Múltidézés

2023.03.01. 16:00

Boldogult kilencvenes évek

A Bruthália Alkotókört, annak korai korszakát idézi a pénteken Miskolcon nyíló kiállítás és performansz panoptikum.

BA

Zemlényi Attila költő, a Bruthália Alkotókör egyik alapítója, a Bruthália 17. számának bemutatóján

Fotó: Bujdos Tibor

„A Bruthália Alkotókör kilencvenben jött létre azokból a fiatalokból, akiket Miskolcon az első magánegyetemi bölcsészképzés hírére a szél összesodort. A rendszerváltás okozta eufória, a bölcsészek megjelenése a városban hozta létre azt az erőteret, azt a publikálási, performálási vágyat, ami itt-akkor megmutatkozott. Ennek egyik alapbázisa, találka helye volt a könyvtár. Ezt idézzük fel, tesszük újra átélhetővé”. 

Az összefoglalót a Bruthália – Boldogult kilencvenes évek címmel hirdetett kulturális esemény meghívójából idézzük. 

Érdekes kísérletnek ígér­kezik, hogy mit lehet fel­mutatni a felismerés és megértés igényével harminchárom év távlatából akár a korszakból, akár a töredékesen dokumentált művészi teljesítményből. 

Ide kívánkozik a megjegyzés, hogy fontos alkotói életutak forráshelye volt az alkotókör, és a Bruthália néven máig életben maradt, életben tartott kézműves kiadvány. 

 

A lapszámokat forgatva feltűnik a szövegek időtlensége, a formavilág gazdagsága, játékos izgágasága és izgalma – ahogy a képzelet átugrik a konvenciók hagyományos akadályain. Felfogható fejlődéstörténetként, már csak azért is, mert a közös produkcióból kihallatszó saját hangok az önazonosság keresésének esetlegesebb  kiindulópontjaitól a nagyobb bizonyosságokig hatolnak.   

A múltidézésen túl nyilván tere kellene legyen a korban elhelyezett értékelésnek – akár a közös teljesítmény, akár a Bruthália környékéről származtatható egyéni alkotói utak és ezek hálójának feltérképezése okán is. Mennyire és milyen szerteágazóan hagy nyomot az underground kultúrát és annak felmutatását választó közösség. Izgalmas és tanulságos olvasmány lehetne majd.

A program

Bruthália – Boldogult kilencvenes évek 

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, 2023. március 3., péntek

16:30 Kiállításmegnyitó az alkotókör korai korszakából, Performansz panoptikum és múltidézés Bujdos Attilával.

17:00 - 17:30 Performansz-videók

17:30 felolvasás -- Béki István és Zemlényi Attila -- a versek között Kugler Tamás adja elő dalait gitáron.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában