boon.hu video

2023.10.21. 18:12

TeatRom: A kulturális sokszínűséget mutatta meg (fotókkal, videóval frissítve)

Az ilyen összművészeti roma fesztivál – ahol a közösség tagjai aktív részesei a programoknak – európai szinten egyedülálló.

Nagy-Hankó Krisztina

A zenélés öröme

Fotó: Bujdos Tibor

Egész napos összművészeti rendezvényt tartottak szombaton „TeatRom Fesztivál” címmel a Lyukóvölgyi Közösségi Házban. 

Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődött, az első kreatív foglalkozásra főként kisebb gyerekeket vártak, akik először félénken, majd egyre inkább belehelyezkedve a szituációba élték át Noé bárkájának bibliai történetét. A feladat az volt, hogy Brueghel: Az édenkert című festménye alapján képzeljék el, milyenek lehettek azok az élőlények, amelyeket Noé magával vitt a bárkára, majd az egész történetet eljátszották szerepek szerint. Habár unikornis nem szerepelt az eredeti leírásban, itt még az is lehetett a gyerek, ha ezt akarta. Végül az eljátszott állatokat lerajzolták és ki is vágták, majd pálcikabábot készítettek belőle. Ahogy végeztek, már mehettek is a következő programra. A Hangszercséplő zenés foglalkozáson a Bélaműhellyel, Rimóczi István vezetésével különleges hangszerként funkcionáló tárgyakat próbálhattak ki a gyerekek és az érdeklődő felnőttek is. 

Másfél évtizede vannak jelen Borsodban, a TeatRom fesztivált ezzel a névvel négy éve szervezik meg - mondta Simon Balázs színházi rendező, az Utcaszínházi Alkotóközösség egyik alapítója. Nemzetközi projektek, nyári táborok fűződnek még a nevükhöz és a fókusz mindig a játékos ismeretszerzésen van. 

A TeatRom olyan összművészeti fesztivál, amihez fogható nincs Európában máshol, magukon a romák lakta településeken aktív

 – hangsúlyozta Simon Balázs. Hozzátette: az ország több részéről érkeztek roma produkciók, hagyományőrző művészeti közösségek. 

Az évek alatt folyamatosan alakultak 

A szeretetszolgálat 2014-ben vette birtokba a közösségi házat, azóta folyamatos a támogatói jelenlét a helyieknek – mondta Garbóczy Levente, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyi Jelenlét Programjának programvezetője. Kezdetben csak baba-mama foglalkozások, illetve tanoda volt, de az évek folyamán, a közel tíz év alatt odáig jutottak, hogy már van egy Biztos Kezdet Gyerekház harminc kisgyermek számára, illetve a Máltanoda, amely iskolaidőben hétköznap délutánonként várja a gyerekeket. Az intézmények mellett olyan tevékenységeket is végeznek, amelyek kifejezetten a szórakozásról szólnak. Ilyenek a családi napok és az ehhez hasonló kulturális fesztiválok. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

A TeatRom uniós forrásból valósult meg, a társadalmi együttműködés Lyukóvölgyben projekt kapcsán. A rendezvényen koncertet adott a Romungró Banda, majd Hét krajcár címmel a Független Színház Magyarország előadását láthatták a résztvevők, később zsonglőrködhettek a Miskolci Zsonglőrklubbal, de volt Ki mit tud?! – lyukósi tehetségek számára, illetve a Lyukósi Hiphop Maffia + Cup-challenge bemutatkozása. A napot az EtnoRom zenekar koncertje zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában