Szellemi színtér

2023.08.14. 21:00

Elkezdődött a Tokaji írótábor (fotók)

A hétfő délutáni megnyitót hagyományosan a Rákóczi-pincében tartották.

L. Simon László író, az Írótábor elnöke, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója, Závogyán Magdolna kultúráért felelõs államtitkár, Makai Gergely birtokigazgató, az idei Hordó Díj díjazottja, Szentmártoni János, mûvészetért és közösségi mûvelõdésért felelõs helyettes államtitkár és Posta György polgármester (b-j)

Elkezdődött a Kárpát-medencei írók egyik legnagyobb irodalmi találkozója, a Tokaji Írótábor, amit immár 51. alkalommal rendeznek meg Tokajban. A hétfő délutáni megnyitót hagyományosan a Rákóczi-pincében tartották. Az ünnepségen Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára  emlékeztetett, a 2022-es tábor az emlékezés és a számvetés jegyében telt el, "öt hosszú évtized immár saját történelemmel ajándékozta meg ezt a fórumot".

Az írótábor a magyar értelmiség egyik legintenzívebb szellemi színterévé vált, szókimondó eszmecseréi, élénk társadalmi reflexiói és merész, kompromisszumot nem ismerő megnyilvánulásai sokak szerint a lakiteleki rendszerváltó mozgalmat vetítették előre - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, 2021-ben a Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az írótábort, és bár a tábor elsősorban az irodalmi élet aktuális állapotának elemzését tekinti fő küldetésének, mégis egyfajta szellemi-közéleti agorává változott.

L. Simon László, az írótábor elnöke, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a rendezvényen a folyamatos változás jegyében egyre frissebb légkörben tudnak találkozni és tanácskozni a hazai irodalmi élet szereplői, írók, költők, műfordítók, irodalmárok és irodalomtörténészek.

Az idei írótábor egyik feladata, hogy a tavalyi, jubileumi ötvenedik év után "bizonyítsuk, hogy van további létjogosultsága ennek a találkozónak" - hangsúlyozta az elnök.

A megnyitón köszöntőt mondott Posta György, Tokaj polgármestere, Horváth Ágnes főiskolai tanár, a Tokaj-Hegyalja Egyetem korábbi rektora és Soltész Márton irodalomtörténész, az írótábor elnökségi tagja.

A megszokott kerekasztal-beszélgetések és szakmai előadások mellett bemutatók, koncertek, borkóstolók és színielőadások színesítik a tábor programját. A tábor végén megtartják a hagyományos domborműavatást és faültetést a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban, majd a rendezvényt zenés felvonulással zárják Tokaj belvárosában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában