Fesztivál

2023.04.19. 16:03

A tánc fővárosa lesz öt napon át Miskolc

Hamarosan kezdődik a Horizont, a kortárs táncművészek sokszínű fesztiválja.

ÉM

Kozma Attila, a fesztivál művészeti vezetője

Öt nap, 12 előadás, izgalmas, világszínvonalú táncelőadások a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház mind a négy játszóhelyén. Ezt ígéri a hatodik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, mely április 25-29-ig tart. 

– A Horizont mellett zajlik egy országos program is, a Színházi Olimpia, amely több előadást hoz el Miskolcra, és a kortárstánc fesztivál is csatlakozik hozzá – jelezte Kozma Attila, a tízéves Miskolci Balett, és a fesztivál művészeti vezetője sajtótájékoztató keretében. Mellette ott ült Harangozó Lili táncművész is Marilyn Monroe-ként, aki a Miskolci Balett Vörös napló című előadásának főszereplője. – Igyekeztünk a gazdasági helyzetre tekintettel változatos programot összeállítani. Aki valamilyen formában nyomon követi a Horizont fesztivált, tudja, hogy minden évben igyekszünk valamilyen más-más tematika szerint felépíteni. Az idén annyiban lesz más a tavalyihoz képest, hogy nagy hangsúlyt kapnak a hazai együttesek, előadók, természetesen megtartva a programsorozat nemzetköziségét is. Svájcból, Izraelből és Romániából is érkeznek világhírű társulatok, a Horizontra – jelezte Kozma Attila. 

Neves társulatok 

A fesztivál első napjáról szólva pedig elmondta: a programsorozat kiállításmegnyitóval kezdődik április 25-én délután 5 órakor. Éder Vera fotói mutatják be a Miskolci Balett elmúlt tíz évének legszebb pillanatait. Este a Vörös napló táncelődást láthatja a közönség, mely Marilyn Monroe történetét viszi színpadra a rendező Kozma Attila. 

– Mivel igyekeztünk minél több magyarországi társulatot meghívni, a közönség láthatja a Közép-Európa Táncszínházat, a Kulcsár Noémi Tellabor társulatot, a Feledi János és a Feledi Projectet, valamint a fiatal alkotókat, Tóth Laurát és Kozma Johannát. Miskolcra érkezik a harmincéves Bozsik Yvette társulat, de hallhatja és láthatja a közönség Bősze Ádám zenetörténészt és Megyeri Léna tánckritikus, akiknek zene-és tánctörténeti előadása rendkívül érdekes lehet a miskolciak számára. Lengyelországból érkezik Anna Piotrowska, valamint Izraelből köszönthetjük a világ egyik legnevesebb tánctársulatát, a Vertigo Dance Companyt, akik a 10. Színházi Olimpia segítségével jutnak el Miskolcra. Szándékunk volt, hogy ha már egy ilyen erős színház ad otthont a fesztiválnak, mint a miskolci, akkor hozzunk olyan előadásokat is, melyek ötvözik a színház- és táncművészetet. Így látható lesz Shakespeare és Csehov egy-egy műve is tánc formájában. A fiatal generációt képviselő Tóth Laura egyesíti a nyelvi játékot, a táncot és az éneket. Kozma Johanna produkciója pedig a felnőtté válás folyamatát boncolgatja – sorolta a művészeti vezető. 

A program

A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál kínálata:

Április 25. 20.00

Helyszín: Kamaraszínház

Miskolci Balett (Magyarország)

Vörös napló - Marilyn Monroe története

Április 26. 16.00

Helyszín: Csarnok

Kozma Johanna / Tóth Laura (Magyarország)

What's the matter? / Follia

Április 26. 20.00

Helyszín: Kamaraszínház

Kulcsár Noémi Tellabor (Magyarország)

Shakespeare: Vihar

Április 27. 18.00

Helyszín: Csarnok

Közép-Európa Táncszínház (Magyarország)

Set your mind free

Április 27. 20.00

Helyszín: Kamaraszínház

Feledi János - Feledi Project (Magyarország)

Csehov: Sirály

Április 28. 11.00

Helyszín: Játékszín

Bősze Ádám és Megyeri Léna (Magyarország)

Lábujjhegyen – zenéről és táncról, párban Bősze Ádám és Megyeri Léna ismeretterjesztő előadás-sorozata

Április 28. 18.00

Helyszín: Csarnok

Anna Piotrowska / Anna Piotrowska & Miskolci Balett (Lengyelország)

Egoista kísérlet / Bolero Project

Április 28. 20.00

Helyszín: Kamaraszínház

Bozsik Yvette Társulat (Magyarország)

Bohóc kerestetik

Április 29. 10.00

Helyszín: Csarnok

Bozsik Yvette Társulat (Magyarország)

Bogarak

Április 29. 20.00

Helyszín: Nagyszínház

Vertigo Dance Company (Izrael)

Pardes 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában