta magát az irodalom legnagyobbjai közé – mondta az előadó, aki beszélt Petőfiről mint színészről is, hiszen ugyanolyan súllyal kötelezte el magát a színészet és a költészet mellett. – A Thália-ház mindig is nyitott volt más művészeti ágak iránt, ezért a Múzeumok Őszi Fesztiválját is ezen hagyomány mentén szerveztük meg. A színházművészet ugyanis minden más művészeti ágat is magába foglal. Népszerűségünknek ez lehet a magyarázata, és természetesen az, hogy mindig előállunk valami újdonsággal" – mondta. 

További programok 

Kedden tehát a tárlatvezetés és előadás után bemutatták Cselenyák Imre Eliramlik az élet… – Az igazi Petőfi című könyvét, amiből az olvasók megtudhatták, milyen apró életesemények alakították a költő sorsát, és milyen is volt ő valójában. 

A fesztivál következő programja pénteken délután 2 órakor kezdődik Színházi Promenád címmel, ami egy belvárosi színháztörténeti sétát takar a Deák tértől. Lesz még családi társasjáték-maraton, a miskolci képzőművészeti élet bemutatása az alkotóművészek jelenlétével, valamint tudományos ismeretterjesztő előadás a magyar dinoszauruszkutatásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában