Fesztivál

2023.06.10. 12:00

A nemzeti identitás megőrzéséért szövetkeztek Sátoraljaújhelyen

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárral és a település önkormányzatával.

Boon.hu

Kazinczy Ferenc emlékét őrzik

A Kazinczy Ferenc Társaság szervezésében, a 94. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva megkötött együttműködési megállapodás lehetővé teszi a régió mindennapjait meghatározó Zemplén című folyóirat korábbi számainak online hozzáférését. A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója. Az eseményt Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója nyitotta meg.c

"A most aláírt együttműködési megállapodás a Zemplén folyóirat digitalizálásáról szól, amellyel bővítjük az online tartalomszolgáltatás körét, és magasabb szintre emeljük a tudáshoz és a kultúrához hozzáférést" - fogalmazott Rózsa Dávid. Pál Dániel Levente kiemelte: amikor bármit le lehet írni, bármi hozzáférhető, bármit elolvashatunk, akkor ez ugyanannyi veszélyt, mint amennyi nyereséget jelenthet egyszerre.

Digitalizált lapok

A helyi könyvünnepen a sátoraljaújhelyi és sárospataki közgyűjtemények, könyves műhelyek népszerűsítik a régió gazdag közművelődési tevékenységét, kultúrával kapcsolatos kiadványait. A megnyitón kötött együttműködési megállapodás tárgya a Zemplén folyóirat 1870 és 1878, valamint 1880 és 1944 között, illetve a Zempléni Lapok 1878 és 1879 között megjelent számainak digitalizációja. A digitalizált lapok már elérhetők az OSZK által működtetett Elektronikus Periodika Archívumban. 

Az OSZK mint kultúrstratégiai intézmény fő célja a magyar írott kulturális örökség megőrzésével és elérhetővé tételével hozzájárulni a nemzeti identitás megőrzéséhez és az ország versenyképességének növeléséhez, aktívan részt venni a tudásalapú társadalom megteremtésében és folyamatos fejlesztésében, széleskörűen biztosítani a versenyképes tudáshoz szükséges információkhoz hozzáférést, valamint támogatni a határon túli magyar közösségek könyvtári ellátását és fejlesztéseit. 
Az OSZK szombaton, az Ünnepi Könyvhéten mutatja be a közönségnek a Budai krónika gyűjtői és bibliofil hasonmás kiadásait, amelyek a magyar könyvnyomtatás 550. évfordulója alkalmából láttak napvilágot a közelmúltban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában