Kiállítás

2023.08.09. 11:00

Pacifista projekt készül a tokaj-hegyaljai Tállyán

Sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Gerlóczy kávéházban Márton Péter, a tokaj-hegyaljai Tállyán lévő Oroszlános Borbirtok tulajdonosa, Berger Anna, a tállyai Artistalle művésztelep vezetője és Gulyás Gábor a Legyen vége már! címmel, egy hónap múlva megnyíló kortárs képzőművészeti kiállítás kurátora.

Serfőző László

A Mailloth-kastélyban is megtekinthetők majd a művek

Fotó: Serfőző László

A keddi eseményen Márton Péter elmondta, fontosnak tartja, hogy a tokaji borkultúrához szervesen kapcsolódjon a kortárs művészet világa, Berger Anna az idén nyáron több mint száz alkotót fogadó művésztelep sikeres működéséről beszélt. Gulyás Gábor távolabbról indított, arról értekezett, hogy mi lehet manapság a napnyugati ember szellemi koordinátor rendszerének a kiindulópontja. Amerikai és ázsiai példák számbavétele után arra jutott, hogy számunkra most a meghatározó origo az Ukrajnában zajló háború. Lehet, hogy sokaknak már kevéssé érdekesek az ottani szörnyűségek, de akadnak, akiknek mindez nagyon fontos – mindenekelőtt a hithű vallásos embereknek, akik nem tudják elfogadni az erőszakot.

Rendhagyó, izgalmas helyszínek

- Én pacifista vagyok – mondta Gulyás Gábor – semmilyen háborút nem tudok elfogadni, akkor sem, ha békeharcnak hívják. - Ezt követően Csontváry Kosztka Tivadar, Yoko Ono és Ai Weiwei alakját idézte meg, akik szintén elkötelezett pacifisták voltak, de nem emiatt rendezett a műveikből Gulyás kiállítást korábban Budapesten, hanem mert jelentős művészeknek tartja őket.

A Huszita-ház is kiállítási helyszín lesz
Fotó: Serfőző László

Szeptember 8-án pacifista szemléletű kiállítás nyílik Tállyán. A rendhagyó, de izgalmas helyszíneken (az Oroszlános borszálló udvarán és pincéjében, az Oroszlános borbirtok halastavában, a borbárjában, az evangélikus templomban, a református templomban, az egykori katolikus leányneveldében, a Mailloth-kastélyban, a Huszita-házban, az Artistalle Műteremházban, az Alkotóházban) többek között olyan alkotók munkáit láthatjuk majd, mint Asztalos Zsolt, Žarko Bašeski (Macedónia), Berszán Zsolt (Románia), Bukta Imre, Csurka Eszter, drMáriás, feLugossy László, Jiti Suruvka (Csehország), Jusuf Hadžifejzović (Bosznia-Hercegovina), Kusovszky Bea, Nagy Kriszta, Németh Ágnes, Oleg Kulik (Oroszország), Orosz István, Rabóczky Judit, Szirtes János, Verebics Ágnes, Victor Sydorenko (Ukrajna), Yoko Ono (USA), Zoran Todorović (Szerbia).

Pop up a kerítésen

Lesz még egy fontos helyszín: a tállyai kőkerítések, amelyekre szeptember 8-án egynapos (pop up) kiállítás művei kerülnek. Arra bárki elviheti a munkáját, aki egyetért azzal, hogy nem fogadható el a háború, s akinek a műve nem sért személyiségi jogot vagy vallásos meggyőződést. Gulyás Gábor mintegy ezer alkotótól remél művet erre az alkalomra. A pop up kiállítás ingyenesen megnézhető, az épületekben lévő alkotások pedig belépőjegy vásárlásával. Az így keletkező bevételből az ukrajnai háborús áldozatokat támogatják.

Tállya hírei a boon.hu oldalán itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában