Irodalom

2023.09.10. 19:00

Serfőző Simon a Parnasszus folyóirat centrumában

Élőfolyóirat esten köszöntötték a Miskolchoz is kötődő Kossuth-díjas költőt.

Mezey Katalin, Kégl Ildikó, Serfőző Simon és Turczi István

Forrás: MMA

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estjén a Parnasszus folyóirat XXIX. évfolyam 4. számát mutatták be, emellett a nyolcvanéves Serfőző Simon Kossuth-díjas írót, az MMA rendes tagját köszöntötték. A rendezvénynek a köztestület irodaháza adott otthont szeptember 7-én.

Kégl Ildikó miskolci író, újságíró, akinek Serfőző Simonnal készült interjúja olvasható a Parnasszusban elmondta, hogy a mindhárom műnemben alkotó költőnek a publicisztikai írásai és riportjai is a korszak krónikájának fontos részei. A szerző alapélményei közé tartozik a zagyvarékasi tanyavilág pusztulása fölött érzett fájdalom és a szülőföld iránti hűség. Versei, novellái, regényei és drámái hasonló tematikájúak, esztétikailag pedig a magyar irodalmi hagyományokhoz köthetők.

Serfőző Simon sok anekdotával fűszerezve idézte fel költői indulását az 1961-ben induló Új Írás folyóiratban való bemutatkozását, újságírói és lapszerkesztői munkáját, illetve a Hetek és a Kilencek költői csoport tagjaihoz fűződő viszonyát. A Parnasszusban róla szóló írásoknak azért is örült, mert abból megismerhette a fiatal generáció, Kégl Ildikó és mások véleményét munkásságáról. Örömmel állapította meg, hogy a korkülönbség dacára egy nyelven beszélnek. 

A Parnasszus folyóiratban mások mellett olvasható Serfőző Simon „A táj szól verseimből" című akadémiai székfoglaló előadásának részlete, Fecske Csaba A rög énekese című esszéje, Péntek Imre Serfőző Simon költészete történelmi és poétikai értelmezésben című tanulmánya és Abafáy-Deák Csillag A Gyerekidő nyomában című esszéje. 

Serfőző Simon ezer szállal kötődik Miskolchoz, évtizedekig élt a vármegyeszékhelyen

1965–1968 között Miskolcon népművelő felügyelő, majd terjesztési előadó volt. 1968–1975 között a miskolci Napjaink versrovatvezetője, 1975-től szerkesztője. 1982 óta az Írószövetség észak-magyarországi csoportjának titkára. 1990-1993 között a Holnap főszerkesztője volt. 1993 óta a Felsőmagyarország Kiadó vezetője és a Magyar Élet szerkesztője. 1995-től az Új Holnap főmunkatársa. 1995-től szerkesztette a Tokaji Írótábor tanácskozásainak anyagát tartalmazó köteteket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában