Tárlat

2023.10.10. 16:30

A nemzetiségi kultúrát mutatják be (fotók)

Miskolc - „Női világok. Női identitások” címmel nyílt kiállítás a KuglerArt Szalon gyűjteményéből a Művészetek Házában.

Póczos Nikolett

Női világok

Fotó: Ádám János

A tárlaton Farkas Noémi, Orsós Teri, Oláh Mara, Balázs Kitti, Oláh Jolánés Bada Márta munkái tekinthetőek meg. A kiállítás központi témája a női identitás, a nők által betöltött társadalmi szerepek, a velük kapcsolatos szerepelvárások. A képek megmutatják az alkotók által megélt különböző női szerepeket, melyek mindegyike a kiteljesedést, ezzel együtt boldogságukat is a befogadók elé tárja. A festmények mellett Farkas Noémi grafikái is láthatóak a MűHa földszintjén

Az identitás megélése 

A tárlatot dr. Gulyás Klára, az Episztémé Egyesület elnöke nyitotta meg. Az elnök a tárlat, egyben az Episztémé Egyesület céljáról azt mondta, hogy így szeretnék elősegíteni és megteremteni a magyarországi nemzetiségi kultúra reprezentációját azért, hogy a nemzetiségi kultúra a magyar kultúra szerves részévé válhasson, jelen esetben pedig azért, hogy Miskolc kulturális életét színesítse. Természetesen a kiállítás a roma identitás megerősítéséhez, illetve a kollektív roma identitás megéléséhez is hozzájárul.

Szöveg a festményen 

A kiállítás különlegessége, hogy két alkotó, Oláh Jolán és Balázs Kitti egy család, nagymama és unokája, valamint hogy Oláh Mara festményire írni is szokott, így szövegekkel, saját gondolataival is kiegészíti a festményeket – mondta dr. Gulyás Klára. 

A festmények törzsanyaga bemutatkozott már a Magyar Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban, Pekingben és az UNESCO égisze alatt New Yorkban és Párizsban, legutóbb Passauban és Stockholmban. 

A kiállítás november 5-éig tekinthető meg a miskolci Művészetek Házában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában