Elismerés

2023.10.24. 16:00

Rangos díjat nyert az ózdi kortárs regény, a Beton

A közönség az ezüst éremig repítette, ismert írókat is lekörözve.

Horváth Imre

Fotó: Balogh Ádám

A napokban hirdették ki a Dugonics András irodalmi díj győzteseit. Az elismerést 2020-ban alapították azzal a céllal, hogy a kortárs magyar irodalom azon szereplőit, akik a szórakoztató irodalom berkein belül alkotnak, díjazza az olvasóik és követőik bevonásával, és ez által nagyobb ismertségre tehessenek szert.

Dugonics András az első szerző, aki magyar nyelven publikált regényt, Etelka címmel 1788-ban. Az alapító egyúttal a névadó munkásságára is fel kívánta hívni az olvasóközönség figyelmét.

Én vagyok az Ózdon ragadt emberek szócsöve az irodalomban, és mindazoké, akik a kilencvenes években utcakölykök voltak.

Egy olyan irodalmi elismerésről van szó, ahol az olvasók döntenek a jelöltek személyéről, és ők is szavaznak arról, hogy kinek ítélnék oda az adott kategória első helyezettje címet.

A kortárs irodalom kategóriában az ózdi Haklik Tamás, vagy, ahogy sokan ismerik, Shocker Rhymes – könyve is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kötet igazi korlenyomata a kilencvenes évek fiatalságának, a rendszerváltás után légüres térbe került generációnak, a sorsod Borsod érzésnek. A rapperből íróvá avanzsált Tamás mindezt Ózdon élte meg, ahol talán még a megyeszékhelynél is nagyobb problémát okozott a nehézipar összeomlása.

Tamás végül kategóriájában az előkelő második helyet szerezte meg, olyan szerzőket megelőzve, mint Szentesi Éva, vagy Vujity Tvrtko.

–  Azt akarom, hogy jobban terjedjen a Beton című regényem, és meggyőződésem, hogy a szavazóim is ezt akarják, ezért voksoltak rám. Ezúttal is köszönöm nekik a kortárs irodalom kategóriában elért második helyezésemet! A könyv újranyomása nagyon gyorsan fogy, ez szintén arra motivál, hogy ne hagyjam abba az írást, hiszen szükségszerű ez a szókimondó, társadalomkritikus irodalom – mondta portálunknak az elért eredmény kapcsán.

Fotó: Balogh Ádám

Korábban podcastunkban arról is beszélt, hogy tervben van egy újabb regény, erről is kérdeztük.

– Szeptemberben elkezdtem dolgozni az új regényemen. Baromira élvezem az első mondattól kezdve, de most még nagyobb kedvvel folytatom, az elismerésnek köszönhetően – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában