Versennyel ünnepeltek

2023.04.11. 18:30

Megelevenedett Petőfi költészete Miskolcon

A legjobb nyugdíjas vers- és prózamondókat keresték a magyar költészet napján.

DA

Fotó: Ádám János

Április 11-e József Attila születésnapja, egyben a magyar költészet napja. A jeles nap alkalmából idén a Petőfi 200 Emlékév programsorozat jegyében rendezte meg Vármegyei Vers- és Prózamondó Versenyét a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (NYÉSZ) a Baross Gábos Nyugdíjas Klub Versbarátainak Körével közösen 2023. április 11-én a miskolci városházán. 

A rendezvény témája Petőfi Sándor szerelmi és „szeretetköltészete” volt. Utóbbi magában foglalta a hazafias és tájverseket is.

Az esemény a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) Országos Versmondó Versenyéhez felmenő rendszerben kapcsolódik, annak elődöntője. Az országos döntőn, amely szeptemberben Nyíregyházán lesz, az egyes kategóriák legjobb szépkorú előadói vehetnek részt. A produkciókat három tagú szakmai zsűri bírálta el: Orosz Margit költő zsűrielnök, Bari Gábor költő és dr. Csontos Jánosné nyugalmazott pedagógus. 

A meglepetésvendég a 9 éves Gápel Emma Réka volt, aki Petőfi A felhők című költeményét adta elő. A szavalatokra a miskolci Közigazgatási Nyugdíjasok Egyesületének Városi Vadvirágok Dalosköre segített ráhangolódni három megzenésített Petőfi verssel, Dobó Dénes zenei kíséretével. A nagyszabású találkozón megjelent Bazin Levente, Miskolc Kulturális és Sport Bizottságának elnöke, Kerek Judit, a miskolci Idősek Tanácsának titkára és Iróczki Ferencné, az Életet az éveknek országos nyugdíjas szövetség vármegyei elnöke.

A versek szeretetével

„Nagy nap ez a mai, hiszen április 11. a magyar költészet napja. Más berekben, másképp szól az ének ahogy Tompa Mihály is írja A madár, fiaihoz című versében. Szövetségünkben hagyomány, hogy együtt ünnepeljük eme jeles napot és vármegyei vers- és prózamondó versenyünkkel kapcsolódunk a NYOSZ Országos Versmondó Versenyéhez” – mondta köszöntőjében Lukács-Pete Mária, a NYÉSZ elnöke. „Köszönöm, hogy húsvét után is ekkora érdeklődés és felkészülés mellett tarthatjuk meg ezt az elődöntőt! Akik beneveztek, mind a vers szeretetével tették ezt, hogy lélekemelő perceket szerezzenek a hallgatóságnak.”

„Mindannyiunknak az úti tarisznyájában benne van születésétől fogva valamilyen tehetség, de az rajtunk múlik, hogy ezt, hogyan tudjuk kamatoztatni. Mindazok, akik elindultak ezen a versenyen, a vers- és prózamondó tehetséget vagy már régebben is, vagy most első alkalommal bontakoztatják ki” – hívta fel a figyelmet Szabóné Nagy Júlia, a Baross Gábor Nyugdíjas Klub vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában