Keresték, találták

2022.11.22. 21:00

Elárulták, honnan valók Mezőkövesd kincsei

A régészeti leletekről számolt be a Szent László Gimnáziumban megtartott előadásban dr. Fischl Klára régész, egyetemi docens és dr. Tarbay Gábor régész.

ÉM

Dr. Fischl Klára és dr. Tarbay Gábor

Fotó: MU

Hetvenhét ismert régészeti lelőhelyet rögzített Mezőkövesd területéről az országos régészeti adatbázis – mondta dr. Fischl Klára, aki hozzátette, hogy a neolitikumtól egészen Mezőkövesd középkori megalapításáig ismertetik a város régészeti kincseit. Kiemelte egyebek mellett, hogy Mezőkövesd-Mocsolyás a neolitikum időszakában a letelepedett életmód, a növénytermesztés és állattenyésztés szempontjából kutatástörténetileg nagyon fontos, ebből a korból előkerült egy kentaur szobor, amely vegyes, ember-állat ábrázolások tekintetében az elsők között van a Kárpát-medencében.

Emellett például egy 5. századi sírt tártak fel, melyben nagyon gazdag viseletben eltemetett nőt találtak, akinek ezüst tükör mellett ezüstlemezes fibulái, azaz ruhakapcsai is voltak. Ezen kívül a középső rézkor idejéből aranytárgyak kerültek elő – mondta dr. Fischl Klára.

A bronzkorból egy jelentős leletegyüttest tártak fel, melyben egyebek mellett bronz szitula, azaz csésze, valamint egy harcosnak a felszerelése található – emelte ki dr. Tarbay Gábor. Ezen kívül találtak itt bronz tárgyakat, melyek a helyi közösségek munkaeszközeit és kisebb ékszereit tartalmazták, tette hozzá az előadáson. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában